Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, połamało mi się to cudo:

09032013131.jpg

10032013139.jpg

Gdy okno jest zamknięte ma 24 cm długości. 

Znalazłem coś takiego. Czy będzie pasować? Aha, okno otwiera się na zewnątrz oczywiście a ta podpora zamontowana jest po prawej stronie czyli jak rozumiem mam kupić "prawą"?

Będzie ok?

Opublikowano

Jeżeli podpora jest montowana po prawej stronie, to jest to podpora prawa. W oknie mojego kampera wymieniałem taką samą podporę montowana po prawej stronie i na allegro kupowałem prawą. Zwróć uwagę ( na podstawie obrazka) po której stronie będzie się znajdowało pokrętło blokujące podporę po hipotetycznym zamontowaniu jej (musi znajdować się po lewej stronie, czyli stronie zewnętrznej) i wtedy kupisz prawidłową. Sam kupowałem taka podporę z dużymi oporami, ale kupiłem dobrą. W najgorszym wypadku po zakupie nietrafionym ( ale tylko w opcji " kup teraz") możesz wymienić na dobrą. Powodzenia przy zakupie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co kojarzę, to jak pokrętło się maksymalnie odkręci można tą tulejkę obrócić o 180st. Śruba ma zadanie jedynie stawiać opór na suwaku i go blokować. Mogę się mylić, może zrobili P/L

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy, po raz kolejny przy regulacji otwarcia okna na podporze, śruba została mi w ręce. Uszkodzony element chcę wymienić na nowy aluminiowy wytoczony przez tokarza. Żeby to zrobić muszę zdjąć z suwaka "stary" element, który jest zabezpieczony przed wysuwaniem się  takim sprytnym klinem w kształcie cienkiej , przeciętej rureczki. Jak go wyjąć? Nie chcę zbytnio uszkodzić tej części na suwaku bo zamierzam  skleić uszkodzone elementy. Czy ktoś to kleił , jeżeli tak to jakim klejem?. Będę wdzięczny za podpowiedź

Opublikowano

Jak mnie pamieć nie myli ta plastikowa końcówka ze srubą po prostu się zsuwa - wystarczy mocniej pociągnąć. Końcówki mocowane do szyby i ramy są zabezpieczone cienkim bolcem metalowym - wystarczy go wypchnąć / wyciągnąć. Też miałem połamane elementy tych podpór. Za 30 zł u handlarza przyczepami nabyłem całą reklamówkę różnego typu drobiazgów (w tym ileś tam podpórek różnej długości).

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam, czy może ma ktoś namiar na pokrętło ze śrubą (Zacisk) na podporę okna? , szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.

Dziękuję z góry.