Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

niebawem wybieram się na południe - konkretnie do Włoch - chciałbym w drodze powrotnej zatrzymać się na 2-3 noce w Austrii, macie może jakieś swoje znane miejsca, które warto odwiedzić?

trasa którą będę jechał: Villach, Klagenfurt, Graz, Wien, Poysdorf

pozdrawiam

Opublikowano

Kolo Villach jest sporo ciekawych kempingow nad ichniejszymi jeziorami w okolicy.

My bylismy w zeszlym roku z kmachacz-kami na kempingu Burgstaller - troche trzeba zboczyc z trasy do Wloch, ale wrazenia niezapomniane.

Wbij w wyszukarke na forum, gdzies jest nasza relacja i zdjecia z tego kempingu.

Opublikowano

wielkie dzięki camping wygląda imponująco

pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

wszystkie wielkie jeziora sa piekne i napewno warte odwiedzenia

proponuje odwiedzic w drodze powrotnej klagenfurt a w nim minimundus(miniaturki znanych budowli na swiecie-okolo 3 godz-wstep jakies 10e-sorki nie pamietam)a obok sa campingi

proponuje tu Google earth-jak poznasz je lepiej to fajne do planowania urlopu,albo ja hehehe skype-andiat1-mysle tu o austri

fajnego urlopu i jak jedziesz kolo jezior w alpah to zjezdzaj i wypij kawke z widokiem na nie bo sa warte tego-ten klimat

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podczepię się pod temat, aby nie rozpoczynać nowego.

Czy dobrze rozumiem ten przepis, że jeśli mam przyczepę cięższą od 750 kg to kategoria B prawa jazdy mi nie wystarczy na drogach w Austrii?

"Do prowadzenia pojazdu uprawnione są tylko osoby, które ukończyły 18 lat. Kategoria B prawa jazdy uprawnia do prowadzenia pojazdu o dmc do 3500 kg w tym przyczepa do 750 kg."

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem ten przepis, że jeśli mam przyczepę cięższą od 750 kg to kategoria B prawa jazdy mi nie wystarczy na drogach w Austrii?

"Do prowadzenia pojazdu uprawnione są tylko osoby, które ukończyły 18 lat. Kategoria B prawa jazdy uprawnia do prowadzenia pojazdu o dmc do 3500 kg w tym przyczepa do 750 kg."

Cofam pytanie, znalazłem odpowiedź. Przepraszam za zaśmiecanie. Samemu sobie :czerwona:

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mge polecic Camping"Ossiachersee"jest nie za duzy,nie drogi,nad samym jeziorem.Nie zapomniane widoki,i dla kazdego cos:wedrowki,rower wszystkie sporty wodne grzyby itd.zaleta jest tez ze lerzy 2 Km.od autostrady przy Villach.

Opublikowano

Mge polecic Camping"Ossiachersee"jest nie za duzy,nie drogi,nad samym jeziorem.Nie zapomniane widoki,i dla kazdego cos:wedrowki,rower wszystkie sporty wodne grzyby itd.zaleta jest tez ze lerzy 2 Km.od autostrady przy Villach.

masz racje jest to urocze miejsce i fajne jeziorko

a czy byles w ossiach przy kosciele zobaczyc grob polskiego krola ,potem zejsc nad jezioro

na piwko i ten piekny kasztan no i widoczek mmmmmniam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Wystraszył mnie ten post. Tym bardziej, że info tej treści wisi na portalu http://podroze.auto-swiat.pl/kraj/austria/  , wpis na AutoSwiat.pl jest z 18.05.2012r. :czerwona: za brak zaktualizowanych danych.

Jak podaje OAMTC ( http://www.oeamtc.at/?id=2500%2C1119338%2C%2C#knot:0 ) od 19.01.2013 zaczeła obowiązywać Dyrektywa Unijna, ta sama co w PL ( http://www.karawaning.pl/artyku%C5%82y/inne/nowa-ustawa-o-kieruj%C4%85cych-pojazdami.aspx ), ufffff, po kilkugodzinnym nocnym badaniu sprawy odetchnąłem z ulgą :bzik:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie mam pytanie czy ktoś korzystał z tego kempingu https://maps.google.pl/maps?q=Kaiserm%C3%BClendamm+119+wien&hl=pl&ie=UTF8&ll=48.209853,16.44767&spn=0.003332,0.004093&sll=50.213675,19.00719&sspn=0.289564,0.523911&t=h&hnear=Am+Kaiserm%C3%BChlendamm+119,+Donaustadt+1220+Wien,+Austria&z=18 leży prawie w centrum Wiednia i mam zamiar go zwiedzić czy warto tam się zatrzymać czy może macie coś lepszego ,dodam że zamierzam tam spędzić weekend majowy 2 lub 3 noce

