Skocz do zawartości

Hak z przodu auta

AdamH

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę od czasu do czasu manewrować cięzką przyczepą. I nie chodzi tu o cofanie, bo to akurat idzie mi sprawnie, ale o przestawienie przyczepy gdy brak miejsca na holownik. Na grząskim trawiastym terenie ruszenie prawie dwóch ton to problem. Na fotkach przedstawiam rozwiązanie; musiałem dojechać zaczepem przyczepy jak najbliżej widocznego w głębi namiotu. Udało się, wolna odleglość to około 1,5 m. Hak wykonałem z oryginalnego zaczepu holowniczego wkręcanego do wzmocnień przedniego zderzaka. Przyspawana kula musi być w osi zaczepu by nie występowały momenty skręcające, zaczep jest przecież zakończony gwintem.Widać to na zbliżeniu. Pozdrawiam Adam. :czerwona:

post-32145-imported-1bb8220d-b190-4932-9032-00a18c8a4a8a_thumb.jpg

post-32145-imported-0ae6b535-c961-487f-8ed2-1fa7accfb1b0_thumb.jpg

post-32145-imported-002cef36-6f9f-40d7-b8a9-82541ef3f867_thumb.jpg

• 16 lat później...

Super pomysł. Właśnie o tym pomyślałem. Mam 2x problem. Nad morzem mam wąską działkę i 10x gorzej przy powrocie do domu: przyczepa 220, brama 270 a droga 600. Przy pomocy żony się udaje, ale jest to masakryczne przedsięwzięcie. Na same ustawienie przyczepy pomysł wydaje się super. Może ktoś widział takie coś w jakimś sklepie?

Sklep raczej odpada. Kupić hak (ucho) do holowania wkręcane w belkę zderzaka i rzeźbić. 

Jak ucho będzie dostatecznie długie, to i może coś takiego się przez ucho po prostu przełoży, albo podszlifuje i po prostu przyspawa:

Kula Haka Holowniczego Uniwersalna M22 Quad Traktorek ATV (hak-hol.pl)

Edytowane przez czyś (wyświetl historię edycji)

Toyota rav4, jaguar xf, kia proceed, citroen c5.- przykłady aut z długim uchem holowniczym. Dobrać byle gwint pasował. 

Albo dobrać szpilkę z odpowiednim gwintem (wg tego co masz u siebie) w sklepie z art. męt dla przemysłu, plus 3 nakrętki (oporowa i 2 na kontry) plus tego typu ucho: https://allegro.pl/oferta/nakretka-z-uchem-m16-ocynk-din582-atest-oczkowa-14448860919?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbOCMwADsgPvROWULixYaGIZe&gclid=EAIaIQobChMIxMzs9N6JiAMV-U-RBR05xBRTEAQYASABEgJShfD_BwE

plus kula i porzeźbić fletem i pilnikiem

Nie ma jak np. hummer h2, fabrycznie takie samo gniazdo haka z przodu i z tyłu :)

Często i od dawna stosowany patent do wodowania łodzi gdzie występuje potrzeba dociążenia osi napędowej.Druga sprawa to większą manewrowość i widoczność.👍

@czyś dzięki. Myślałem nad samym uchem i uniwersalną kulą, ale pewnie byłoby za krótkie (za blisko samochodu). Ze szpilą powinno się udać. Niestety dzisiaj jade po przyczepę, żeby ją zabrać na zimę do domu, więc jak coś wykombinuję, to na przyszły sezon (lub zmiana przyczepy na taką z motomoverem :))

W aucie jest lewy gwint.  Raczej takiego nie kupisz.  Znajdż tokarza. Niech Ci wytoczy 20 cm śrubę. Gwint jest krótki, zrób jeszcze i przyspawaj opór na końcu gwintu. . Jeszcze płaskownik np 40 x 5 ze 20 cm.  Kup kulę haka o której pisał  czyś,  wywierć otwór przy końcu płaskownika i przykręć kulę. Na drugim końcu przyspawaj śrubę.  Następnie tak wyginaj płaskownik aby na przedłużeniu osi śruby był środek kuli. { kłania się kowal } Wkręć w zderzak i sprawdzisz jakiej grubości podkładkę musisz podłożyć pod opór aby kula była u góry.   Całość prosta jak konstrukcja cepa.

Ja to wykonałem z jednego kawałka stali na tokarce. Sprawdziłem jak się wkręca i na gorąco powyginałem.  Sprawdziło się przy ustawianiu Espacem 2 tonowej, dwuosiowej przyczepy.  Teraz przy LC zrobiłem zaczep i hak wyjmowany z przodu. Może przenieść o wiele większe siły - zupełnie inna konstrukcja.  Opis w innym temacie.