Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę w przyczepie zabudować prysznic i mam takie pytania:

1. Czy ten brodzik http://allegro.pl/brodzik-prysznicowy-60x60-bialy-wawa-gomarket-pl-i2558030533.html montuje się bezpośrednio na podłodze i wycina się otwór na syfon spustowy w podłodze czy jest inny sposób montazu ?

2. Czy lepsza jest pompka zanurzeniowa czy przepływowa do prysznica?

3. Jaką wydajność powinna mieć pompka aby działała bateria z mieszaczem zimna/ciepła woda.

4. Jakie macie pomysły na wykończenie scian w łazieneczce, a może lepsze są zasłonki pvc?

Proszę o porady pomysły.

Opublikowano (edytowane)

był gdzieś cały opis jak wbudować prysznic do łazienki (ktoś, nie pamiętam kto budował i opisał).

Jest też kogutowy (KOGUT69) opis jak budował kampera z blaszaka i tam też było o brodzikach.

Poszukaj na forum.

bodzio robił: http://forum.karawaning.pl/topic/4229-pomysl-na-kabine-prysznicowa/page__st__45

Edytowane przez macieku (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Witam

Chcę w przyczepie zabudować prysznic i mam takie pytania:

1. Czy ten brodzik http://allegro.pl/br...2558030533.html montuje się bezpośrednio na podłodze i wycina się otwór na syfon spustowy w podłodze czy jest inny sposób montazu ?

2. Czy lepsza jest pompka zanurzeniowa czy przepływowa do prysznica?

3. Jaką wydajność powinna mieć pompka aby działała bateria z mieszaczem zimna/ciepła woda.

4. Jakie macie pomysły na wykończenie scian w łazieneczce, a może lepsze są zasłonki pvc?

Proszę o porady pomysły.

Witam

Odp1

Brodzik z linku montuje się bezpośrednio na pozbawionej nierówności i jakichkolwiek występków na powierzchni podłogi, które mogą doprowadzić do pęknięcia brodzika przy nacisku. Dobrze jest położyć go na gumoleum.

Jeśli zamierzasz w tym brodziku umieścić jeszcze przenośną toaletę to musisz być przygotowany na duże niedogodności ruchowe . Z kibelkiem pozostanie Tobie na stopy zaledwie 20 cm powierzchni.

Jeśli masz problemy z montażem syfonu to sobie go odpuść. Wyprowadź prosty króciec na zewnątrz przyczepy do którego będziesz wpinał wąż . Wąż zawsze możesz zawiązać w luźny supeł , w którym zbierze się trochę wody tworząc syfon.

Odp2 i 3 Powiem tak Im mocniejsza pompka (bar) tym lepsza. Ja mam 0,5bar /14L/min i mimo braku mieszacza musiałem zredukować ilość dziurek w słuchawce prysznicowej by uzyskać intensywny strumień.

Niektóre mieszacze niestety bardzo ograniczają przekrój przepływu a co za tym idzie dławią ciśnienie na tyle że ze słuchawki woda niemrawo płynie.

Problem załatwia ciśnieniowy układ zasilania wodą.

Odp4.

Pomysłów jest wiele . trzeba poszukać na forum.

Możesz też zajrzeć do mojego rozwiązania w tym temacie

Pozdrawiam

Edytowane przez pasjonat (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Rzeczywiście dobre pomysły. Może opisał byś jak wykonać Twój brodzik. Materiały jakie użyłeś, kleje no i jak to wykonać aby było szczelne. Nigdy z pleksą nie pracowałem więc stąd zapytanie.

Co do toalety to się jeszcze zastawiam czy ją instalować. Może tak awaryjnie. Ale Twój brodzi jest pomysłowy.

A co powiesz o brodziku z takich małych kafelek ceramicznych oraz fuga epoksydowa . Widzałem ostatnio przyczepy na targach i są wykończone ceramiką więc może zda to egzamin.

???????

Opublikowano

Co do pompki to wystarczy zanurzeniowa, ja taką mam w swojej angielce (oryginalną i dokupioną żeby mieć wodę z baniaka z bagażnika), dokupiona ma mniejszą wydajność co oryginalna i nie miałem problemów na wyjazdach, głównie Żona dużo się chapała pod prysznicem.

Opublikowano

Co do pompki to wystarczy zanurzeniowa, ja taką mam w swojej angielce (oryginalną i dokupioną żeby mieć wodę z baniaka z bagażnika), dokupiona ma mniejszą wydajność co oryginalna i nie miałem problemów na wyjazdach, głównie Żona dużo się chapała pod prysznicem.

1.Głównie nie wiem czy zastosować jedną pompkę do zbiornika która będzie podawać wodę do trójnika i z jednej strony do boilera i dalej do kranu, z drugiej strony trójnika bezpośrednio do kranu i tam będzie mieszana?

2.Lub dwie pompki i bateria z 2 microwyłącznikami.

Dlatego też pytanie jakie zastosować wydajności pompek.

Opublikowano

Rzeczywiście dobre pomysły. Może opisał byś jak wykonać Twój brodzik. Materiały jakie użyłeś, kleje no i jak to wykonać aby było szczelne. Nigdy z pleksą nie pracowałem więc stąd zapytanie.

Co do toalety to się jeszcze zastawiam czy ją instalować. Może tak awaryjnie. Ale Twój brodzi jest pomysłowy.

A co powiesz o brodziku z takich małych kafelek ceramicznych oraz fuga epoksydowa . Widzałem ostatnio przyczepy na targach i są wykończone ceramiką więc może zda to egzamin.

???????

Mój brodzik jest z poliwęglanu (polycarbonate) . Różni się od pleksi i akrylu

Klejony na chlorometylen

Ja mam poliwęglan z pracy ale są miejsca gdzie wysyłkowo można odpowiednie formatki zamówić lecz nie podam linków .

W tej sprawie skontaktuj się z Kolegą > krystian186 < On kupował na brodzik poliwęglan w sieci.

Co do użycia ceramiki w przyczepie . Mam mieszane odczucia. Ceramika nie jest elastyczna . Jak to będzie się trzymać kupy jak przyczepa będzie pracować na wybojach. Poza tym waga. No i czy to co widziałeś to ceramika czy żywice.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowni

Czy ktoś ma namiar na kogoś kto handluje używanymi brodzikami? Nowy trochę drogi a ja potrzebuję z tych większych :)niewiem.gif

Pozdrawiam

Kajtek