Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Od kilku dni walczę ze światłami w budce. Po podłączeniu do holownika po czasie gaśnie mi lewa strona oprócz stopu i kierunków. Po zatrzymaniu i wyłączeniu zapłonu i po ponownym włączeniu po ok. 10 min. postojówki i obrws gasną. Zamieniłem we wtyce lewą z prawą stroną i tak lewa strona zgasła a po zmostkowaniu lewej z prawą wszystkie obrysy i postojówki zgasły .... Wszystkie styki podokręcałem ale nic to nie dało. Ktoś ma może pomysł gdzie szukać ????

Opublikowano

Witam

Po mojemu to któraś lampa daje zwarcie po "nagrzaniu", a moduł odłącza. Metoda "na łopatę", - po kolei odłączać żarówki i sprawdzać kiedy nie zgaśnie.. Jak nie zgaśnie mamy winowajcę...

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano (edytowane)

Czy komp nie zgłasza problemu?

W okolicy lewej tylnej lampy holownika wysłuchaj charakterystycznego pstrykania przekaźnika w momencie wyłączania świateł.

Problem może być  zarówno w instalacji przyczepy jak i samych lampach tylnych holownika. 

Może w wyniku złego kontaktu samej żarówki w którymś  z kloszy (auto i cepa) wzrastać  rezystancja , a komputer czy  moduł haka odczytuje jako błąd i odłącza obwód. 

Sprawdź kontakt żarówek w holowniku mimo że nic się  póki co nie dzieje jak jedziesz solo. 

Edytowane przez pasjonat (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Komp nic nie zgłasza a dzieje się tak w BMW, muszę wypróbować sposób pabloo - a. Ale jak ktoś ma jeszcze jakiś pomusł to podrzućcie :blagac:

Opublikowano (edytowane)

1. Rozbierz lampy, wyczyść złącza do połysku lub... 

.

2. Rozbierz klosz lampy, zaczekaj aż zacznie się dziać (gasnąć) za pomocą długiego kabla masę z owej lampy połącz z minusem akumulatora i sprawdź czy poprawność wróci. 

.

Wniosek: Podstawą jest czysta masa.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Komp nic nie zgłasza a dzieje się tak w BMW, muszę wypróbować sposób pabloo - a. Ale jak ktoś ma jeszcze jakiś pomusł to podrzućcie :blagac:

Czyżby BMW nie chciało ciągnąć przyczepki i wymyśla awarie :>

1. Rozbierz lampy, wyczyść złącza do połysku lub... 

.

2. Rozbierz klosz lampy, zaczekaj aż zacznie się dziać (gasnąć) za pomocą długiego kabla masę z owej lampy połącz z minusem akumulatora i sprawdź czy poprawność wróci. 

.

Wniosek: Podstawą jest czysta masa.

I wymienił bym wszystkie żarówki na nowe, stare mogą tak samo zgłaszać błąd lub odłączać zasilanie ze względu na wypalone włókna.

Opublikowano

A gniazdo w aucie sprawdzałeś ? Moje wyglądało ok, a po otwarciu... syf, rdza itp. Założenie nowego rozwiązało problem :)

Opublikowano

Tak nawet zmieniłem na inne ale to nie to. Jutro będzie założony moduł  do szyny CAN i mam nadzieję będzie po sprawie

Opublikowano

No to przy szynie CAN i niezbędnej korekty w kompie  i tak miałeś szczęście że jakiś  czas to funkcjonowało bez dyskoteki komunikatów na budziku. 

Opublikowano

Witam

Od kilku dni walczę ze światłami w budce. Po podłączeniu do holownika po czasie gaśnie mi lewa strona oprócz stopu i kierunków. Po zatrzymaniu i wyłączeniu zapłonu i po ponownym włączeniu po ok. 10 min. postojówki i obrws gasną. Zamieniłem we wtyce lewą z prawą stroną i tak lewa strona zgasła a po zmostkowaniu lewej z prawą wszystkie obrysy i postojówki zgasły .... Wszystkie styki podokręcałem ale nic to nie dało. Ktoś ma może pomysł gdzie szukać ????

Witam !

Zasilanie lewej strony jest często wykorzystywane również do zasilania oświetlenia tablicy rejestracyjnej - sprawdź, czy

tam coś się nie dzieje, czy to oświetlenie też gaśnie, czy nie ?

Napisałeś: po zmostkowaniu lewej z prawą wszystkie obrysy i postojówki zgasły.

Czy podczas tej próby odłączyłeś lewą stronę i przyłączyłeś do działającej prawej, czy może odwrotnie - odłączyłeś od

instalacji prawą stronę i przyłączyłeś do przerywającej lewej strony ???

Prześledź całą drogę przewodu plusowego tych świateł (dla wtyku 13 pin, będzie to pin nr 7 / przewód czarny).

Skoro w lampie działa stop i kierunkowskaz, to masa lampy powinna być OK :hmm:

IMHO