Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem teraz na kempingu i potrzebuję porady, być może jest szansa uruchomić lodówkę...

Mam model Thetforda z elektronicznym wyświetlaczem do wyboru zasilania, to jest chyba model N100.

Wyświetlacz zgasł i lodówka przestała chłodzić.

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy powód, ale właśnie wtedy żona przestawiała garnek w lodówce i dotknęła żarówki, która nie ma oprawki (zwarcie jakieś?) - lampka zgasła, lodówka też...

Na kempingu trochę utrudnione zadanie, ale co udało się sprawdzić:

- wszystkie bezpieczniki w przyczepie sprawdzone i są OK

- 230V do lodówki dochodzi

- podłączone 12V do przyczepy - wyświetlacz nie ruszył (wszystko inne w przyczepie na 12V zadziałało)

- gazu nie podłączam, bo chyba nie ma sensu - sama się na gaz nie przełączy...

Jakieś wskazówki co się może dziać? jeszcze tylko tydzień na urlopie, więc da się przeżyć, no ale gdyby dało się ją jakoś reanimować...

Z góry dzięki za podpowiedzi ;)

pozdrawiam

Opublikowano

troszkę nowsza lodówka - ja bardziej w starych się orientuje

teraz wiele osób się urlopuje stąd mniej osób na forum i ciężej o podpowiedź

jeśli po zbiciu żarówki lodówka zgasła to jest parę możliwości:

- zwarcie - bezpiecznik (sprawdziłeś wszystko ok - może jest gdzieś indziej jakiś jeszcze bezpiecznik)

- coś się przepaliło - jakiś kabelek i na kempingu tego nie znajdziesz

- żeby działała lodówka musi być przepływ przez żarówkę (to jest na pewno niemożliwe)

nie wiele pomogę więcej...ja kempingu może być problem i bez "naprawiacza" może się nie obędzie

jedynie a propos tego gazu - nie wiem dlaczego nie ma sensu?

a nie jest tak, ze lodówka na gaz żeby działać nie potrzebuje żadnego prądu?

to jest jakoś tak logiczne, ze właśnie po to zrobiono lodówki na gaz

Opublikowano

Dzieki za checi ;)

Chyba faktycznie trzeba bedzie po powrocie ogarnac...

Z gazem nie ma sensu - tak mi sie wydaje, bo wybor zasilania mam przez elektroniczny panel, ktory jest wygaszony teraz... Nie ma zadnego przelacznika "mechanicznego", ale moze podlacze butle - a noz...

Bezpieczniki znalazlem raczej wszystkie, chyba, ze lodowka ma jeszcze jakies "w sobie", ale nic nie widac..

Aha - zarowka nie jest stluczona, jest sprawna, ale cos czuje, ze moglo sie zrobic zwarcie - ciekawe co spalilo...

Opublikowano

Witam,

możecie polecić kogoś (Warszawa i okolice) kto mógłby sprawdzić moją lodówkę?

pozdrawiam

• 6 lat później...
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem pytanie ale sie domyślam że mówisz o braku dostepu do 230V? więc możesz sobie odpalić na gazie lub podczas jazdy na 12V jak masz odpowiednio przygotowaną instalacje ;)