Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, nabyłem właśnie przyczepkę Hobby De Luxe 400 z 2000r. i chciałbym w niej podłączyć akumulator, czy jeśli podłączę akumulator w zaznaczonym na fotce miejscu to będzie ok ?, dodam że mam wtyk 13 pinowy.  Zaznaczone miejsce to jedyne 12V które wychodzi z całej tej dolnej listwy po podłączeniu 230V.  Z akumulatora standardowo zasilana jest lampka w wc, lampka nad kuchnią i dwie pompki.

Coś czytałem że nie można tak podłączać bo akusy będą się rozładowywać ? , a co jeśli przed podłączeniem tego akumulatora odłączałbym kabel od samochodu. ?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź, pozdrawiam.

20190119_144337.jpg

Opublikowano

Jeżeli to jedyne 12 V to możesz tu podłączyć akumulator ale powinieneś zrobić dodatkowy włącznik w obwodzie akumulatora ( najlepiej na przekaźniku  ) i bezpiecznik.

A co to za przewody z lewej obok zaznaczonych :hmm: To tez powinno być wyjście 12V ( ewentualnie wejście z wiązki od wtyczki ). Coś ta instalacja 12V za uboga. Gdzie są chociażby bezpieczniki.

To wygląda jak zasilanie pompek do wody, a nie instalacja 12V

Tutaj moja skrzynka, chyba wcale nie najbogatsza.

IMG_6731.JPG

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jestem zainteresowany kontynuowaniem wątku bo kupiłem cepkę z transformatorem przerabiającym 220 na 12v i nie ma podpięcia do aku. Wstępnie myślałem że prąd po prostu popłynie najkrótszą drogą i tylko odizoluję kable wyjściowe i dam do aku...i naprzód...a gdy mam 220 to klema na podłogę...wiem że to skrajne uproszczenie ale czytak da rady...

Opublikowano
33 minuty temu, clands napisał:

jestem zainteresowany kontynuowaniem wątku bo kupiłem cepkę z transformatorem przerabiającym 220 na 12v i nie ma podpięcia do aku. Wstępnie myślałem że prąd po prostu popłynie najkrótszą drogą i tylko odizoluję kable wyjściowe i dam do aku...i naprzód...a gdy mam 220 to klema na podłogę...wiem że to skrajne uproszczenie ale czytak da rady...

Przełącznik + przekaźnik + bezpiecznik i będzie ok. :ok:

Opublikowano

1. w bakiście pod łóżkiem przy zewnętrznej wtyce jest transformator i wychodzi z niego dwa przewody 12v i idą do kostki z plątaniną kabli.

2.nad okapem jest 4 bezpieczniki i 4 przełączniki (światła ogół, światło zewnętrzne, pompkę wody, światło okapu).

3.na podłodze w szafce pod zlewem kuchennym są puszki wyprowadzające kable na okap, lodówkę, łazienkę...)

Przyczepa to adria optima 360 (4256TE).

Hepl. Gdzie wejść z podłączeniem akumulatora tj. pkt 1,2 czy 3.

Szafka pod zlewem (3) to by zmieściła aku - tylko bym zrobił półkę nad puszkami. Tak bym chciał - czy można. Na początek to tylko taki proste rozwiązanie proszę żebym mógł pojechać na noc na ryby i działała pompka wody i światła. Plusa to pogonie jak kable tych 4 przełączników, a minusa gdzie zapodać...

ps. na pewno z czasem zrobie przyzwoicie...na razie jak przeglądam schematy z ładowaniem itd.- nie nadążam...

Proszę o proste porady.

bakista.jpg

nad okapem.jpg

pod zlewem.jpg

Opublikowano

Tak na szybko - tam gdzie wychodzi zasilanie 12V z trafo podłączasz akumulator. Wtedy powinno wszystko działać jeżeli działa z trafa.

Tak na szybko, prowizorycznie to pewnie mógłbyś to podpiąć krokodylkami. Ogólnie tak jak pisałem wcześniej:

Przełącznik + przekaźnik + bezpiecznik i będzie ok. :ok:

Opublikowano
51 minut temu, clands napisał:

1. w bakiście pod łóżkiem przy zewnętrznej wtyce jest transformator i wychodzi z niego dwa przewody 12v i idą do kostki z plątaniną kabli.

Podłączyć się z akumulatorem będziesz musiał pod łóżkiem. I tam właśnie musisz zacząć modernizować elektrykę. Oczywiście wszystko zależy od tego co będziesz chciał zrobić i jak to będziesz chciał zrobić. Masz budkę bardzo podobną do mojej, ja mam  Adrię optimę 380 i jak widzę na Twoich zdjęciach  masz nawet trafo podobne do mojego starego. Ja to trafo wywaliłem, bo wielkie i ciężkie i zastąpiłem małym, ale  Ty oczywiście nie musisz tego robić. Zastanawiam się tylko dlaczego miałeś na podłodze dwie duże puszki i jedną małą.U mnie była tylko jedna duża (12V)  i jedna mała (230V).Ciekawe, bo zapewne wyposażenie mieliśmy podobne. Wkleję Ci ze dwa zdjęcia jak zaczynałem i jak skończyłem.Najpierw zamontowałem prowizorycznie akumulator, ale potem doszło dużo więcej rzeczy (mover, solar, ładowanie akumulatora, przetwornica itd). Nie chcę Ci mącić w głowie, bo zrobiłem pełną automatykę, ale na zdjęciach widać, że można zmieścić pod łóżkiem wszystko, a schematów do podłączenia jest tu na forum pełno. Jednym słowem do boju :) 

Tak zaczynałem:

WP_20170924_15_59_34_Pro.thumb.jpg.d66a96b1adb1cac6f27257fdc55cca5c.jpg

A tak skończyłem :)  Oczywiście to jeszcze nie wszystko, reszta w innych miejscach :) 

IMG_20180415_101602.thumb.jpg.97e01c7d9d7875996eff29f15deaa73e.jpg

Opublikowano

Dziękuję...będzie nad czym popracować.

Na razie klemy szybkozłączne (nie te na śróby) i dolutuję kable takie z pół metra.

Co do trafo to zauważyłem że go słychać jak pracuje....trochę to wkurza.

Wszystko z czasem. 

Jak ten Holender co od niego nabyłem Adrię - jeździł 25 lat bez aku...hmmm.

Opublikowano
2 godziny temu, clands napisał:

Co do trafo to zauważyłem że go słychać jak pracuje....trochę to wkurza.

To teraz znasz jeden z powodów dlaczego ja swój  praktycznie taki sam wywaliłem :) 

A tak na dobrą sprawę to powinieneś zacząć od wywalenia wszystkich normalnych żarówek i zastąpienie ich ledami. To było pierwsze co u siebie zrobiłem. W chwili obecnej masz około 150W poboru z wszystkich żarówek - to trochę dużo. Ja jeszcze dorobiłem 6 dodatkowych  miejsc oświetleniowych , a mimo to mam ok. 45W poboru z wszystkiego. jednym słowem - opłaca się. Jak masz smykałkę to możesz wykorzystać stare lampy zamieniając w nich zwykłe żarówki na ledy modułowe. Tanio i skutecznie, choć trochę zabawy jest.