Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjście USB 5 volt, 4,5 wata.

Można mieć większą moc ale i urządznie będzie większe.

A tak w ogóle to jaka moc jest potrzebna w caravaningu? Słysząłaem, że instlalujacie panele solarne. Jednak minus panala solarnego jest taki, że dobrze działa

jak świeci słońce w momencie gdy przestaje, jest zachmurzenie to wydajać znacznie spada. Dlatego potrzebna jest zasialanie na wiatr i na słońce.

Ale wracając do pytania to jaka moc jest potrzebna w carawaningu?

Opublikowano

Ile Powerbanków można nakupić za tą kasę i wykorzystywać po kolei na urlopie a w domu ładować?

Panel słoneczny 20 W nie daje rady ładować. Testowane empirycznie na pochmurnym urlopie.

Opublikowano
4 godziny temu, wieslawpas napisał:

Dlatego potrzebna jest zasialanie na wiatr i na słońce.

Nie jest potrzebne.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Cezarr napisał:

A skąd masz 12V ?

Oczywiście po przez zestaw fotowoltaiczny :)

Accu 120 Ah i nigdy jeszcze mi nie brakowało "prądu", a odbiorników jest naprawdę sporo.

Edytowane przez visitor1967 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
2 minuty temu, Cezarr napisał:

Ty to masz na dużą skalę, a ten wiatrak to raczej aby telefon naładować bo telewizor na tym nie pójdzie.:hmm:

No tak masz rację, ale kolega pyta jaka moc jest potrzebna.

Na to pytanie ostatecznie musi sobie odpowiedzieć sam.

Ja podaję swoje "uzbrojenie", dla swoich potrzeb i chcę go też zapewnić, że w ten sposób uzyskane zasilanie,

jest wystarczające - nigdy mi energii nie brakowało.

Fotowoltaika wg obecnej technologii to bardzo pewny i tani sposób uzyskania energii elektrycznej,

a dla karawaningu wystarczający w zupełności.

Tak więc moc to konkretne potrzeby i trzeba to sobie policzyć, ile w danym czasie ma pracować odbiorników i jakie.

Np. mój mover, w szczytowym momencie potrzebuje 120 A, a po ustawieniu przyczepy, nadal mam potrzebną ilość energii.

Na temat konstrukcji kolegi się nie wypowiadam, bo to nie moja dziedzina :)

Opublikowano

Nie chce absolutnie podcinac skrzydeł ale taka koncepcja w karawaningu jest niestety nie do wykorzystania.

Moje dobowe zużycie prądu to ok 400W, akumulator lądują 2 panele fotowoltaiczne.

Przelicz jak duża musiałaby być turbina wiatrowa aby dość podobny zysk.

Przerabialem temat wiatraków w domu, jaki że na wyspach wieje więc chciałem postawić coś małego. Po przeanalizowaniu cyferek okazało się że brakloby mi ogrodu żeby zmieścić wiatrak.

Dla mnie pomysł zupełnie nietrafiony

Opublikowano

w zasadzie to miała byc mobilna ładowata do telefonu. Nie mysłałem o carawaningu. Tutaj potrzbny byłby wiatrk 50 wat  i panel 150. Jednak wydaje mi się, że carawaning to tez nie jest idealne miejsce poniwazż jest podpięty prąd siecieowy na kampingacg jak również jest też altenetor w samochodzie. Nie mam kompletnie pojecia co dalej. Jak gdyby moim celem było zrodzić coś co działa bo na youtube jestcała masa projektów z tysiacami wejsc ale zatrzymujących się na pwenym etapie bez pokazania jak ładuje telefon,

• 2 lata później...
Opublikowano

Widzisz, w karawaningu jest jeszcze mały myczek: akumulator. Pewnie, waży swoje, ale raczej musimy bazować na akumulatorze, choćby dlatego, ze sporo odbiorników konsumuje moce większe, niż dające się aktualnie wytworzyć. Więc solar - tak, może jakaś mała turbinka 12 V np. o osi pionowej, którą dałoby się założyć np. na maszcie anteny i podnieść do góry, byleby dała chociaż 1-2 A - czemu nie, ale to albo dostanie nóg, albo trzeba będzie instalować/zdejmować przy każdym przejeździe z cepą, co na dachu jest zwykle kłopotliwe, i w sumie dość długie kable, które przy takim prądzie jednak musiałyby mieć sporawy przekrój, żeby cokolwiek trafiało do regulatora. Plus waga - musiałaby ważyć może góra z 1kg, żeby nie wyczyniać zbytnich harców masztem, a przy takiej wadze może z 20 W dałoby się wykrzesać w porywach, co dawałoby może 1A (napięcie musiałoby już od niskich prędkości rotora być cirka 18V, żeby ładować aku). Może byłby to jakiś sposób na prąd w zimie. Solar fakt, kiedy działa, to działa, i tylko wtedy działa, ale w przerwach i przy większych poborach i tak zostaje akumulator, nawet gdyby pożenić fotowoltaikę z wiatrem, to ma ładować aku, z aku i poprzez aku realizowane są pobory.