Skocz do zawartości

przeróbka gniazda 7pinowego na 13pinowe ale auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z zakupem nowej przyczepy która ma już 13pinowe instalacje będę chciał przerobić swoje auto tak bym też miał w nim 13pinowe gniazdo, eliminując przejściówkę i korzystać z dobrodziejstw "nowszego" gniazda.

Na elektryce conieco się znam... raczej będę robił to sam, ale z miłą chęcią bym posłuchał rad i uwag doświadczonych kolegów.

Mam w planie wykorzystać instalacje do gniazdka 7 pinowego (w sumie fabrycznego) doprowadzając dodatkowy pełny plus oraz postacyjkowy z komory silnika + oraz pewnie wypadało by doprowadzić przewód od cofania (mimo że moja przyczepa nie posiada takowych - ale mam nadzieje że przewód od wtyczki gdzieś idzie i może uda się kiedyś pomyśleć o światłach cofania). Masa pewnie wystarczy jak ją wezmę z okolic haka - z karoserii.

Myślę by dociągnąć plusy z pod maski przewodem 3x2,5 (mam takowy) i zmostkować 2 żyły dla plusa postacyjkowego (wykonam to tak że plus postacyjkowy będzie przepinał przekaźnik podający prąd bezpośrednio z akumulatora).

Postaram się zrobić jakieś fotki ale też zbytnio nie mam pomysłu co by można było na nich pokazywać...

Jak jest w przyczepach (Hobbiku) rozwiązane zasilanie lodówki z auta - przez pin 9 czy 10 ?

Opublikowano

Na razie nic nie wiem... ale będę oczywiście na to patrzył - dzięki też za taką sugestię :)

Jak będzie tylko troszkę czasu i cieplej - wezmę się za to :)

Opublikowano

Moje przeróbki w instalacji samochodu i przyczepy pokazują, że te 2,5 mm kw. to trochę za mało przynajmniej do lodówki. Ja w swojej instalacji do lodówki założyłem przewody o przekr. 6 mm kw. i to dopiero dało oczekiwane efekty. Przy mniejszych przekrojach były spadki napięć na przewodach i lodówka zamiast 14 V dostawała 10,5 V (mierzone). Masę zrób też o sporym przekroju gdyż nią wracają wszystkie prądy. Ja masę ciągnąłem od akumulatora.

Pozdrawiam