Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , niedawno kupiłem przyczepę chateau cantara 908 z 1987r. Jest tam transformator. Jest tam 5 przyciskòw z czego cztery mają trzy pozycje: 0 , 1, 2. Poniżej wklejam zdjęcia czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

Resized_20180913_204030_9479.jpeg

Resized_20180914_213735_165.jpeg

Opublikowano

Witaj!
To prawda, że oznaczenia na panelu są enigmatyczne i problem z nimi miała/ma większość użytkowników.
W obecnym stanie instalacji, mogło być już tam zrobionych tysiąc zmian, ale moim zdaniem, w/g oznaczeń spodziewałbym się, co następuje (licząc widoczne na panelu "włączniki" od lewej str.):
1) "Input" - wejście zasilania sieciowego zasilacza, czyli jego włącznik główny (sieciowy ~230 V): OFF - wyłączony / ON - włączony
Nad włącznikiem - oprawka z bezpiecznikiem rurkowym (szklanym) 2 A
2) "RADIO" - prawdopodobnie obwód dla zasilania radioodbiornika, również z indywidualnym bezpiecznikiem 2 A
W tym obwodzie napięcie jest prawdopodobnie lepiej "wygładzone" (filtrowane) oraz stabilizowane. Teraz może tam być podłączone "wszystko", ale raczej odbiornik/i o niewielkiej mocy - myslę, że 15 - 18 W maksymalnie.
Przełącznik w pozycji "0" - na odbiornik nie jest podawane zasilanie, czyli jest wyłączony.
Przełącznik w pozycji "1" - "odbiornik" będzie zasilany z zasilacza sieciowego (jeśli przyczepa jest podłączona do zewn. sieci ~230 V, a zasilacz włączony)
Przełącznik w pozycji "2" - "odbiornik" będzie zasilany z akumulatora przyczepy, jeśli takowy jest zainstalowany.
3) Najciekawszy przełącznik :smirk:, ponieważ tajemniczo opisany. Opis sugeruje, że mamy tu do czynienia z napięciem "12 V".
Pozycja środkowa przycisku, to oczywiście "wyłączone", ale dwie pozostałe pozycje można już interpretować rozmaicie.
Moje przypuszczenia są następujące:
Przełącznik w pozycji "1" - odbiorniki zasilane z wyjść 12 V zasilacza.
Przełącznik w pozycji "2" - odbiorniki zasilane z akumulatora przyczepy lub samochodu (wyboru dokonuje się przełącznikiem nr 4).
4) Wybór akumulatora, który będziemy obciążać odbiornikami
Przełącznik w pozycji "0" - nie korzystamy z energii akumulatorów, zarówno samochodu, jak i przyczepy
Przełącznik w pozycji "1" - korzystamy z energii accu samochodowego
Przełącznik w pozycji "2" - korzystamy z energii accu przyczepy
5) Wybór akumulatora przeznaczonego do ładowania
Przełącznik w pozycji "0" - żaden z akumulatorów nie będzie ładowany
Przełącznik w pozycji "1" - ładowanie akumulatora samochodowego
Przełącznik w pozycji "2" - ładowanie akumulatora zainstalowanego w przyczepie
6) "OVERLOAD  SWITCH DISJONCTEUR" - Główne zabezpieczenie przeciążeniowe wyjść zasilacza (gdy zadziała, to trzeba znaleźć i usunąć przyczynę przeciążenia, a następnie, ponownie wcisnąć czerwony przycisk zabezpieczenia).

To są oczywiście tylko moje przypuszczenia, ponieważ nie miałem praktycznej styczności z tym modelem tablicy rozdzielczej zasilacza i to, co opisałem, należałoby zweryfikować na rzeczywistym sprzęcie.
IMHO

Opublikowano

Kristofer, dzięki za podpowiedź. To co napisałeś zgadza się. Czyli jak jestem podłączony do sieci to np radio i oświetlenie powinienem ustawić na 1 aby z zasilacza oraz mogę w tym samym czasie ładować akumulator ( ja mam podłączony tylko żelowy pod kanapą) . Czy możliwe jest aby przy połączeniu do sieci 230V korzystać z prądu akumulatora? Jeszcze jedno pytanie : czy gniazdka na 230V działają tylko przy podłączeniu do sieci 230V bo chyba ten transformator nie jest z funkcją przetwornicy?

Opublikowano

Jeśli masz przyczepę podłączoną do ~230 V, to przełącznik nr "1" oraz "Radio" ustawiasz na "1"
Przełącznik nr "3" (moim zdaniem) na "1"
Przełącznik nr "4" na "0"
Przełącznik nr "5" na "1" jeśli w tym samym czasie ma być też ładowany akumulator samochodu lub na "2", jeśli ładowany ma być accu przyczepy.
Jeśli nie chcesz ładować żadnego z akumulatorów, to przełącznik w poz. "0"
Oczywiście przyczepa musi być podłączona nie tylko do sieci ~230 V, ale również do gniazda haka samochodu i jego instalacja powinna mieć wymagane podłączenia, aby akumulator samochodu mógł być ładowany w/g powyższego opisu.
Przy powyższych ustawieniach, pobierasz energię jedynie z zasilacza sieciowego i nie rozładowujesz akumulatorów.

49 minut temu, janekorka napisał:

Czy możliwe jest aby przy połączeniu do sieci 230V korzystać z prądu akumulatora?

Moim zdaniem tak, tylko wymaga to przestawienia przełączników w pozycje, które już opisałem (przełącznik nr "3" w poz. "2")

Pozostaje jeszcze pytanie: po co rozładowywać akumulator, jeśli istnieje możliwość pracy na zasilaczu???

52 minuty temu, janekorka napisał:

Jeszcze jedno pytanie : czy gniazdka na 230V działają tylko przy podłączeniu do sieci 230V bo chyba ten transformator nie jest z funkcją przetwornicy?

Twój zasilacz w tym sensie nie jest przetwornicą i jeżeli nie masz dołożonej przetwornicy, to w gniazdach sieciowych będziesz miał dostępne napięcie zasilające wyłącznie podczas podłączenia przyczepy do zewnętrznej sieci ~230 V.

To, o czym teraz rozmawiamy, to jedynie panel sterujący/krosujący połączenia odbiorników i akumulatorów z zasilaczem. Właściwy zasilacz masz gdzieś schowany w innym miejscu, a jego możliwości można się tylko domyślać. Często był to jakiś sprzęt z serii ZIG xxxx.