Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukam ale nie znajduje odpowiedzi .:niewiem:

Czy butla z gazem może zimować wraz z przyczepą "pod chmurką" ?

W artykule z portalu przeczytałem ,że propan-butan w butli pod ciśnieniem wrze przy temperaturze -20'C. :hmm:

Pozdrawiam

Edytowane przez ADRIAn (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Czy butla z gazem może zimować wraz z przyczepą "pod chmórką" ?

W artykule z portalu przeczytałem ,że propan-butan w butli pod ciśnieniem wrze przy temperaturze -20'C. :hmm:

Pozdrawiam

A w punktach sprzedaży jak są przechowywane butle z gazem? Pod chmurką cały rok bez względu na porę roku i temperaturę otoczenia :>

Opublikowano

A w punktach sprzedaży jak są przechowywane butle z gazem? Pod chmurką cały rok bez względu na porę roku i temperaturę otoczenia :>

Wyjąłeś mi to z palca :) Innym przykładem są samochody z instalacją LPG tam też butla bez względu na warunki temperaturowe jest z gazem, a nie wszyscy mają auta garażowane. Jak by miał wrzeć przy -20 to nie chce wiedzieć co by się z nim działo w lecie w CRO jak stoisz na kempingu i nie masz cienia na budce.

Opublikowano

Podasz linka do tego artykułu zlosnik.gif ?

Opublikowano

Czyli jest bezpiecznie poniżej -20'C .

Dzięki za szybką i uspakajającą odpowiedż !

PS:piotrekbb nie chodziło mi o użytkowanie a tylko przechowywanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wyjąłeś mi to z palca :) Innym przykładem są samochody z instalacją LPG tam też butla bez względu na warunki temperaturowe jest z gazem, a nie wszyscy mają auta garażowane. Jak by miał wrzeć przy -20 to nie chce wiedzieć co by się z nim działo w lecie w CRO jak stoisz na kempingu i nie masz cienia na budce.

Też o tym pomyślałem już po napisaniu poprzedniego postu.

Opublikowano

Podasz linka do tego artykułu zlosnik.gif ?

http://www.polskicaravaning.pl/pl/article/show/id/1241

Propan-Butan C3H8+C4H10

• Temperatura wrzenia: –20┬║ C (dla mieszanki 30 proc. propanu, 70 proc. butanu);

• Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywania;

• Przeznaczony do użytku w pomieszczeniach;

• Cięższy od powietrza.

Opublikowano

http://www.polskicar...le/show/id/1241

Propan-Butan C3H8+C4H10

• Temperatura wrzenia: –20┬║ C (dla mieszanki 30 proc. propanu, 70 proc. butanu);

• Cięższy od powietrza.

tia, ale zanim ta butla trafi do użytku w pomieszczeniu szczególnie w okresie zimowym to przebywa przez wiele godzin i dni na dworze narażona na oddziaływanie czynników zewnętrznych - szczególnie niskich temperatur, więc to co podaje pan doktor w swoim artykule ma się nijak do rzeczywistości ....

Opublikowano

http://www.polskicar...le/show/id/1241

Propan-Butan C3H8+C4H10

• Cięższy od powietrza.

Wydaje mi się, że w tym przypadku temp. wrzenia należy rozumieć jako zdolność do odparowywania cieczy

( gaz w butli jest wszak pod ciśnieniem ).

Czyli mieszanina propan - butan poniżej -20 st. nie będzie w stanie zasilić odbiorników.

Zastanawiające są natomiast testy wydajności obydwu gazów. Myślałem o wymianie butli na kompozyt

ale chyba już mi przeszło :oslabiony:

Opublikowano (edytowane)

Teraz tak doczytuje na temat gazu i stwierdzam że to dziwna substancja w szczególności że jak patrzę się na jego specyfikację to jego objętość zwiększa się z wzrostem temp. o każde 6 stopni jego obj, zwiększa się o 1%.

Pozatym cząsteczki gazu są dość rzadko rozłożone, w porównaniu z ciałami stałymi i cieczami, więc jego wrzenie nie koniecznie musi być groźne bo mimo tego że wrze nie musi wtedy zwiększać objętości.

Wydaje mi się że nie ma co się przejmować bo jak już było pisane wyżej butle przechowywane są u dostawców pod chmurką a też nie mieszkamy w klimacie Nowosybirska i temp. powietrza poniżej -20 zdarzają się w aktualnym klimacie nie za często a jak już są to nie trwają zbyt dług.

Edytowane przez bartosz_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Czy butla z gazem może zimować wraz z przyczepą "pod chmórką" ?

Pozdrawiam

http://www.karawanin...-zim%C4%85.aspx

Ja w tym roku starałem się dostosować do rad tu zawartych przygotowując przyczepkę do zimy, stoi pod chmurką.

Opublikowano

Jedynym problemem przechowywania butli w niskich temperaturach byłoby zamarznięcie mieszaniny cieczy.

Ale butlę trzeba by chyba trzymać na księżycu. :]