Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

jestem świeżym posiadaczem angielki STERLING EUROPA 500 z 2000 r. i mam w niej pewien problem. pop podłączeniu zasilania 230 V ładuje akumulator, światła wewnątrz przyczepy działają, pompka z wodą działa, ogrzewanie i wentylator także, lodówka jeśli przełączymy zielony przycisk także działa, natomiast gdy wkładam adaptery do gniazdek aby podłączyć np. lampkę lub ładowarkę telefonu to kontakty zachowują się jakby w ogóle nie dostawały prądu.

proszę Was o pomoc, bo nie wiem, co mam zrobić.  :oslabiony:  :blagac:

Opublikowano

Miernik w łapkę i dokonać pomiaru napięcia na pinach w gniazdku, to po pierwsze :-) następnie sprawdzić bezpiecznik tych gniazdek. Jak będziesz miał te info to pisz będziemy myśleć dalej :-)

Opublikowano (edytowane)

czy bezpiecznik gniazdek znajduje tam, gdzie jest główny wyłącznik zasilania w przyczepce ? dodam jeszcze, że po włożeniu próbówki do jednego z dwóch wejść do gniazdka, ta świeci się.

Edytowane przez qunceki (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

fotka gniazdka wymagana.. jest tam włącznik ??? angielki lubią zabezpieczenia. może sie okazać że bolce z ładowaki nie wchodza tak głęboko jak byś chciał.. :)

skombinuj przejściówkę z UK na PL i sprawdź wtedy :)

Opublikowano (edytowane)

fotka gniazdka wymagana.. jest tam włącznik ??? angielki lubią zabezpieczenia. może sie okazać że bolce z ładowaki nie wchodza tak głęboko jak byś chciał.. :)

dzięki za podpowiedź :) zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, a mianowicie nie działa iskiernik, iskrownik przy kuchence gazowej. czy jedno z drugim, czyli kontakty i iskrownik mogą być powiązane ? włącznik w gniazdku jest, ale w żadnej z pozycji nie świeci się podłączona do gniazdka lampka. mało tego, rozkręciłem gniazdko i podłączyłem na krótko lampkę, która i tak nie świeciła...przejściówkę mam, natomiast jest na niej napisane "only shaver" i to mnie też zastanawia...

Edytowane przez qunceki (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

zobacz czy czasami Angole nie podpieli ochronki PE pod "O" - a zero odpieli :)  i wtedy neonówka będzie świecić ale żarówka nie

tak jak Koti napisał miernik i przedzwonić instalacje :)

Edytowane przez ufolz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

zobacz czy czasami Angole nie podpieli ochronki PE pod "O" - a zero odpieli :)  i wtedy neonówka będzie świecić ale żarówka nie

dzięki za podpowiedź  :) zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, a mianowicie nie działa iskiernik, iskrownik przy kuchence gazowej. czy jedno z drugim, czyli kontakty i iskrownik mogą być powiązane ? włącznik w gniazdku jest, ale w żadnej z pozycji nie świeci się podłączona do gniazdka lampka. mało tego, rozkręciłem gniazdko i podłączyłem na krótko lampkę, która i tak nie świeciła...przejściówkę mam, natomiast jest na niej napisane "only shaver" i to mnie też zastanawia...

Opublikowano

powiedz proszę, gdzie ta ochronka PE może się znajdować ?

Opublikowano

fotka gniazdka ciach.

post-13844-0-64646200-1366631717_thumb.jpg

Opublikowano

trochę przekręciłem, bo wszystko pod 12 V działa poprawnie, natomiast reszta pod 230, czyli lodówka, kontakty i iskrownik w kuchence gazowej nie działa  :'(