Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich,

Jestem dopiero przyszłym kamperowiczem, i szukam informacji dotyczących używania w Polsce

przykładowego zestawu tak jak poniżej.

Chcę kupić to

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270547418358&_trksid=p2759.l1259

I ciągnąć to tym

http://www.gotbroken.com/wp-content/uploads/2009/03/2007-chevrolet-silverado-2500-hd-ltz-extended-cab-front-angle-view-588x441.jpg

Mam pytanie następujące. Ten pickup może przy siodłowym zaczepie ciągnąć w Stanach nieco ponad 7 ton co by w tym przypadku wystarczyło - tylko czy w Polsce to będzie dozwolone? Jak się w Polsce nazywa urząd gdzie mógłbym dokładną informację na ten temat zdobyć?

Pozdrawiam Serdecznie i z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
tylko czy w Polsce to będzie dozwolone?

jeśli masz uprawnienia do kierowania takim zestawem to dlaczego nie?

Jedynie zbyt duża szerokość lub wysokość mogą nie pozwolić na jazdę po polskich drogach - tak jak i po innych europejskich, bo przepisy mówiące o max wymiarach pojazdów są pewnie podobne we wszystkich krajach.

Opublikowano

"Tym" to raczej "tego" nie pociągniesz :jump:

A dlaczego. Ten model ma uciąg 16klbs czyli nieco ponad 7 ton z zaczepem siodłowym. Takie modele widziałem w stanach ciągnące oraz sprawdziłem u nich na forach. Czy coś przegapiłem?

Czyli że mając prawo C+E (które będę robił) nie będzie problemu? A który urząd w Polsce zajmuje się podawaniem dokładnych informacji na ten temat?

Opublikowano

To pewnie wiesz, ale tak dla przypomnienia:

długość zestawu musi mieć < 16.5 m

szerokość < 2.5 m

wys < 4 m

no i wszelkie ograniczenia tonażowe Cię dotyczą...praktycznie do wielu miast ograniczając wjazd całkowicie...

Opublikowano

Proponuje skontaktować się z Transportowym Dozorem Technicznym http://www.tdt.pl/index.php

Trochę tego typu pojazdów jeździ po Polsce, ale kto wie czy legalnie. O ile na pewno samo auto będzie dopuszczone do ruchu, o tyle z naczepą czy sprzęgiem może być różnie.

Druga sprawa że sprzęt ten do jako takiego karawaningu w europie się nie nadaje. To że trudno się tym jedzie nawet pomijam, ale poprostu infrastruktura większości europejskich kempingów się nie nadaje.

Te sprzęty które są w Polsce służą raczej jako luksusowe noclegi, garderoby czy biura przy kręceniu filmów, na koncertach, czy jako pokój zawodników na wyścigach czy rajdach.

Opublikowano
Proponuje skontaktować się z Transportowym Dozorem Technicznym http://www.tdt.pl/index.php

Trochę tego typu pojazdów jeździ po Polsce, ale kto wie czy legalnie. O ile na pewno samo auto będzie dopuszczone do ruchu, o tyle z naczepą czy sprzęgiem może być różnie.

Druga sprawa że sprzęt ten do jako takiego karawaningu w europie się nie nadaje. To że trudno się tym jedzie nawet pomijam, ale poprostu infrastruktura większości europejskich kempingów się nie nadaje.

Te sprzęty które są w Polsce służą raczej jako luksusowe noclegi, garderoby czy biura przy kręceniu filmów, na koncertach, czy jako pokój zawodników na wyścigach czy rajdach.

Dzięki. Masz rację - i do tego to będzie używane głównie - edycja filmowa, studio dźwiękowe itp. Wiem że to będzie problem ale myślę że można też się dogadać lokalnie. Robienie filmów otwiera wrota :-)