Skocz do zawartości

Wymiana felg z 13" na 14" w Hobby 350 1995r. - jakie ET?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w ostatnim czasie chciałem kupić nowe opony do mojej przyczepy. Ponieważ zimą nie odpuszczam wyjazdów padło na zakup wielosezonowych. Tu pojawił się problem, bo przyczepa stoi na 13" i trudno jest dostać dobre opony. Natomiast z 14" nie ma najmniejszego problemu (no może poza ceną ?). Przyczepa na osi BPW, z tego co pomierzyłem wychodzi, że rozstaw śrub to 4x100. Otwór na piastę to prawdopodobnie 57mm (nie miałem suwmiarki pod ręką, a pomiar zwykłą miarką obarczony jest pewnym błędem. Niestety nie wiem jakie ET mają oryginalne felgi. Jedyne felgi jakie znalazłem o tych parametrach mają ET30 i są szersze od oryginalnych 5,5" zamiast 4,5". Przykładowe z allegro: https://allegro.pl/oferta/felga-obrecz-stalowa-przyczepa14-5-5j-4x100-et30-7918515286 W załączniku zdjęcie symboli na oryginalnej feldze.

IMG_20190401_184227.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie podałeś  parametrów  obecnej opony oraz dmc przyczepy a te dane są potrzebne dla doboru opony niezależnie czy będzie to 13 czy 14tka.
Jeśli chodzi o samo ET - spoko idzie go zmierzyć po zrzuceniu opony (schemat)  a  kalkulatory co się dzieje po zmianie ET i średnicy felgi masz np.  tutaj i  tutaj
Nie mam absolutnie zamiaru włazić Ci w kieszeń ale skoro piszesz o mankamencie kasy to chyba te 200-300zł na felgi 14 też chyba ma tu znaczenie.
Nie wiem też w jak wysoka  półkę opon mierzysz ale  zakładając  typowe 13  raczej nie ma problemu z oponami średniej klasy letnimi w indeksie nośności np 86 co odpowiada 530kg 
Faktycznie skoro szukasz wielosezonowych trochę się to zawęża ale też nie ma tragedii chyba że mierzysz w półkę klasy premium.
Oczywiście nie namawiam na opony z chińskiego gumiaka ale uważam że dziś nie tylko uznane marki są godne zainteresowania i sprawdzenia.
Mnie tak np. znajomy wulkanizator namówił do auta na stosunkowo mało znane zimowe Riken'y nie są naprawdę gorsze od markowych zimówek na których jeździłem
W R13 na placu boju mamy np.  VREDESTEIN Quatrac 5 185/70R13 86T (530kg) i   Maxxis 165/80R13 87T  (545kg) obie są całoroczne i mają nie najgorsze opinie zwłaszcza Vredstein'y może warto sprawdzić dokładniej czy popytać , niestety nie powiem Ci z autopsji nie jeździłem na nich  do mnie wystarcza indeks 80 i jeżdżę na Debicy letniej

Edytowane przez smok_wawelski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Obecnie mam 165/80 R13C. przyczema ma DMC 1050, a chciałbym kupić opony z minimalnym zapasem. Byłem u 2 lokalnych wulkanizatorów i każdy rozkładał ręce jeżeli chodzi o opony wielosezonowe marki, którą śmiało mogli by polecić w tym rozmiarze. Na allegro/oponeo również nic nie znalazłem z R13C co kojarzę choć z nazwy. Celuje w opony z przedziału 200-300 za sztukę. Stąd pomysł na zmianę felg na 14" gdzie wybór opon jest większy i bez kłopotu kupie wielosezonowe np. 165/70 R14C. Myślę, że za kilka lat wymiana również będzie mniej problematyczna przy 14".

Opublikowano (edytowane)

Pomysł wydaje mi sie słuszny.

Po prostu na mocne R13 nie ma zapotrzebowania więc są słabo albo i niedostępne , towarówki zwykle ludzie maja jako lekkie, aut na R13 też praktycznie nie ma a jak już to też lekkie więc oponek nie potrzeba a Tobie pasi minimum indeks 86 a lepiej 87.
Na pewno w R14 jest większy wybór.  Pomierz dobrze zarówno ET jak i szerokość oraz wysokość profilu gumy  bo chyba we wnęce nadkola szału z miejscem nie ma

Opublikowano

Założyłem na próbę r14 4x100 5,5" z ET30 i na moje oko wygląda ok. Jest po około 2 cm zapasu od wewnątrz i od białego nadkola. Teraz pozostaje dobrać odpowiednią oponę, tak by nie była szersza niż stare 13".

IMG_20190409_202251.jpg

IMG_20190409_202320.jpg

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Darek J napisał:

Jest po około 2 cm zapasu od wewnątrz i od białego nadkola.

Czyli symetrycznie więc ET chyba  trafione
No i teraz zaczynają się lekkie schodki - balon opony będzie zawsze troszkę  szerszy niż fela,  za wysoki profil też nie wchodzi w grę bo wahacz  jednak sporo chodzi dół-góra
ale jak napisano w piśmie szukajcie znajdziecie i tego życzę :