Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co prawda jeszcze nic nie popsułem, ale zabrałem się za remont podwoia holownika, w tym haka. Fabrycznie było 13-to pinowe, ale były tak skorodowane styki, że odpuściłem sobie i postanowiłem wymienić na gniazdo 7 pin z uwagi na taką właśnie wtyczkę w przyczepie.

W sobotę zabiorę się za założenie haka i podłączenie gniazda. Jak odpinałem przewody od 13-to pinowego, to je sobie ponumerowałem bym miał łatwiej w przyszłości przy montażu.

Znam natomiast swe umiejętności elektryka (normalnie schematy mnie już kopią) i gdybym coś pokopał, czy ktoś z moich okolic mógłby mi pomóc w rozwiązaniu problemu ... np. gdyby po naciśnięciu stopu włączało mi się podgrzewanie siedzeń w holowniku ;) ;)

Opublikowano

... gdyby poszło coś nie tak dzwoń ;) w niedzielę będę mógł pomóc ;)

Opublikowano

Jurek, znam to forum na wylot wraz z tym schematem, który śni mi się po nocach, ale dziękuję za dobre rady ;)

Nic nie poradę, że elektryka jest dla mnie ciemną magią i wszystko co z nią związane. Zresztą nie muszę się na wszystkim znać bo i po co?

witus, właśnie o to mi chodziło ... o wsparcie duchowe i ewentualną pomoc organoleptyczną. Jak coś stentegotam, to zadzwonię, jak mi się przypadkiem uda, też drynknę. Wyślij mi jeszcze na PW nr tel.

Opublikowano

Hej, jak już masz 13-pinów w aucie to nie lepiej je odświeżyć i zostawić sobie takie gniazdo? Tak profilaktycznie na przyszłość, gdybyś miał większą przyczepę z bardziej rozbudowaną instalacją. Tymczasem możesz kupić sobie taki adapter. Co Ty na to?

O zaletach 13 pinów możesz poczytać tutaj.

Opublikowano
Tymczasem możesz kupić sobie taki adapter. Co Ty na to?

też bym z nie przerabiał tylko adapter zastosował

Opublikowano

Tak Koledzy, macie rację, ale w moim przypadku będzie to zbędne bo nie przewiduję dodatkowych opcji z gniazda. Przyczepki też nie zamierzam zmieniać, bo w tej mam wszystko, co mi do szczęścia potrzebne i od 12 lat jest mi z nią dobrze - nie przewiduję zmiany :hop1:

Adapter mam, bo w bmw jest gniazdo 13 pin a w jeep-ie ... 7 pin wystarczy. Zresztą dość często zmieniam autka i nie jest to jakimś wielkim problemem :ok:

A dla czego zmieniam na 7 pin? Bo akurat takie mam w garażu :ok: