Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może mi ktoś powiedzieć jakim klejem skleić pęknięte okno?:) Przypadkowa gałąź:(

Opublikowano

to zależy od pęknięcia. Ja używałem do przyklejenia kawałeczka / mały róg/ klej ACRIFIX  trzyma się dobrze  po 3 latach . Nie wiem jak duże masz pęknięcie.

Opublikowano
17 godzin temu, tosiek2 napisał(a):

to zależy od pęknięcia. Ja używałem do przyklejenia kawałeczka / mały róg/ klej ACRIFIX  trzyma się dobrze  po 3 latach . Nie wiem jak duże masz pęknięcie.

Dosyć spore:( OK 20 cm:(

Opublikowano
20 godzin temu, marluk84 napisał(a):

Witam. Może mi ktoś powiedzieć jakim klejem skleić pęknięte okno?:) Przypadkowa gałąź:(

Podjedź do zakładu gdzie spawają plastiki., lepsze to będzie niż najlepszy klej.

Trzeba mieć świadomość, że "ślad" po robocie będzie.

TOM

Opublikowano
17 godzin temu, tosiek2 napisał(a):

Są 2 rodzaje 116 i 192. Który użyłeś??

Opublikowano
21 godzin temu, marluk84 napisał(a):

Może mi ktoś powiedzieć jakim klejem skleić pęknięte okno?:) Przypadkowa gałąź:(

Witaj Łukaszu

Ja u siebie też miałem na przedniej szybie pęknięcie odziedziczone po Duńczyku i poradziłem sobie z tym cyjanoakrylem.

Na końcu pęknięcia nawierciłem otworek 0,5 mm - żeby pęknięcie nie szło dalej - a następnie podniosłem szybę do poziomu i w pęknięcie napuściłem delikatnie cyjanoakrylu.

Operacja przebiegła z sukcesem i okno w miejscu pęknięcia jest uszczelnione i nie cieknie.

Próbowałem delikatnie po sklejeniu naciskać z boku - i tak jak poprzednio przed klejeniem widać było pęknięcie rozwarstwiające się pęknięcie - to teraz już go nie ma.

Ale ślad oczywiście został - bez cudów - tego klejenie nie zlikwiduje - ale jest sklejone i szczelne.

Pzdr

Włodek

IMG_0034.JPG

Opublikowano

D

W dniu 14.04.2023 o 09:19, BuryKocur napisał(a):

Witaj Łukaszu

Ja u siebie też miałem na przedniej szybie pęknięcie odziedziczone po Duńczyku i poradziłem sobie z tym cyjanoakrylem.

Na końcu pęknięcia nawierciłem otworek 0,5 mm - żeby pęknięcie nie szło dalej - a następnie podniosłem szybę do poziomu i w pęknięcie napuściłem delikatnie cyjanoakrylu.

Operacja przebiegła z sukcesem i okno w miejscu pęknięcia jest uszczelnione i nie cieknie.

Próbowałem delikatnie po sklejeniu naciskać z boku - i tak jak poprzednio przed klejeniem widać było pęknięcie rozwarstwiające się pęknięcie - to teraz już go nie ma.

Ale ślad oczywiście został - bez cudów - tego klejenie nie zlikwiduje - ale jest sklejone i szczelne.

Pzdr

Włodek

IMG_0034.JPG

Dzięki za poradę:) Z tym nawierceniem nie wpadł bym, faktycznie będzie pęknięcie zakończone i ni będzie szło dalej. Wszyscy ludzie wszystko wiedzą::)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W mojej przyczepie mam popękane na rogach przednie środkowe okno ,aż tak że bałem się otwierać ,skleiłem to tym klejem , kładąc klej po  wierzchu pęknięcia ,tak jak silikon ,klej klei wszystko ,przylega do wszystkiego jak wyschnie to tylko zostaje cięcie  spoiny żyletką  .

image.thumb.jpeg.9046a558379b76f910ea322581c27969.jpeg

Tym przykleiłem wszystkie boczne ramki od drzwiczek w boku przyczepy ( kaseta do WC i wszystkie inne boczne ramki ) przestało cokolwiek przeciekać , a jak chciałem zdemontować to tylko nożyk do tapet i cięcie spoiny .

Edytowane przez jackvoyager (wyświetl historię edycji)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopie starocia a co mi tam,

Do klejenia pmma ( czyli to co najczęściej robi nam za okno) najlepiej sprawdza się kleje Metacylowe,
Producentów jest sporo, od siki przez loctite po wurth i całą gamę ofert z Azji....
W naszym światku najpopularniejsze są produkty od firmy ataszek.... Zresztą bardzo dobre jakościowo

Natomiast z doświadczenia odradzam wizyty u pana Kazia co to spawa zderzaki, ok 75% tych zakładów specjalizuje się w spawaniu zderzaków i nawet nie pomyśli że do naszej szyby czy bakisty trzeba zastosować inne spoiwo....
I tak, widziałem już pęknięte okno zalane spoiną z ABS..... Całość rozpadła się przy wkładaniu do auta przed warsztatem pana Kazia.....