piotrowin Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam wszystkich Mam dwa problemy związane z przebudową instalacji przyczepki: 1. Kabel zasilający 12V (do lodówki) biegnie przez WC i kończy się w szafce pod zlewem. Może ktoś ma pomysł jak wymienić oryginalny kabel na grubszy (i dołożyć jeszcze jeden) bez przebijania się przez podłogę? - rozwiązanie najprostsze ale nie do przyjęcia. Demontaż szafek, kibelka i brodzika? Próby wciągnięcia nowych kabli starym nie udały się (gdzieś na jakimś zakręcie się blokuje) 2. Nad zlewem/kuchenką jest lampa z gniazdkiem 230V, przewód idzie sufitem. Jak dołożyć jeszcze jeden kabelek żeby puścić nim 12V do oświetlenia LED - sufitem na pewno się nie przebiję. Próbując za szafkami znowu ląduję w WC. Z góry dzięki - Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krixos Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Cześć , Mój pomysł na pkt nr 1 to połączyć stary i nowy kabel osłonką (izolacją ) termokurczliwą ( dostępne rurki w każdym markecie / sklepie z elektryką) a potem przesmarować kabel do przeciągnięcia jakimś smarem czy nawet kremem lub wazeliną , byle poślizgu dostało , na pewno przejdzie przez wszystkie zakamarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrowin Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Niestety ale to już trenowałem - "Próby wciągnięcia nowych kabli starym nie udały się". Może wie ktoś którędy te kable idą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krixos Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 kable nie idą jakimiś dziwnymi drogami, może po prostu są dociśnięte jakimś elementem wyposażeniem i wystarczy poluzowanie. Myślę, że trzeba powoli systematycznie popatrzeć którędy są pociągnięte. W moich przyczepach zawsze szły przy podłodze lub w korytkach plastikowych. Może przechodząc przez ściany lub podłogę są doszczelnione masą uszczelniającą która z wiekiem stała się klejem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszko Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Cześć , zaskakują mnie te przyczepy coraz bardziej ... ja u siebie po zakupie przez pół dnia szukałem oświetlenia 230V właśnie nad kuchnią i okazało się że go tam nie ma ... ale że u Ciebie nie ma 12V to już przesada Jeżeli nie sufitem to może z dołu od lodówki ??? A jażeli nie to może da się przepiąć część instalacji na 12V . U siebie całe oświetlenie 230V przepiełem pod instalację 12V i prawie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrowin Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Zakończyłem tę walkę, może komuś się przyda. Trzeba zdjąć kratkę lodówki, a następnie wyjąć kasetę WC i zdemontować ramkę. W samym rogu przyczepy jest fabryczna obejma trzymająca kable i wąż wody. Po odkręceniu (lub poluzowaniu) można nowe kable wciągać starymi. Ewentualnie użyć "szybkiej Kaśki" z pończochą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi