Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć,

mam problem w Dethleffs, zamontowane jest urządzenie Truma Combi (E) CP plus ready.

Niestety od paru dni mam problem z wodą. Jak odkręcam zimną to leci jak powinno, od razu.

Natomiast, gdy odkręcę wodę ciepłą przez pierwsze sekundy a od niedawana minuty leci powietrze. Trzeba poczekać, aż napełni się woda w bojlerze i dopiero zaczyna lecieć woda ciepła. 

Również nie mogę zagrzać wody w bojlerze. Więc leci to zimna woda z kranu gdzie powinna lecieć ciepła :)

Mój wniosek jest taki:

Woda z bojlera cofa się do zbiornika. Więc nie daje się zagrzać jak i za każdym razem musi na nowo nalecieć do bojlera.

Może to zawór zwrotny jest uszkodzony?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Chciałbym 23.12 wyjechać na tydzień a ciepła woda jest potrzebna.

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :)

Link do filmu:

Opublikowano

Szymano, bojler moze miec zawor automatyczny ktory sam spuszcza wode z bojlera jak temperatura zewnetrzna spada do +5°C i nizej (np. wieczor/noc).

Prawdopodobnie nie masz nic popsute tylko zawor dba aby Ci woda w bojlerze nie zamarla i nie pekl wsad.

Nic z tym nie zrobisz.

A od niedawna sie tak dzieje bo od niedawna takie temperatury sie pojawiaja ;).

Zawor jest mechaniczny i nie wie ze bojler pracuje i nie zamarznie (takie zabezpieczenie dla zapominalskich na zime).

Opublikowano

Niestety nie jest to ten problem.

Zawór jest pod podłogą, jak się otworzy to nie zamknie.

Jest ogrzaniy i powinno być dobrze. Samochód nie wylewa wody na zewnątrz

Opublikowano

Watpie w tym ukladzie aby woda tak bardzo (caly bojler) cofala sie do zbiornika. Przeciez to ten sam poziom wiec niemozliwe :hmm

Opublikowano

zakladaj taki zaworek jednokierunkowy,ala paliwowy na dojściu do zbiornika ciepła wodą w ten sposób ominiesz wracanie wody.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma sprawy do zobaczenia na szlaku.. czasami proste prowizorki bywają super radosne i niezastąpione. 

Opublikowano

Zainstalowałem taki zawór i jest po problemie :) Dzięki za pomoc! 

Nie, nie jest po problemie.

Dyskusja szeroko toczyła się na CT.pl gdzie również zapodałeś temat z tym problemem, jednak nie zajrzałeś tam by zapoznać się z zagrożeniami doraźnej prowizorycznej naprawy z zaworkiem. 

Trochę filozofii i nie można mówić "po problemie".

Opublikowano

czy ten bojler czasem nie ma jawnie zakazanego w instrukcji montażu i użytkowania zakładania zaworu zwrotnego na połączeniu do pompy ?

żeby nie wybuchł od ciśnienia gdy sie woda zagotuje - kran nie puści, a zawór zwrotny nie pozwoli wodzie się cofnąc ? Takie coś na pewno jest w Truma TT.

Opublikowano

zakazu nie powinien mieć ale powinien mieć zawór bezpieczeństwa tak jak każdy odpowiedzialny producent powinien zamontować. Przy cofaniu się wody można grzałkę spalić kiedy wody nie ma.