Edytowane przez stasiu1971 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Panowie i Panie mam pytanie czy ktoś korzystał z tego kempingu https://maps.google.pl/maps?q=Kaiserm%C3%BClendamm+119+wien&hl=pl&ie=UTF8&ll=48.209853,16.44767&spn=0.003332,0.004093&sll=50.213675,19.00719&sspn=0.289564,0.523911&t=h&hnear=Am+Kaiserm%C3%BChlendamm+119,+Donaustadt+1220+Wien,+Austria&z=18 leży prawie w centrum Wiednia i mam zamiar go zwiedzić czy warto tam się zatrzymać czy może macie coś lepszego ,dodam że zamierzam tam spędzić weekend majowy 2 lub 3 noce

sądząc z mapy, to lokalizacja jest koszmarna.... my nocowaliśmy w okolicach Wiednia tutaj: http://www.camping-traisen.at/ ale to było w drodze powrotnej z CRO.

Jest jakaś tam odległość od miasta ale za to cisza i spokój. Kemping sprawdzony, mogę polecić.

Opublikowano

My będąc w Wiedniu zawsze korzystamy z kempingu Camping Wien Süd.

Dojazd bezproblemowy z autostrady A23. Na kempingu nie czuć wielkomiejskiego zgiełku. Jest spokojnie i cicho, pomimo zawsze sporej ilości osób.

Do centrum można dostać się w kilka - kilkanaście minut wprzód za pomocą autobusu a potem przesiadając się na metro.

Niestety ten kemping otwarty jest dopiero od 1 czerwca.

W twoim terminie otwarty jest kemping Wien West i linkowany przez Ciebie Aktiv Camping Neue Donau.

Myślę, że śmiało możesz skorzystać z jednego albo drugiego a Wiedeń to cudowne miasto, na które jeden weekend (nawet długi) to stanowczo za mało.

Jak potrzebujesz jakichś podpowiedzi co do samego Wiednia to pytaj śmiało.

Opublikowano

Panowie i Panie mam pytanie czy ktoś korzystał z tego kempingu , leży prawie w centrum Wiednia i mam zamiar go zwiedzić czy warto tam się zatrzymać czy może macie coś lepszego ,dodam że zamierzam tam spędzić weekend majowy 2 lub 3 noce

Niestety nie byłem tam,ale gdybym chciał zwiedzać Wiedeń to w ciemno bym go wybrał,jak powiedziałeś jest prawie w centrum i to jest jego zaleta.

2,3 dni to znaczy ,że na samym kempingu będziesz tylko nocował więc pobliska droga a właściwie drogi i linia kolejowa nie będzie Ci przeszkadzała,a otaczające drzewa kemping,powinny wygłuszyć odgłosy otoczenia.

I jeszcze jedna zaleta,oczywiście moim zdaniem.........aby zwiedzać Wiedeń nie trzeba tułać się swoim samochodem i szukać parkingów,a wiemy jak ciężko zaparkować w centrum miasta np.w samo południe.........wystarczy skorzystać z komunikacji miejskiej,która na pewno jest tuż obok kempingu.

Opublikowano (edytowane)

@stasiu1971

O la, la ... brawo [gazirek] polecam całą wypowiedż Stasiowi

... wystarczy skorzystać z komunikacji miejskiej,która na pewno jest tuż obok kempingu. < i o to chodzi

Moje uzupełnienie do wpisu [gazirka]:

1. dojście pieszo  < do stacji metra (Donaustadtbrücke) ~ 900 m, 11 min

2. dojazd < ustawiłem na Pasohlavky kemping Merkur,

jak oddalisz będzie całość (z Katowic do kempingu)... czekaj.

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

PS

Kemping Merkur od wielu lat był naszym miejscem do odpoczynku jadąc na urlop i wracając.

Tak tankowaliśmy jadąc na urlop i wracając.

N48,92246, E16,55041 < paliwo >  48,92471, 16,54775  więcej...

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

dzięki wszystkim za wypowiedzi w temacie , wybiorę kemping o którym pisałem bo tak jak zauważył kolega "gazirek" na kempingu tylko będę  nocował bo pozostały czas spędze na zwiedzaniu Wiednia

Ps: moze ktoś jest też chetny na zwiedzanie

Edytowane przez stasiu1971 (wyświetl historię edycji)