EVO Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Czy ktos z Was widzial takie cos? Mam pakiety akumulatorów (3,6V- 4Ah) z których moge złozyc fajny zestaw o napieciu 14.4V , tylko sie zastanawiam jak to ładowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotii Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Ładowarką impulsową najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalc3 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Obawiam się, że pomysł raczej chybiony - nie masz szans na pełne rozładowanie zestawu, a efekt pamięciowy dobije Ci akumulatory najdalej w 2 sezony. Tzw. bez efektu pamięciowego akumulatory wodorkowe też go mają, tylko ograniczony. Akumulator kwasowy nie tylko może, ale i powinien być doładowywany. Ni-Cd nie powinny być doładowywane, a rozładowane do końca i dopiero ładowane ponownie. No i pojemność takiego zestawu? Pojedyncze ogniwa mierzoną mają trwałość w mAh. Włącz trochę światła i za chwilę masz po akumulatorach. No chyba, że baterię zrobisz olbrzymią, która będzie mieć pojemności z 30 Ah, ale nadal pozostaje Ci efekt pamięciowy. To tyle z uwag laika, a teraz niech się wyżywają fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Niestety kolega wyżej ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EVO Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Obawiam się, że pomysł raczej chybiony - nie masz szans na pełne rozładowanie zestawu, a efekt pamięciowy dobije Ci akumulatory najdalej w 2 sezony. Tzw. bez efektu pamięciowego akumulatory wodorkowe też go mają, tylko ograniczony. Akumulator kwasowy nie tylko może, ale i powinien być doładowywany. Ni-Cd nie powinny być doładowywane, a rozładowane do końca i dopiero ładowane ponownie. No i pojemność takiego zestawu? Pojedyncze ogniwa mierzoną mają trwałość w mAh. Włącz trochę światła i za chwilę masz po akumulatorach. No chyba, że baterię zrobisz olbrzymią, która będzie mieć pojemności z 30 Ah, ale nadal pozostaje Ci efekt pamięciowy. To tyle z uwag laika, a teraz niech się wyżywają fachowcy "Pojedyncze ogniwa mierzoną mają trwałość w mAh. Włącz trochę światła i za chwilę masz po akumulatorach" Pakietów mam 50 sztuk - kazdy o pojemności 4Ah na kazdym z nich swietlówka 36W swieci conajmniej 2h w rzeczywistości 3-4h (sprawdzone w tym tygodniu) Czy naprawdze uważacie ze rozladowanie zestawu to taka trudna sprawa? Calkowite rozładowanie akumulatora to problem dla kwasówki a w tym wypadku nie bede sie musial tego obawiac, tak sie zastanawiam, zeby podzielic ten zestaw na 2 częsci z przełacznikiem wyboru i zawsze miec do dyspozycji jeden naładowany. Koszty ograniczają sie do ładowarki. Edytowane 9 Września 2014 przez EVO (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) EVO , musisz poeksperymentować i sam zobaczysz jaki będzie stosunek zapasu energii do ich trwałości. Tego typu akumulatory by mogły służyć niezawodnie muszą być pilnowane przez elektronikę , szczególnie w cyklu rozładowywania by wspomniany wyżej efekt pamięci pojemności nie występował. Bez takiego dozoru, każdorazowo będzie trzeba zestaw baterii rozładować, po czym naładować do pełna. Taki cykl nazywa się formowaniem i z reguły wykonuje się go przy pierwszym ładowaniu, natomiast powtarzanie go - i tu znowu wrócę do braku dozoru elektroniki - spowoduje jego przyśpieszone zużycie. . Chyba że... chyba że posiadasz również do tych aku przeznaczoną do nich ładowarkę która każdego procesu będzie pilnować, ale co jak w dziczu kończyć się będzie energia a doładowania z sieci 230V nie ma skąd wziąć? . Edit: Jeszcze dodam... Kiedyś zajmowałem się nagłaśnianiem demo carów. W swoim zrobiłem zasilanie wielobateryjne na akumulatorach zasadowych. Grało to to potężnie ale krótko. Prądu wystarczało tylko tyle by zrobić wynik w dB bo nie było możliwości równoczesnego zasilania z alternatora, mimo że regulamin na to zezwalał. W gruncie rzeczy za wyniki opłaciło się, więc pokombinuj. Se! Edytowane 9 Września 2014 przez WojtEwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EVO Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 EVO , musisz poeksperymentować i sam zobaczysz jaki będzie stosunek zapasu energii do ich trwałości. Tego typu akumulatory by mogły służyć niezawodnie muszą być pilnowane przez elektronikę , szczególnie w cyklu rozładowywania by wspomniany wyżej efekt pamięci pojemności nie występował. Bez takiego dozoru, każdorazowo będzie trzeba zestaw baterii rozładować, po czym naładować do pełna. Taki cykl nazywa się formowaniem i z reguły wykonuje się go przy pierwszym ładowaniu, natomiast powtarzanie go - i tu znowu wrócę do braku dozoru elektroniki - spowoduje jego przyśpieszone zużycie. . Chyba że... chyba że posiadasz również do tych aku przeznaczoną do nich ładowarkę która każdego procesu będzie pilnować, ale co jak w dziczu kończyć się będzie energia a doładowania z sieci 230V nie ma skąd wziąć? No właśnie nie mam ładowarki do takiego zestawu, a ładować każdy z osobna to lipa Co do zużycia itd.. i tak je mam i nie mam dla nich innego zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Ożeń na portalu aukcyjnym, pójdą jak ciepłe bułeczki. Mój syn zajmuje się samochodami elektrycznymi i jak ma nadmiar takich baterii to w ten sposób się ich pozbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EVO Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Nie poddałem się! Zrobiłem pakiety akumulatorów 32Ah kazdy + elektroniczną ładowarkę do tego typu baterii. Ładowarka zasilana z 230 lub z alternatora w czasie jazdy Własnie ładuję pierwszy kumulator. Za 3 dni wyjazd do Norwegii na totalne pustkowie bez jakiejkolwiek energii z zewnątrz. Bedzie test Edytowane 11 Października 2014 przez EVO (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi