Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy akumulator Yuasa  AGM stop-start nadaje się do pracy z solarem 100 wat.

300px_9096-0.png

Opublikowano (edytowane)

Witam! Teoretycznie, być może mógłby być, ale pytanie "czy nadaje się do pracy z solarem 100 wat" niewiele mówi. Jaki masz kontroler?

To w zasadzie jest akumulator typowo przeznaczony do rozruchu silników. Opisywany jest, jako accu AGM. De facto jest to akumulator AGM w technologii "wapniowej".

Osobiście nie przepadam za akumulatorami, o których praktycznie nic nie wiadomo, więc mimo wszystko, ja np. bym go nie zastosował w tej konfiguracji. Generalnie, do przyczep (zwłaszcza mających napęd) powinno się stosować uznane akumulatory AGM lub GEL, a tam, gdzie jest dodatkowo instalacja PV (solarna), najlepiej sprawdza się GEL.

PS

To wszystko oczywiście nie oznacza, że gdy połączy się ten accu z "solarem", to nie będzie działał. Będzie, ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie - moim zdaniem.

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dziękuję wam za odpowiedź. Ale powiedzcie mi jeszcze czy akumulatory samochodowe Agm  start-stop to są akumulatory głębokiego rozładowania i czy mogą pracować cyklicznie.

Opublikowano (edytowane)

Nie są, nie mogą. Te akumulatory z założenia są w stanie oddać dużo energii w bardzo krótkim czasie (kilka sek.), ale musi być ona "natychmiast" uzupełniana w czasie jazdy (alternator i ew. systemy odzyskiwania energii).

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dziękuję o taką odpowiedź mi chodziło temat można zamknąć.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że niektóre akumulatory mogą mieć czasem bardzo dziwne parametry, różne od tych, których moglibyśmy się spodziewać, a występujących w podobnych akumulatorach tego samego typu. Mam tu na myśli np. max napięcie ładowania, max prąd ładowania/rozładowania, min. napięcie rozładowanego akumulatora itp. Akumulator, który jest "bohaterem" tego wątku, należy chyba do wspomnianej grupy "dziwnych", dlatego pytałem, o typ kontrolera w Twojej instalacji PV.

Opublikowano

... czyli nic się nie zmieniło. MPPT przy w/w panelu, daje jeszcze większy prąd ładowania, niż gdyby był PWM, co dla wskazanego accu mogłoby nie być zbyt korzystne :hmm:

Opublikowano

Dzięki kristofer czyli szukam jakiegoś   Gela,pewnie będzie najlepszy pod solara.