Skocz do zawartości

Nasze przepisy kulinarne


BJoe

Rekomendowane odpowiedzi

:) :) :?:):):hehe::):-]:):?

W temacie tym piszmy przepisy potraw i napoi (wyskokowych też) które nam smakują, są naszą pokazową potrawą i które lubimy jeść :zlo::):-]

:?:?:-]:):):?:-]:?

:):?:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sos czosnkowy a’la B.Joe

 

Składniki

¼ l majonezu

1├Ě2 ząbki czosnku (w zależności czy ma być ostry czy łagodny) ja daje całą główkę

2 łyżeczki cukru

1├Ě1 ½ łyżeczka suszonej natki pietruszki

50├Ě100 ml wody najlepiej letniej przegotowanej

 

 

Czosnek rozgnieść w wyciskaczu koniecznie z małymi dziurkami. Czosnek musi byś rozgnieciony praktycznie na miazgę tak aby nie było grudek . Następnie czosnek utrzeć z cukrem tak aby nie było grudek. Na koniec wszystkie składniki (wodę dodajemy w ilości wymaganej do osiągnięcia żądanej gęstości sosu) wymieszać ze sobą tak aby uzyskać jednolitą konsystencje.

Najlepiej mieszaćw malakserze.

Sos świetnie pasuje do pizzy, mięs, kanapek i grila

Moja mama zajada się nim samym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wrzucam przepis na śląskie rolady :?

Przepis wg mojej Babci :hehe:

Pierwszą i najważniejszą czynnością, którą trzeba wykonać, to kupić ładne, chudziutkie mięsko wołowe, pokroić je na niezbyt cienkie ale jednocześnie tez nie za grube plastry i dobrze roztłuc. Im większe plastry, tym większe rolady :zlo:

Następnie rozkładamy je na stole, solimy, pieprzymy i grubo smarujemy musztardą.

Na każdym w ten sposób przygotowanym plastrze mięsa kładziemy:

1. pokrojona w kosteczkę cebulę,

2. dwa lub trzy cienko pokrojone plastry boczku wędzonego,

3. kawałek lub dwa kiełbaski (zwyczajna lub inna-mogą być nawet frankfuterki)

4. kawałek ogórka kiszonego

I teraz moment, którego najbardziej nie lubię :-] trzeba to wszystko zwinąć nitką. Podobno niektórzy potrafią to zrobić przy pomocy specjalnych szpikulców ale ja się męczę nitką.

Gotowe rolady zapiekamy na margarynie w brytfance. Przed podaniem nie możemy zapomnieć o zdjęciu nici.

Są pyszne ale wg mojej rodziny zbyt rzadko je robię :)

Pozdro

G.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia tez takie rolady robila :zlo: a ten sos czosnkowy to calkiem przyjemnie wyglada hmmm trzeba sprobowac

 

Sledzie w "postaci roznej" to tak przy swietach...

 

Sledzie sa zawsze dobrym pomyslem, mozna zrobic duzo wczesniej a nawet sie powinno. Ja robie jedne z musztarda i jedne z przecierem pomidorowym i rodzynkami. Prosto i przyjemnie.... kroi sie tylko duuuuzo cebuli w krazki.

Pozniej platy sledziowe, takie w zalewie oliwnej w folii (matjes) kroje w kawalki, biore duzy sloik i przekladam - warstwa sledzi - lyzeczka musztardy (grubo ziarnista) - cebula - warstwa sledzi ... i tak do konca sloika. Ciut soli pieprzu na wierzch i zalewam to wszystko oliwa, zakrecam i odstawiam (im dluzej stoi tym lepsze). Pozniej tylko co jakis czas przekrecam gore na dol, dol na gore.

Tak samo robie z przecierem pomidorowym i rodzynkami... ale dodatkowo pieprze i ciut sole warstwy, bo rodzynki sa slodkawe i jest takie pikantno slodkie ech mniam. Tego przecieru to tak tylko troszke - pol lyzeczki na warstwe.... z rodzynkami tez nie przesadzam - zalewamy oliwa - zakrecamy i voila :-]

 

ps ja tego nie jadam, bo jestem prawie anty rybna :hehe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Witamy

    Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.