Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

zapadła decyzja i rozpoczynam przygodę z karawaningiem :]

Poszukuje przyczepy i założyłem sobie takie kryteria: mam nadzieję, że nie zbyt wymagające i na rynku są takie przyczepy...

1. DMC do 880 (masa auta 2 620)

2. nie chcę przekraczać 3,5T

3. przyczepa dla 4 os. 2+2

4. Pełny węzeł sanitarny... i tutaj mam największy problem...

Koszt tak do 8-9 tys.

Dziękuję za pomoc...

Opublikowano

Małe DMC jak na 4 osoby, zostają chyba Angielki z zaniżonym DMC :hmm:

No a co to jest pełen węzeł sanitarny według Ciebie :niewiem:

Auto masz strasznie ciężkie, może jednak warto pomyśleć o większej przyczepie

aby było wygodnie, wiem że viazłodziej jest upierdliwy, ale czasami warto

się poświęcić aby  wypoczywać wygodnie.

Opublikowano

Masa auta 2 620 - a DMC jakie? Bo masa a DMC to całkowicie dwie różne sprawy.

Opublikowano

Witam serdecznie,

Poszukuje przyczepy i założyłem sobie takie kryteria: mam nadzieję, że nie zbyt wymagające i na rynku są takie przyczepy...

1. DMC do 880 (masa auta 2 620)

2. nie chcę przekraczać 3,5T

3. przyczepa dla 4 os. 2+2

4. Pełny węzeł sanitarny... i tutaj mam największy problem...

Koszt tak do 8-9 tys.

Dziękuję za pomoc...

Się nie da tak legalnie, musisz temat jeszcze raz przeanalizować
Opublikowano

Witam serdecznie,

Koszt tak do 8-9 tys.

Dziękuję za pomoc...

To miłe, że niejako z góry dziękujesz za pomoc. 

Tu to jednak raczej Ty czegoś szukasz, tracisz troszkę czasu wertując i przeglądając oferty.

A jak znajdziesz coś co Ci odpowiada cenowo i rozkładowo i wagowo , to podajesz linka 

do konkretnej przyczepy. Wtedy rozpoczyna się oglądanie fotek i dyskusja.

Mówiąc wprost- przyczepę trzeba poszukać samemu.

Opublikowano

880 dmc - przy 4 osobach to jak chłopaki piszą - mało realne.

Tu masz fajną stronę na wyszukiwanie angielek np po DCM

http://www.caravantalk.co.uk/caravan-specifications

ale minimum to 1000 kg...

Jak szukałem swojej to najniższe dmc znalazłem 950 kg....

Możesz szukać zarejestrowanych w PL jako lekkie - do 750 kg, ale wiesz pewnie z czym to się może wiązać na drodze...

Pzdr

Opublikowano

w tej drugiej lozko pietrowe "miszczowsko" zamontowone na przestrzal przez scianę...

Opublikowano

to Chateau może i mieć DMC = 850kg. Ma 350 cm i miałem Buerstnera z w tym wymiarze z takim DMC.

Pietrus jest tu dokładany, jak napisał Bartek, po mistrzowsku ;).

Co do Dethlefsa to DMC przekombinowane. 400cm i 750kg DMC, może i da się uzyskać ale tylko bez ładowności choć i tak nie byłbym pewny.  

Opublikowano

Ja nie proponuje tych przyczep, ale daje przykład że szukanie takiej jest

raczej bez sensu, no może nie bez sensu ale  to może być bardzo trudne.

Dla 4 osób przyczepa nie może być taka mała, w tej wadze chodzą salonki na 2 osoby.

Opublikowano (edytowane)

Z taką małą DMC można francuskę czasem trafić. Ja miałem kiedyś 800 dmc , i naprawdę miejsca było dostatnio w niej. Tylko dobrze sprawdzaj czy sucha, ja na swojej wtopiłem....

Wyglądają mniej więcej tak: http://otomoto.pl/oferta/sterckeman-fjord-390cp-ID2bADRW.html

http://otomoto.pl/oferta/sterckeman-fjord-370-e-lozko-pietrowe-gratis-polecam-ID6y5mj9.html

Choć obydwie nie wyglądają zbyt dobrze ., to chciałem tylko zobrazować

Edytowane przez Pierzasty (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Widzę, że nie będzie łatwo i chyba muszę zweryfikować wstępne założenia i jednak iść w większe DMC.

z tym DMC to miałem plan bo potrzebuję przyczepę do małej przeróbki pod kątem turystyki off-roadowej i te małe gabaryty i lekkość są atutem niedoprzecenienia.

Wiem, że off-road rzadzi się innymi prawami i stosowane sa tam przyczepki innej konstrukcji ale mój off-road jest wagi lekkiej i to raczej przechadznie sie po szlakach przejezdnych więc i przyczepka moze być i wyższa i ciut cięższa.

A że jest nas czworo to ten węzeł sanitarny (kibelek, umywalka, prysznic) musi być. To wymóg damskiej części ekipy :-)

Ta http://allegro.pl/pr...66.html#thumb/7 spełniałaby moje kryteria i jest chyba fajna. Oceńcie ją pod kątem technicznym. Może ktoś z Was ją już oglądał i może coś więcej powiedzieć o jej stanie. Wiadomo internet przyjmie wszystko a co innego na żywo..

no i ten parametr: DMC 800kg., MASA WŁASNA 665kg