Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki koledze mam możliwość wykonać zbiornik na wodę czystą o dowolnych wymiarach i dowolnej konfiguracji krucców.Wykonanie możliwe jest z aluminium lub kwasówki i tutaj pytanie do Was co będzie lepiej nadawało się na wodę która ma służyć tylko do macia rąk i naczyń (woda pitna oczywiście z butelek).

Zbiornik o pojemności około 35- 40l  ma być dopasowany i zamocowany w przedniej bakiście ale z racji nieprzejrzystego materiału trzeba rozwiązać problem kontroli poziomu cieczy,czy macie jakiś prosty pomysł do zastosowania?

Jeszcze jedno,czy warto robić od razu zasilenie w  wodę z zewnątrz?

Opublikowano (edytowane)

Witam!
Moim zdaniem, jeśli już, to tylko z "kwasówki". Aluminium będzie korodować.
Jeśli wszystko masz gratis, to rozumiem, ale jeśli w grę wchodzą koszty materiałów i wykonania, to chyba lepiej zastosować gotowy zbiornik z tworzywa z atestem spożywczym (będzie lżejszy i transparentny).
Osobiście nie widzę powodów, dla których należałoby rozdzielać instalację wody pitnej i użytkowej, a posiadając krany, wodę nalewać z butelek ...
Skoro zadajesz sobie trud tworzenia zbiornika i jakiegoś fragmentu instalacji, to sensowne jest, aby była w tym pompka wody, pomiar jej ilości, wlew zewnętrzny oraz, aby całość służyła do wszystkich celów, a nie jedynie umycia rąk. To jest prawdziwa wygoda korzystania z przyczepy.
Na forum są tematy o pomiarze ilości wody w zbiornikach, łącznie z pokazanymi rozwiązaniami, jak i opisujące wymagania w stosunku do wody pitnej (wiem, bo również tam pisałem), jednak musisz poszukać, ponieważ w tej chwili nie pamiętam konkretnie.
IMHO

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

schabo78 , zrób instalację z zasilaniem z zewnątrz. Kup używany angielski aquaroll na 40l, pompkę do podłączenia z zewnątrz i nie będziesz miał na stałe zablokowanego miejsca w bakiście. Samo czerpanie wody do zbiornika, też będzie prostsze, a zbiornik na czas podróży umieścisz gdzie chcesz. Mam wiele zastrzeżeń do angielskich rozwiązań, ale to uważam za dobre.

Opublikowano (edytowane)

@schabo78  > ...mam możliwość wykonać  zbiornik na wodę czystą ... która ma służyć tylko do macia rąk i naczyń...

Mamy taki zbiornik w naszej przyczepie, który w drodze zawsze jest pusty...lub prawie pusty !

Na postojach tranzytowych zalewamy wiadro gorącej wody i mamy    prysznic

Na kempingu w przyczepie korzystamy z wody do mycia rąk. Mycie naczyń na kempingu w wyznaczonych miejscach.

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

PS

Na trasie korzystamy z parkingów gdzie zawsze jest WC + woda do mycia rąk.

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam!

Moim zdaniem, jeśli już, to tylko z "kwasówki". Aluminium będzie korodować.

Jeśli wszystko masz gratis, to rozumiem, ale jeśli w grę wchodzą koszty materiałów i wykonania, to chyba lepiej zastosować gotowy zbiornik z tworzywa z atestem spożywczym (będzie lżejszy i transparentny).

Osobiście nie widzę powodów, dla których należałoby rozdzielać instalację wody pitnej i użytkowej, a posiadając krany, wodę nalewać z butelek ...

Skoro zadajesz sobie trud tworzenia zbiornika i jakiegoś fragmentu instalacji, to sensowne jest, aby była w tym pompka wody, pomiar jej ilości, wlew zewnętrzny oraz, aby całość służyła do wszystkich celów, a nie jedynie umycia rąk. To jest prawdziwa wygoda korzystania z przyczepy.

Na forum są tematy o pomiarze ilości wody w zbiornikach, łącznie z pokazanymi rozwiązaniami, jak i opisujące wymagania w stosunku do wody pitnej (wiem, bo również tam pisałem), jednak musisz poszukać, ponieważ w tej chwili nie pamiętam konkretnie.

IMHO

-zbiornik będzie za free wykonany

-będzie w nim umieszczona pompka zasilająca krany (teraz też tak jest tylko zbiorniczek mam 15l a to trochę za mało) 

-zasilenie zbiornika zrobię z zewnątrz dla wygody

Co do zrobienia wskaźnika poziomu wody to coś tam znalazłem na forum ale strasznie starego i odnośniki np do allegro są już nieaktywne.

Coś takiego wylukałem

http://allegro.pl/wskaznik-poziomu-wody-4-led-i5728325731.html

Opublikowano

Cześć.

Damianku ja proponuję wskaźnik rozwiazać w ten sposób:

- w bocznej ściance zbiornika zrób dwa króćce, na samej górze i na samym dole... 

- króćce te połącz przeźroczystym wężykiem (wyjdzie litera C)

- wysokość lustra wody w zbiorniku znajdzie odzwierciedlenie w wężu (coś jak przy spłuczce tylko tam jest szklana rurka i wąż)

- dbając o czystość instalacji śmiało możesz z niej korzystać (ja tak robię, choć i do gotowania trzymam w 5 l bańce bo szybciej się nalewa).

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Damianku ja proponuję wskaźnik rozwiazać w ten sposób:

- w bocznej ściance zbiornika zrób dwa króćce, na samej górze i na samym dole... 

- króćce te połącz przeźroczystym wężykiem (wyjdzie litera C)

- wysokość lustra wody w zbiorniku znajdzie odzwierciedlenie w wężu (coś jak przy spłuczce tylko tam jest szklana rurka i wąż)

- dbając o czystość instalacji śmiało możesz z niej korzystać (ja tak robię, choć i do gotowania trzymam w 5 l bańce bo szybciej się nalewa).

Pozdrawiam

Jacek zapodałeś prosty i skuteczny patent :yes:  :yes: tyle że ja pewnie chciałbym mieć ten podgląd poziomu cieczy ze środka przyczepy... :hmm: 

Bez elektroniki się pewnie nie obejdzie...

Edytowane przez schabo78 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

To będzie OK, spełni swoją rolę, ale pamiętaj, aby elektrody też były z nierdzewki.

Z tego, co pamiętam, to Grześ (gfizyk) zakładał ten wskaźnik, gdy miał jeszcze przyczepę i pisał, ze działa dobrze.

Opublikowano

kwasówka wieczna....choć cięższa....

ale nie trzeba dawać 1mm blachy , 0,2 albo 0,3 wystarczy 

jak dla mnie problem ze stałą bańka na wode to kwestia sanityzacji tego wynalazku i konieczności stosowania chemii