Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wody w umywalkach.

Mam taki układ zbiornik -> pompka LUX-PLUS COMET 12V 19 l/min 0,85bar -> trójnik na baterię i ogrzewacz wody elektryczny -> bateria z mieszaczem. Pompka podaje wodę ale nie dochodzi do baterii - podchodzi i staje 30-40cm co widać w wężach i zimnym i ciepłym. Staje na tym samym poziomie.

Gdzie może być problem? Może ktoś z Was miał podobnie?

Opublikowano

Musisz odpowietrzyc cały układ, tzn włącz pompkę i otwórz kran z ciepłą i zimną wodą. Dopóki nie z ciepłego kranu nie będzie lecieć sama woda bez powietrza to układ jest zapowietrzony. Jaki masz bojler do ciepłej wody. Musi być ten bojler całkowicie wypełniony wodą i dopiero wtedy masz układ odpowietrzony. Ja w swojej angielce zauważyłem, że przy pierwszym włączeniu pompki (przy pustym układzie) musi minąć trochę czasu zanim napełni się cały układ wodą. Napisz jak ci poszło.

Opublikowano

Był otwarty kran ok. 3 min albo lepiej - tylko mnie zastanawia czy pompka nie jest zbyt słaba ona pompuje w dwa węże a odległość do zbiornika to ok 1,5m przepchać przez ogrzewacz na dwóch wężach musi podnieść słup wody na prawie 1m.  Znalazłem na allegro mocniejszą 1,4 bar przy 19l tylko kosztuje 200zł a dopiero co kupiłem tą 19 l/min 0,85 bar mam już dwie takie.

Opublikowano

Mam taki układ zbiornik -> pompka LUX-PLUS COMET 12V 19 l/min 0,85bar -> trójnik na baterię i ogrzewacz wody elektryczny -> bateria z mieszaczem.

Jaki to ogrzewacz? Marka, typ, zasilanie 12V/230V? 

Z dokumentacji technicznej trzeba wziąć ciśnienie wody zasilającej i porównać z mocą pompki - wyjdzie jaka pompka jest potrzebna.

Opublikowano

A pompkę dobrze podłączyłeś?

Czy obroty ma w dobrą stronę?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zamiana przewodów przy może mieć znaczenie,ponieważ źle podłączone powodują ze jest mniejsza wydajność pompki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pisać Wam czy nie pisać?

Pompka się naprawiła na akumulatorze było napięcie 5V więc trzeba było podładować i hula. :hehe: A ja wymieniłem pompkę.

Opublikowano

To i tak dobrze, bo masz teraz trzy pompki (tylko lub aż), a mogło się przecież skończyć zupełnie inaczej, np. posiadaniem dwóch akumulatorów, albo nawet drugiej przyczepy :jump:

Opublikowano

Tytul pasuje, wiec pisze w tym temacie.

Nie dziala mi kran w kuchni. Pompka jest OK bo kran w lazience dziala, a jest na tej samej "linii". Sprawdzilem miernikiem prad na kostce pod zlewem i jest tam caly czas prad, objetne czy kran jest wlaczony czy wylaczony. Padl ten nieszczesny mikrowlacznik czy to cos innego?

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow - pisze z komorki.

Opublikowano

Jeśli nie włącza się pompka podczas otwarcia tego kranu to sprawdź czy uruchamia się po zmostkowaniu dwóch przewodów dochodzących do baterii pod zlewozmywakiem. Jeśli tak, to winy należy upatrywać w mikrostyku kranu. Oczywiście sprawdzisz to w ten sposób tylko jeśli masz instalację wodną w której pompa uruchamiana jest po otwarciu kranu a nie ciśnieniową gdzie pompa uruchamiana jest przez wyłącznik ciśnieniowy.