Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Czy używa ktoś na wyjazdach opiekacza beztłuszczowego/frytkownicy typu airfryer np. Philips Ovi?

https://www.philips.pl/c-p/HD9252_90/Urządzenie-Airfryer-serii%C2%A03000

Przymierzamy się do zakupu pod przyczepę modelu mini, żeby nie ograniczać się mocą przyłącza na kempingach. Załogę mam 4-osobową. Chętnie posłucham opinii jak się sprawuje, czy taki mini jest w praktyce wystarczający na 4 porcje, może jakieś sprawdzone przepisy itd. Mamy już sprawdzoną zgrzewarkę próżniową więc zakładam, że będzie się to dobrze komponowało pod kątem planowania kuchni wyjazdowej. 

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

W domu tego typu mini piekarnik/frytkownica się bardzo sprawdza u nas...

Opublikowano

Ovi mam w domu. Bardzo fajne urządzenie, które się przydaje do naprawdę wielu rzeczy

Opublikowano

używamy Philipsa.
Petarda! Szybko, łatwo, pewnie, smacznie... czysto i mało miejsca to zajmuje.
Polecam do tego tacki papierowe z Action.

Opublikowano
11 godzin temu, Ciapek99 napisał(a):

Polecam do tego tacki papierowe z Action.

Tacek się nie powinno używać bo zaburzasz w ten sposób cyrkulację powietrza :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To świetne urządzenie. Mam i polecam wszystkim.

Opublikowano

Mam w przyczepie jak mam pewne że bedzie przyłącze 230v mam już też kostkarkę do lodu od tego roku 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej! Wracam do tematu nadrabiając zaległości w forum :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kupiliśmy i jesteśmy po pierwszych testach na kempingu. Wzięliśmy Philipsa model XL o mocy pozwalającej na używanie z przyłączem 10A. No muszę przyznać że robi robotę. Żona zachwycona, wiec i ja też :) Przede wszystkim brak konieczności stania przy garach. Po powrocie z wycieczki czy plaży wrzucam przygotowane wcześniej produkty, ustawiam czas/temp i idę pod prysznic. Po powrocie obiad gotowy. No bajka. Fajnie nam się to sprawdza z gotowymi produktami, pakowanymi próżniowo. Nawet kiełbachę można zgrillować jak na zewnątrz wieje i zdmuchuje płomień z klasycznego grilla :) Ogólnie jakby ktoś pytał to też polecam.

W dniu 6.05.2024 o 10:30, jacek00 napisał(a):

Tacek się nie powinno używać bo zaburzasz w ten sposób cyrkulację powietrza :) 

Też tak sądzę, ale żona nalega bo łatwiej umyć. Na razie wyperswadowałem silikonowe wkłady.

Opublikowano

Ja zanakupiłem Philipsa Frajera Mini. Też jesteśmy mega zadowoleni i właśnie testujemy.

Frytki, podudzia kurczaka, warzywa, etc...

Wprawdzie na 4 osoby to trochę mało, ale my na szczęście mało jemy i wystarcza.

Potrawy robią się nieco dłużej niż w większych, bo ma mniejszą moc - 1400W.

Za to na przetwornicy bez problemu daje rady.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś używa frytkownicy na przetwornicy? Daje radę?  (Przetwornice mam 2500/5000, więc zapas mocy jest), czy moc podana w specyfikacji to moc ciągła przez cały czas pracy urządzenia,nczy ona ma jakiś rodzaj termostatu i po rozgrzaniu już tyle nie ciągnie?

Właśnie się zastanawiam nad xiaomiaczką.

Opublikowano

Nie używam przetwornicy więc nie pomogę w tym temacie. Co do temperatury to w Philipsie ustawiasz ją na panelu (u mnie max 200 st), przy czym urządzenie dalej nie sygnalizuje czy grzałka w danym momencie pobiera prąd czy nie. Ale raczej nie spodziewam się żeby ona pracowała z różnymi mocami w zależności od temperatury. Najprawdopodobniej jest to praca cykliczna z pełną mocą i różną częstotliwością załączania, lub praca ciągła dla max temp.

Ale jesteśmy bardzo zadowoleni. Urządzenie sprawdziło się super w zeszłym roku. Też mamy tą wersję średnią XL, aby móc używać na większości kempingów. No i kiełbaski wychodzą lepsze niż z grilla 🙂 Gdyby nie fakt, że musiałem ugotować makaron na zewnątrz bo w przyczepie było gorąco, to bym w ogóle cadaca nie rozkładał.

Opublikowano

Nie zapisałem - raz użyłem w kamperze...

Wydaje mi się że około półgodziny pociągnęło 60-70Ah.

Może uda mi się to jakoś na wiosnę przetestować...

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 15:16, Łza Włóczynutka napisał(a):

Ktoś używa frytkownicy na przetwornicy? Daje radę?  (Przetwornice mam 2500/5000, więc zapas mocy jest), czy moc podana w specyfikacji to moc ciągła przez cały czas pracy urządzenia,nczy ona ma jakiś rodzaj termostatu i po rozgrzaniu już tyle nie ciągnie?

Właśnie się zastanawiam nad xiaomiaczką.

Urządzenie typu air fryer (frytkownica beztłuszczowa) nie pobiera ciągle takiego samego prądu. Pobór prądu w air fryerze zmienia się w zależności od etapu pracy urządzenia i różnych czynników.
Air fryer nie działa z równomiernym poborem mocy przez cały czas, ale pobiera najwięcej prądu podczas nagrzewania i znacznie mniej podczas utrzymywania temperatury.