JolaR Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Bardzo proszę o pomoc. Podczas ostatniego wyjazdu, podczas cofania uszkodziłam listwę znajdującą się z tyłu przyczepy, w której osadzone są lampy i tablica rejestracyjna. Popękały białe osłony na górze i na dole oraz odblaskowe części środkowego panelu, w którym osadzona jest tablica rejestracyjna. Całe szczęście te części, w których są tylne światła są nienaruszone. Również korpus przyczepy nie ucierpiał w ogóle. Nie wiem, jak się zabrać za naprawę? Dotychczas wszelkie usterki naprawiał mąż. Niestety, teraz muszę poradzić sobie z tym sama (mąż zmarł). Najlepiej byłoby wymienić ten panel, bo klejony ani nie będzie szczelny, ani ładny. Ale gdzie można byłoby kupić taką część (najlepiej używaną, bo nowa zapewne byłaby za droga)? Myślę, że wymiany mógłby mi wtedy dokonać mechanik "opiekujący się" moim samochodem. A może są zakłady, w których taka naprawa/wymiana nie byłaby zbyt droga? Czy ktoś potrafi mi pomóc? Jola Ps. Jeśli założyłam ten temat w niewłaściwym miejscu, przepraszam i proszę mode o przeniesienie go do właściwego działu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Witaj ! Wydaje mi się, że największe szanse dostania uszkodzonych elementów, to All... Wymiana nie jest trudna, jednak trzeba pamiętać, że pod wszystkie wkręty, którymi dane elementy są mocowane do nadwozia przyczepy, trzeba dać trochę masy uszczelniającej, aby nie dostawała się nimi woda do stelaża przyczepy. Uszczelniacz w tubach również jest dostępny na All... W pierwszej kolejności próbuj pytać może tu: http://allegro.pl/zderzaki-caravelair-abi-beyer-delta-adria-198-cm-i4367425025.html http://allegro.pl/odblask-lampa-hobby-starsze-modele-w-tylny-zderzak-i4367428399.html http://allegro.pl/zderzaki-przyczepa-kamper-i4341074125.html http://allegro.pl/zderzaki-rozne-modele-i-roczniki-i4322790925.html Temat o uszczelniaczu, np. : http://forum.karawaning.pl/topic/16598-prośba-o-wypowiedz-w-sprawie-uszczelnienia-listw/?p=369262lubhttp://forum.karawaning.pl/topic/16608-zasady-konserwacji-uszczelnienia-przyczepy/?p=368319 Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaK Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Czolem Jola, faktycznie chyba patrz na "all.." Ja rzucilem szybko okiem na www.hobby-fendt-wohnwagen-ersatzteile.de (Ersatzteile-czesci zapasowe) i takie zderzaki, tu jako "Leuchtenträger" kosztuja nowe od 320... EURO! Z Essen pozdrawia MaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jolu, jeśli światła są sprawne i nie potrzebujesz natychmiastowej wymiany to tego nie rób. To nie ma wpływu na szczelność budki, cierpi tylko estetyka, a w wolnej chwili szukaj na allegro, często są oferty po rozbiórkach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkwiatek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Joleńko , pęknięty zderzak nobilituje każdego karawaningowca, niby szrama po pojedynku na szable, na twarzy mężczyzny Poczeka j z ewentualnymi pompowaniem kasy w naprawy, aż skasujesz więcej. Cacane przyczepy to stoją na parkingach, a te, co jeżdżą są dziabnięte. Szkoda kasy ! Hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JolaR Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Nie mam wielkiego doświadczenia z Allegro, jeśli kupuję w necie, to raczej w sklepach. Chyba dlatego nie mogłam nic znaleźć. I zaskoczyło mnie, że to należy nazwać zderzakiem Pisałam "listwa", "panel" itp. Macie może wiedzę, czy mogą do Hobby classic pasować zderzaki z przyczep innej marki? Jeśli tak (np. ten sam producent), to z jakich? Kristofer, dzięki za ten uszczelniacz! To bardzo ważne, a na razie o tym nie pomyślałam MaK, w takim razie ta nowa część to blisko 1/4 ceny mojej przyczepy Robak70 - to rzeczywiście (chwała Bogu!) tylko estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JolaR Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 adamkwiatek! Bardzo bliskie mi spojrzenie na problem! No i jeszcze ta Joleńka! Boję się jednak wszelkich nieszczelności :/ No i polepione taśmą klejącą straciło sporo na urodzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaK Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 A jesli faktycznie sie i lampy zderzak trzyma, sie nie sypie i nie odpadnie w czasie jazdy i przez badanie techniczne przejdzie