Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czytałem sporo nt prawa jazdy w Europie i chciałem zapytać praktycznie, czy ktoś spotkał policję w Europie mając prawko tylko B? W kilku artykułach z PC pisano, że na B można ciągnąć tylko przyczepę do 750kg (Niemcy, Czechy). Wiem jakie jest prawo w Polsce, ale ponoć policja za granicą czepia się naszego obrazka w prawku przy B (jest narysowane tylko auto).

Czy trzeba robić E do B?

Czy zrobić prawko międzynarodowe?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam, czytałem sporo nt prawa jazdy w Europie i chciałem zapytać praktycznie, czy ktoś spotkał policję w Europie mając prawko tylko B? W kilku artykułach z PC pisano, że na B można ciągnąć tylko przyczepę do 750kg (Niemcy, Czechy). Wiem jakie jest prawo w Polsce, ale ponoć policja za granicą czepia się naszego obrazka w prawku przy B (jest narysowane tylko auto).

Czy trzeba robić E do B?

Czy zrobić prawko międzynarodowe?

Pozdrawiam.

Chciałbym zobaczyć te artykuły z PC, piszą głupoty. Kat B - zestaw do 3500kg.

Opublikowano

Artykuły w "Polskim Caravaningu":

Nr 1/2010 o Gryzonii (Szwajcaria): "Kategoria B prawa jazdy uprawnia do prowadzenia pojazdu o dmc nieprzekraczającej 3,5 tony i liczbie miejsc siedzących 8 + miejsce dla kierowcy. Pojazd tej kategorii może ciągnąć przyczepę do 750kg". (s.20)

Nr 3/2010 o Bawarii: "Prawo jazdy kat B uprawnia do prowadzenia pojazdu lub zespołu pojazdów do 3,5 ton (w tym przyczepa campingowa do 750kg)". (s.19)

Nr 4/2010 o Włoszech (Jezioro Garda): "Kategoria B prawa jazdy uprawnia do ciągnięcia przyczep o ciężarze nieprzekraczającym 750kg". (s.19)

Opublikowano

Art. 88.

1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1. kategorii A - motocyklem;

2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;

3. kategorii B:

a. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Opublikowano

NICT - pamiętaj o jednym ważnym szczególe.

Prawo jazdy kat B wydane w kraju upoważnia Cię do kierowania pojazdem lub zespołem pojazdów o łącznej dmc do 3500kg.

Ponieważ jest to polskie prawo jazdy - takie same uprawnienia posiadasz w innym kraju.

Być może szwajcarska kat. B określa inne uprawnienia.

Niezależnie od powyższego ja i tak zapisuję się na B+E (muszę zrobić C, więc przy okazji dorobię sobie E) :hehe:

Przeszukaj forum. Temat B+E był wielokrotnie maglowane :hehe:

Opublikowano

Dzięki. Też zamierzam zrobić E do B, ale i tak nie zdążę przed lipcem, więc chcę sobie wyrobić międzynarodowe prawo jazdy, a po urlopie w wakacje E do B. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja będę musiał teraz. Bo zmieniam holownik i w obszarze moich zainteresowań jest VW Sharan. Niestety dmc auta + dmc mojej przyczepy daje prawie 3600kg.

Ja muszę. Po niedzieli zapisuję się na kurs.

Ponieważ kurs na E do B nie jest długi, a egzamin jest tylko praktyczny, więc nie powinno być problemu ze zdaniem przed lipcem.

Najwyżej przełożę urlop na sierpień :hehe:

Tylko szkoda mi jak się patrze na stojącą przyczepkę .... :hehe: