Skocz do zawartości

monitor komputerowy w roli....ekranu/telewizora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby to określić ..., częściowo się da.
Jeśli masz urządzenie z wyjściem w postaci HDMI, to można kupić przejściówkę ew. kabel zakończony z jednej strony wtykiem DVI, a z drugiej HDMI.
Innym rozwiązaniem jest konwersja typowego sygnału video na VGA.
Dosyć uniwersalne i chyba najprostsze rozwiązanie, bo już gotowe.

W jednym i drugim przypadku, pozostaje jeszcze kwestia dźwięku. Monitor nie posiada głośników. Można zastosować np. dowolne głośniczki komputerowe z wbudowanym wzmacniaczem m.cz..

Wejścia z głośników, łączysz z wyjściem audio urządzenia, z którego otrzymujesz obraz (np. kabelkami cinch lub cinch/mini jack, w zależności od wykonania i potrzeb).

:banan:

Opublikowano (edytowane)

Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zakup przejściówki Dvi-dual na Hdmi tylko przy takim rozwiązaniu zachowujemy obraz w jakości HD.

Do tego dołożył bym prosty tuner DVB-T z gniazdem USB i wyjściem HDMI i mamy fajny zestaw multimedialny.

Niedrogi i mały w sam raz do przyczepy, który daje nam możliwość odtwarzania plików przez USB i oglądania naziemnej telewizji cyfrowej w jakości HD :-)

Jeżeli chodzi o audio to osobiście podłączył bym to do wejścia AUX w radiu które mam zainstalowane już w przyczepie.

Nie wiem czy także posiadasz już radio z taką możliwością ale rozwiązanie polegające na podłączeniu zestawu małych aktywnych głośników komputerowych także spisze się wyśmienicie.

Edytowane przez Kotii (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zakup przejściówki Dvi-dual na Hdmi tylko przy takim rozwiązaniu zachowujemy obraz w jakości HD.

Jeśli już, to odwrotnie: HDMI > DVI-D

W omawianym przypadku, pozwolę sobie nie zgodzić się ze stwierdzeniem "Jedynym słusznym rozwiązaniem jest ...", tylko tą częścią Twojego posta.

Podkreślam - w omawianym przypadku, ponieważ w innym, to co napisałeś mogłoby być OK.

Pomysł z podłączeniem tunera jest bardzo dobry :ok:

Według sugestii, biorąc pod uwagę wyłącznie HDMI:

nie wiemy, czy będzie do dyspozycji możliwość korzystania zawsze z urządzeń mających wyjście w tej postaci (HDMI).

Częściej spotyka się urządzenia z typowym wyjściem video w postaci np. RCA (lub Scart, ew. S-Video), zwłaszcza w sprzęcie przenośnym / turystycznym, o którym wspominał Kolega Speedy.

Pytanie było o wykorzystanie monitora "LG - L226WU".

Ten monitor, to nie 50 calowy ekran, tylko ekran 22 cale i ma max rozdzielczość 1680 x 1050 przy 60 Hz.

Single link DVI daje nam możliwość skorzystania z rozdzielczości 1920 × 1080 przy 60 Hz, a więc daleko przewyższającej możliwości wspomnianego monitora. Po co więc Dual link (np. 2048 × 1536 przy 75 Hz) ?

Nadmieniam, że rozwiązanie, które zaproponowałem wcześniej, również umożliwia podłączenie tunera TV, jak i czegokolwiek innego, posiadającego wyjścia sygnału Video w postaci RCA lub S-Video. Przykładowy konwerter obsługuje dokładnie rozdzielczość monitora (1680 x 1050), ale i wyższe: 1920×1080; 1920×1200. Jego zastosowanie, daje nam możliwość podłączenia  większości sprzętów video (cinch, Euro, S-Video), a posiadając dodatkową przejściówkę / kabel HDMI > DVI-D, również sprzętów z wyjściem sygnału przez HDMI.

P.S.

Nie przeceniałbym tej jakości HD na 22 calach.

Z kolei zastosowanie monitora, daje bardzo duże możliwości w regulacji parametrów obrazu, zwłaszcza kolorów.

IMHO

Opublikowano

Panowie moge wam polecic z czystym sumieniem modele TV OK 19 lub 22/23 cale - pelna przegladarka multimedialna, komplet wejsc, bardzo czula glowica DVB-T, w tego rocznych modelach takze Hbb i DVB-T2, Matryce sa od LG lub AUOptronic a plyty głowne od Sharpa, a cena za 19 od 500-550 pln w Media lub Saturnie...

Opublikowano

Nie wierzę w takie wynalazki.

To ja Ssangyong z sinikiem od mercedesa = wielkie G.

Sklejenie LG i Shapra powinno dać w wyniku ShlagTV i najbardziej co mnie dziwi to to, że coś udaje markę, jest lepsze od renomy, wyposażony w kosmiczna technologię i jest tańszy. Paradoks musi dawać do myślenia tym, których na to nie stać.

Opublikowano

Kolega (mój) ma ssangyung-a i sobie chwali (właśnie tego z gwiazdą pod maską) :-)

a u mnie OK 32" wygral z samsungiem le32eh5300...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

temat ciagle w obróbce: podniosłem poprzeczkę;) Teraz szukam urządzenia zasilanego z 12V i jeszcze dobrze jakby miało tuner telewizji cyfrowej w sobie.....może komuś wpądló coś takiego w rączki tudzież przed oczka?

Opublikowano

...poza tym mointor jakiś mam.

ale pisałeś wcześniej że chciałbyś coś na 12V :) a monitor masz zapewne na 230V.

Opublikowano

szukaj lepiej monitora uniwersalnego z tunerem tv nawet jak byś miał zastosować konwerter cyfrowy na 12v to lepiej ci to wyjdzie bo masz tv, podłączysz dvd, i film z laptopa tez zapuścisz no i masz głośniki wbudowane, i wyjście na słuchawki które możesz użyć do nagłośnienia, np przez radio samochodowe z auxem i masz wtedy 4 głośniki i nawet sub-a jak się uprzesz ;)