maniek72 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Witam W oknie z przodu oraz z tyłu przyczepy w paru miejscach odeszła mi listwa plastikowa pomiędzy uszczelkami ( wewnętrza a zewnętrzną) powinna przylegać do okna, jaki klej można by tu zastosować. Drugim problemem są uszczelki które mocno przywierają do okna i otwieranie uszkadza je. Dwa razy w roku przed sezonem i po zakończeniu sezony czyszczę uszczelki i smaruję silikonem w spray-u. Ma ktoś jakieś inne sprawdzone środki do uszczelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomadka Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Uszczelka jest jedna, a biała taśma maskuje mocowanie uszczelki i ją rozpiera. Zazwyczaj nie jest klejona tylko wsuwana między dwie wargi uszczelki. Mogła się wypaczyć, spróbuj ją wcisnąć. Edytowane 22 Września 2013 przez nomadka (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Masz rację , że jest wypaczona ale próbowałem wciskać i nie dało rady. Wydaje mi się że jest przyklejona ta listwa pomiędzy uszczelkami próbowałem w innym miejscu zobaczyć i jest na stałe zamocowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JINX_Sanok Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) ...Ma ktoś jakieś inne sprawdzone środki do uszczelek możesz spróbować użyć talku, ew. puder dla dzieci, mąka ziemniaczana itp, trzeba go mocno wetrzeć w uszczelkę, żeby zatkać wszystkie pory, można nawet zostawić grubszą (widoczną) warstwę; plus talku jest taki, że można go nałożyć więcej niż silikonu, i nie zostawia tłustych plam, choć po paru miesiącach i tak trzeba procedurę powtarzać pozdr PS: takim talkiem nacieram też przewód elektryczny w gumowe osłonie Edytowane 22 Września 2013 przez JINX_Sanok (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Spróbuje pudrem dla dzieci natrzeć uszczelki, a odnośnie tej listwy łączącej uszczelki czy można by zastosować jakieś małe wkręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomadka Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Uszczelka wygląda tak: Oczywiście po założeniu na ścianę prostuje się. Na czerwono zaznaczyłam biały klin. Gdybym miała go kleić to użyłabym kitu MS, choć jest to całkiem zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomadka Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Wycofuję się z tego kitu - za mało miejsca i za duża szansa, żeby wszystko ubrudzić. Lepiej cyjanoakrylowy (typu kropelka) do gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Serdecznie dziękuję nomadka za wskazówki. Rozumiem że podany wymiar uszczelki dotyczy mojego okna w przyczepie, czy jest tylko opis obrazowy. W paru miejscach mam mocno zniszczoną uszczelkę poprzez przyklejanie się jej do szyby i powoli myślę o w wymianie Edytowane 23 Września 2013 przez maniek72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) A nie chcesz jej w całości wymienić? Żeby łatwiej ją wsuwać (tę nową) warto przygotować specjalne narzędzie jak w galerii poniżej (oryginalny pomysł by Zbicho z FKN) O ile mnie pamięć nie myli ten biały klin (kedra) w Niewiadówkach ma 25 mm. W zachodnich przyczepach może być inny rozmiar - ale na allegro na pewno dostaniesz rozmiar i kolor wg potrzeby. http://eth.pl/fkn/niewiadowki/zrob_to_sam/na_zewnatrz_niewiadowki/laminat_i_okna/klin_do_uszczelek_wg_zbicho/duze/ Edytowane 23 Września 2013 przez rlatala (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Fajny patent, pozostaje jeszcze kupno odpowiedniej uszczelki, a z tym wiadomo może być problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomadka Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Rozumiem że podany wymiar uszczelki dotyczy mojego okna w przyczepie, czy jest tylko opis obrazowy. To tylko przykład, ta uszczelka jest na ścianę o grubości 25mm. Są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi