Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozwoliłem sobie skopiować ulotkę i zamieścić ją tutaj.

post-4917-0-84914500-1422826134_thumb.jpg

post-4917-0-06916800-1422826144_thumb.jpg

Do tego we wschodniej Austrii i okolicach Wiednia obowiązują podobne do niemieckich plakietki ekologiczne. Sprawa o tyle ważna, że oznakowane muszą być wszystkie pojazdy ciężarowe, także te do 3,5t, czyli nasze pick-upy, samochody z kratkami itd.

Info:

http://www.hga-com.at/index.php/pl/service/eko-winiety

post-4917-0-65414800-1422854095.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam, pytanie. Czy załatwiał ktoś sobie tą plakietkę ekologiczną, ale dla pojazdu ciężarowego poniżej 3,5t??? Jak tak to prosiłbym o jakieś info. PZM pośredniczy w uzyskaniu plakietki ale tylko dla pojazdów powyżej 3,5t... (koszt 142pln - bezterminowa dla konkretnego nr VIN pojazdu - czas oczekiwania około 3-4tygodni w praktyce) a jakoś nie uśmiecha mi się płacić 2180Euro mandatu. Pan z PZM nie potrafił mi nic powiedzieć... :niewiem: W DR mam wpisane ciężarowy i kratka tez to zdradza...

Opublikowano (edytowane)

Może spr. napisać tutaj

a to 

... PZM pośredniczy w uzyskaniu plakietki ale tylko dla pojazdów powyżej 3,5t... (koszt 142pln - bezterminowa dla konkretnego nr VIN pojazdu - czas oczekiwania około 3-4tygodni w praktyce) ...

może wynika z tego ...

"W przypadku pojazdów ciężarowych poniżej 3,5 tony – winiety muszą być naklejone na szybę pojazdu przez punkt wydawania winiet." 

a pkt są na terenie Austrii - wykaz

:look: 

Edytowane przez gusia-s (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki za wieści. Napisałem do nich, ale z tego co czytam wszędzie to jakoś nie widzę wielkich szans na załatwienie tego bez zwiedzania w trasie jakiegoś punktu... a już widzę, że będzie się dało to załatwić z soboty na niedzielę... Ciekawe czemu to tak wymyślili że tym "mniejszym" muszą osobiście to nakleić... muszą zobaczyć że faktycznie mam kratkę zamontowaną czy co???

Opublikowano

Może nie będzie tak źle :)

Dzięki gusia-s raz jeszcze za ten kontakt. Odpowiadają dość szybko :) i działają również.

Koszt to 24Euro + 10 Euro wysyłka do Polski. Czas oczekiwania to ponoć zaledwie 7 dni. Zobaczymy czy faktycznie się uda. Zdam relację, bo obawiam się że nie ja jeden mogę mieć podobny problem :)

Opublikowano

Może napisz jeszcze do Ambasady 

Niech się wykażą wiedzą, może te plakietki dotyczą tylko aut świadczących usługi transportowe??? Nie wiem tak gdybam sobie ... 

Opublikowano

A się wzięłam i sama napisałam do ambasady z ciekawości - z odp. wynika, że ich nie interesuje czy auto zostało u nas zarejestrowane "dla celów podatkowych" jako "ciężarowe" tylko co jest w poz. J - DR, jeśli jest np. N1 dla aut do 3,5t., N2 do 12t , N3 pow. 12t - plakietka musi być i koniec.

Co do możliwości zakupu, czy można wysyłkowo, gdzie po trasie, czy 24h/dobę odp.

"Plakietki emisji spalin (winiety ekologiczne) mogą być wydawane przez warsztaty mające prawo do przeprowadzania kontroli technicznej pojazdów (zgodnie z § 57a austriackiej ustawy o pojazdach mechanicznych), kluby kierowców oraz urzędy certyfikujące pojazdy mechaniczne w poszczególnych krajach związkowych. Brak jest listy takich punktów, godzin ich pracy oraz form zakupu winiet.

Ponieważ wprowadzanie winiet jest w kompetencji krajów związkowych trudno jest uzyskanie na ten temat informacji dotyczącej całego kraju."

THE END

Opublikowano

No niestety swoje i tak trzeba będzie załatwić, taki oto wykaz potrzebnych dokumentów mi pani podesłała:

Do weryfikacji pojazdów i wystawienia winiet wymagane są następujące dokumenty:

1.    Wypełnione, podstemplowane i podpisane zamówienie - według załącznika.

2.    Kopie NIPu europejskiego.

3.    Listę w postaci tabeli: nr. rejestracyjny ciągnika, numer identyfikacyjny pojazdu z dowodu rejestracyjnego z pozycji E, klasa emisji spalin silnika EURO – według załącznika.

4.    Kopie dowodu rejestracyjnego + kopie certyfikatu klasy emisji spalin silnika EURO – w jednym dokumencie PDF. Jeżeli będzie więcej ciągników w jednym dokumencie PDF prosimy nazwać PDF wszystkimi nr. rejestracyjnymi.

5.    Jeśli samochód jest klasy EURO 3 lub innej klasy i posiada filtry – potrzebne jest potwierdzenie, (zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów), że ciągnik posiada odpowiednie filtry tzw. Partikel Filter z tłumaczeniem na język niemiecki.

6.    1 E-Mail nie może mieć więcej pojemności niż 5MB

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy winietę wystarczy kupić na 1szej napotkanej stacji benzynowej po wjeździe do Austrii? czy bezpieczniej kupić jeszcze w Polsce?

Opublikowano

czy winietę wystarczy kupić na 1szej napotkanej stacji benzynowej po wjeździe do Austrii? czy bezpieczniej kupić jeszcze w Polsce?

Ja kupuję na stacji w Austrii.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

Przeczytałem , że w Austrii dla samochodów zarejestrowanych jako ciężarowe wymagane są naklejki ekologiczne. Dotyczy to przejazdu przez okolice Wiednia i Tyrolu. Mam Navarę zarejestrowaną jako pojazd ciężarowy. Nie pomnę ile razy tamtędy przejeżdżałem zupełnie nie świadomy obowiązku posiadania owej naklejki (a kary wysokie). I tu właśnie mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów przerabiał ten temat? Dziękuję za wszelkie informacje.