Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w uruchomieniu urządzeń w Swift Corniche

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem przyczepy Swift Corniche 12/2, trafiła się w ładnym stanie lecz niestety wzięta w ciemno bez sprawdzania urządzeń a jest to moja pierwsza przyczepa więc nie wiem za bardzo jak to wszystko pouruchamiać.

Na chwile obecną sprawdziłem jedynie kuchenkę - działa (poza iskrownikiem, iskre trzeba robić zapalniczką)

Mam problem z uruchomieniem ogrzewania (mimo prób nie zmusiłem go do działania)

Prąd w przyczepie z akumulatora jest, ale z przewodu niestety nie ma, zapewne jest jakiś przełącznik którego nie mogę znaleźć

Do wody mam pompkę ale nie wiem jak to wszystko podłączyć

lodówka- jest podłączona, jest to jakaś lodówka z nowszego modelu lecz nie potrafię jej uruchomić

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi jak uruchamiać te rzeczy

Może ktoś ma dostęp do instrukcji ?

Opublikowano

Czesc.

Instrukcje na nic jak masz cos przerobione (juz np. lodowka).

Zrob zdjecia wnetrza (urzadzen oraz przelacznikow) to Ci napiszem co i jak.

Juz moge napisac Ci ze kuchenka nie ma elektrycznej iskry i musisz ja zapalac zapalniczka. To co jest przy palnikach to czujnik plomienia i odpowiada za odciecie gazu w przypadku gdyby plomien zgals sam (np. poprzez zdmuchniecie).

Opublikowano

Jutro powklejam trochę zdjęć. W sumie lodówka teraz najważniejsza więc od tego zaczniemy :)

Opublikowano

Juz moge napisac Ci ze kuchenka nie ma elektrycznej iskry i musisz ja zapalac zapalniczka.

Nie bardzo mogę się z tym zgodzić. W niektórych angielskich przyczepach jest właśnie elektryczny iskrownik. Tak mam w swoim Elddisie.

Podobnie jest z piekarnikiem i opiekaczem. Tam również zapalanie mam iskrownikiem elektrycznym.

Opublikowano

Jankes, to w tym ukladzie zwracam honor. Widzialem juz wiele przyczep i nigdy takiej z elwktrycznym iskrownikiem (pomijajac Trume).

Opublikowano

Zrobiłem kilka nowych fotek. Na początek prąd. Widzę dwa miejsca z bezpiecznikami. Są ok, ale nie wiem czy mają wartości odpowiednie i czy niektóre puste miejsca tak mają pozostać wolne ?

1.jpg 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Na zdjęciu 2 jest taka pucha w której jest miejsce na bezpiecznik taki okrągły. Nie ma żadnego w środku. Jakiej wartości włożyć ?

Na zdjęciu jest prostownik, jak się go używa ?

Ciągle jeszcze mam problem żeby znaleźć przełącznik na prąd w gniazda. Z akumulatora jest, choć nie wszędzie (gniazdka)

Jak korzystać z tych urządzeń ?

1.jpg 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Jeszcze piecyk. Jak go odpalić ? Włożyłem baterie do niego ale nie odpala. urwany jest kabel masowy ale po przyłożeniu go do masy i tak się nic nie dzieje. Na piecyku brakuje jednego przycisku po prawej stronie, prawdopodobnie wlaśnie od zapalania.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 1.jpg

Wszelkie podpowiedzi mile widziane :)

Opublikowano

Powyższe pytania udało mi się samemu rozwiązać. Nie mogę jeszcze uruchomić lodówki. Jak włączam na 230V to przycisk się świeci ale nie chłodzi (czekałem kilka godzin) Lodówka jest wymieniana i była podłączana przez poprzedniego właściciela ale może coś źle podłączył ? Są przy niej trzy kable nie podłączone i przewód gazowy. Może to jest przyczyna ? może ktoś dysponuje schematem?

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 1.jpg

Opublikowano

u mnie  z boku scianki  gdzie jest lodówka,  jest włacznik - wyłacznik zasilania 220V  z  BEZPIECZNIKIEM   dla lodówki.  Jezeli nie masz bezpiecznika - pewnie prad nie dochodzi do lodówki, mimo ze dioda swieci.  Jest tam okragły,  ceramiczny bezpiecznik.

Opublikowano

Sprawdzałem ten bezpiecznik. Jest ok. Dziś wymontowalem całkiem lodówkę i przewracam nią na wszystkie strony. Zobaczymy czy będzie jakiś efekt

A gdzie masz podłączony ten brązowy kabel z pierwszego i drugiego zdjęcia ? Bo u mnie jest on luźno a widać ze miał zarobiony konektorek wiec gdzieś powinien być nasuniety

Opublikowano

Właśnie jestem w trakcie przerabiania instalacji elektrycznej w swoim Swifcie (dokładnie przeróbka 2 wtyczki po 7 pin na jedną 13 pin) więc mogę dodać kilka fotek z połączenia el.  lodówki.

W moim przypadku wygląda to trochę inaczej ale wszystko działa, może będzie w czymś pomocne.

Kabelki czerwony i biały zasilanie grzałki 14V, zasilanie musi być doprowadzone z samochodu, po odpaleniu silnika dopiero wówczas powinno zadziałać (plus po stacyjce czerwony, biały masa). Dwa czarne zasilanie grzałki 12V.

Teraz zasilanie 230V 

żółto/zielony- uziemienie

niebieski - zero

brązowy - faza

1 brązowy przechodzi przez włącznik do termostatu i na grzałkę 230 V (faza)

2 brązowy do niebieskiego (zero)

Myślę że jasno to wyświetliłem, według schematu mojej lodówki z pierwszego załącznika.

post-19278-0-96985200-1435260003_thumb.jpg

post-19278-0-11023100-1435260069_thumb.jpg

post-19278-0-99524100-1435260135_thumb.jpg

Opublikowano

Lodówki nie udało mi się uruchomić. Dziś zawiozłem ją do serwisu, może uda się uratować.

Ostatnia rzecz która została to bojler. Już sprawdziłem i uruchomiłem ( działa oprócz gazu ) ale nigdzie nie mogę znaleźć króćca do tego bojlera bo mam złamany.

Króciec wygląda tak:http://allegro.pl/krociec-prosty-zlaczka-polaczenie-1-2-duni-i5497439912.html tylko jest mniejszy od tego w aukcji.

Bojler Carver Cascade 2

Ktoś wie gdzie dostane taki króciec ?

Opublikowano

Lodówka wróciła już z serwisu. Wymieniona została grzałka, koszt 70zł w Kielcach