to niech sobie podrozuje... Mojemu tez sie lekko popekalo od slonca ale trudno. Bedzie jezdzil, az sie badacze przyczepia albo uznam, ze moze komus lub czemus zagrozic. Niestety nie wiem czy inne pasuja. Z Essen pozdrawia MaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jolu, przyjrzyj się dokładnie tym linkom, które zamieściłem (zwłaszcza trzeci i pierwszy). Są tam podane numery telefonów - dzwoń. Nie zamieściłaś fotek, więc nie mam pewności, ale zderzaki, które są na zdjęciach w opisach tych sprzedawców wyglądają na dosyć podobne do tego, który masz w swojej przyczepce (chyba) Gdyby się okazało, że jest inny kolor, to zawsze można przemalować. IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JolaR Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Kristofer, no niestety, nie zrobiłam zdjęć tych uszkodzeń... Być może podjadę wkrótce do przyczepy (kilkanaście km) i zrobię je. Mnie najbardziej zainteresował 4 link, który podałeś, bo tam jest tych zderzaków b. dużo. Ja nie mam konta na Allegro, ale syn już do nich napisał z pytaniem, czy mają taki do naszej Hobby. Myślę, że po niedzieli odpiszą. Te z pierwszego zdjęcia Twojego ostatniego postu są zbyt płytkie. Najbardziej podobny jest ten z ostatniego zdjęcia (z nalepką NL), ale podpisany jest, że to z Adrii i boję się, że nie będzie pasować Muszę jeszcze pomierzyć dokładnie wymiary tego zderzaka, bo spisałam sobie tylko typ mojej przyczepy i miałam nadzieję, że to mi wystarczy, żeby dobrać coś odpowiedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 OK, rozumiem. Poproś syna, aby napisał do tych trzech sprzedawców z zapytaniem, a nie tylko do jednego. Oni nie zawsze wystawiają wszystko, co mają aktualnie do sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JolaR Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Poproś syna, aby napisał do tych trzech sprzedawców z zapytaniem, a nie tylko do jednego. Tak zrobiliśmy Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof57 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zapytaj w STAMSERWIS - Odrowążek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Macie może wiedzę, czy mogą do Hobby classic pasować zderzaki z przyczep innej marki? Jeśli tak (np. ten sam producent), to z jakich? Kolega MirasM zmodernizował budkę swego czasu i fajnie to wygląda, ale niestety koszt jest kilka razy większy niż to co Cię czeka jak zdecydujesz się na wymianę http://forum.karawaning.pl/topic/7012-hobby-modernizacje/page-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JolaR Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Pisałam prawie rok temu o moim problemie ze zderzakiem - sprawa nadal jest, niestety, aktualna. Z tamtych ofert nie dało się nic wybrać, a potem wyjechałam na wakacje, nastała zima więc odłożyłam to na wiosnę. I wiosna przyszła, trzeba stawić sprawie czoło... Zrobiłam zdjęcia i proszę Was o porady - jak się za to zabrać? Nie pamiętam, jak się wstawia zdjęcia na forum, zamieszczę więc link do albumu w mojej internetowej galerii: https://picasaweb.google.com/115132628360511080277/Przyczepa?authkey=Gv1sRgCLDI_ICx5saE0AE Zdjęcia pokazują jaka to przyczepa oraz same uszkodzenia. Początkowo zrobiłam zdjęcia z poprzyklejaną na podróż powrotną taśmą, żeby to wszystko się nie telepało (uszkodzenie miało miejsce na Słowacji), zdjęcia samych uszkodzeń robione są po ciemku i w deszczu, a te brzydkie ciemne plamy są na tej papierowej taśmie, a nie na samej przyczepie. Patrzyłam na oferty na allegro, ale na razie nic nie wypatrzyłam. Będę w tym tygodniu próbowała dzwonić. Myślę, że najlepiej byłoby zmienić całą tę białą część, w której mocowane są światła i tablica rejestracyjna. Ale ktoś mi mówił, że ciężko będzie mi kupić tylko zderzak, bez świateł... - będę się orientować w tygodniu. Bo światła nie są potrzebne - nie poniosły najmniejszego uszczerbku. Sama raczej nie czuję się na siłach dokonać wymiany. Pozostaje mi poprosić albo swojego mechanika samochodowego albo któregoś z kolegów. Myślałam też o kimś, kto na przyczepach się zna - mam więc pytanie - czy wie ktoś może, czy gdzieś w okolicach Stalowej Woli ktoś świadczy takie usługi? Zorientowałabym się przynajmniej ile to może kosztować. Edytowane 22 Marca 2015 przez JolaR (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi