Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowym użytkownikiem forum.Na początek proszę doświadczonych Kolegów o radę.

W jakiej firmie ubezpieczyć nowego kampera,chodzi o AC.Czy warto na cały rok skoro korzystam z niego tylko ok 4 miesiące latem.Ubezpieczenie na kilka miesięcy jest niewiele tańsze,przynajmniej w PZU.Czekam na rady i pozdawiam.ortokrzysztof.

Opublikowano

Witaj ortokrzysztof,

Najlepiej będzie jak posprawdzasz u kilku ubezpieczycieli jakie sa koszty AC za kampera, każdy z nich ma rózne stawki i systemy zniżek, moze też trafisz na ubezpieczyciela, który zaoferuje Ci jakiś pakiet na kampera a wtedy będzie duzo taniej :).

W kwestii:

Czy warto na cały rok skoro korzystam z niego tylko ok 4 miesiące latem

niestety ale będziesz musiał zapłacic AC za cały rok i nawet jak bys miał AC rozbite na dwie raty - tę druga ratę też będziesz musiał zapłacić ( na jesieni 2007 zmieniły się przepisy dot. umów cywilno-prawnych )

Opublikowano

Ja się podłączę pod temacik.

Mi jednak chodzi o przyczepę i jej ubezpieczenie od kradzieży, pożaru itp... komuś się udało ubezpieczyć na rozsądną kwotę taką budkę rocznik `84 ??

Z tego co się właśnie rozglądam to jest ciężko... głównie rocznik rozwala sprawę :hop1:

Opublikowano

kartrait, ubezpieczyc AC jest trudno z uwagi na koszty, jakie generuje rocznik przyczepki, mnie sie udalo rocznik 91 przy max zniżek i dodatkowo zniżkach "menadżerskich" za 124 złote ale wiem, że w kolejnym roku będzie już to zrobić bardzo trudno :hop1:

Opublikowano
że w kolejnym roku będzie już to zrobić bardzo trudno

Niekoniecznie.

Jeżeli nie zmienisz ubezpieczyciela to chyba nie maja prawa odmówić Ci kontynuacji ubezpieczenia.

Opublikowano

Moją p-pke z 84 r ,bez problemu chcieli ubezpieczyć na AC w PZU.

Tylko 480 zł na rok to nie dla mnie :hop1:

Dziś opłaciłem umowę w US i zawarłem OC w Warcie 24 zł na rok :ok:

Opublikowano

Effendi, Dokładnie tak jak pisze BJoe, przy kontynuacji ubezpieczenia nie mogą odmówić, przynajmniej tak jest w PZU...

Trafko, A na jaką sumę było to ubezpieczenie i przy jakich zniżkach?

Ja obcnie jestem na etapie PZU, na razie stanęło na tym że mam wysłać fotki przyczepy i dokumentów i zrobią wycenę....

Opublikowano

kartrait-AC było bez zniżek + jakieś NW MAX + za 100 zł,ale w Oświęcimiu już NW nie trzeba było .

Bez żadnych zdjęć ,tylko pytali mi się jaka wartość przyczepy to podałem od 7500 zł ,a np od 5000 jest nisze ok 80 zł.

Zdecydowałem się opłacić tylko OC w Warcie (60 % zniżki) 24 zł.

Opublikowano

Oc jest znśne tylko te chol...e przeglądy prawie tyle kasy co za samochód a ile mniej do sprawdzania

Opublikowano
Oc jest znśne tylko te chol...e przeglądy prawie tyle kasy co za samochód a ile mniej do sprawdzania

Nie wspomnę o motocyklach, to samo :piwko:

Opublikowano

Na razie dorobiłem się tylko skutera przegląd bezterminowy ale marzy mi się w przyszłym raku honda shadow

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę Państwa trochę z innej beczki, ale w tym temacie juz piszę.

Przyczepę zakupiłem w zeszłym roku, nadal jest zarejestrowana i ubezpieczona na poprzedniego właściciela. OC kończy się w maju i wtedy dopiero planuję przerejestrować ją na siebie. Czy mam liczyć się z karą za niedopełnienie terminu 30 dni na rejestrację? Jeśli tak to jakiej może być wysokości? Z tego co się orientuję jest przepis określający czas na przerejestrowanie pojazdu, ale nie ma informacji co grozi za przekroczenie tego czasu np. jak u mnie o rok.

Opublikowano
Proszę Państwa trochę z innej beczki, ale w tym temacie juz piszę.

Przyczepę zakupiłem w zeszłym roku, nadal jest zarejestrowana i ubezpieczona na poprzedniego właściciela. OC kończy się w maju i wtedy dopiero planuję przerejestrować ją na siebie. Czy mam liczyć się z karą za niedopełnienie terminu 30 dni na rejestrację? Jeśli tak to jakiej może być wysokości? Z tego co się orientuję jest przepis określający czas na przerejestrowanie pojazdu, ale nie ma informacji co grozi za przekroczenie tego czasu np. jak u mnie o rok.

Śpij spokojnie , nic nie grozi , nie ma na to przepisu i taryfy

Musisz mieć tylko zapłacone w skarbówce w terminie

Opublikowano
OC kończy się w maju i wtedy dopiero planuję przerejestrować ją na siebie.

Czy jest kara tego nie wiem. Myślę, że nie. Ja kupiłem przyczepę w minioną niedzielą a już mam zarejestrowaną na siebie. Także OC mam już przepisane na siebie chociaż poprzedni właściciel miał opłacone do końca 2009 roku. Po co tak długo zwlekać i teraz się denerwować ?

Opublikowano

mas444, jeśli w ciagu 2 tygodni od kupna załatwiłeś skarbówkę to w WK bez problemu zarejestrujesz przyczepke na siebie, jeśli nie byłeś do tej pory w skarbówce to możesz się liczyć z tym że doliczą Ci odsetki za nie terminowe zapłacenie podatku od nabycia praw własności :nono: