Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy od niedawna jestem nowym posiadaczem przyczepki, bardzo proszę o pomoc odnośnie butli gazowej a mianowicie: Czy butla gazowa może leżeć, czy musi stać.

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

poszukaj na forum i poczytaj :-] wszystko było już ładnie i wyczerpująco opisane :-] odsyłam do "szukajki"

Opublikowano (edytowane)

Witam

Koledzy od niedawna jestem nowym posiadaczem przyczepki, bardzo proszę o pomoc odnośnie butli gazowej a mianowicie: Czy butla gazowa może leżeć, czy musi stać.

Dziękuję i pozdrawiam

Witam, do naszych reduktorów może trafiać tylko gaz, a nie ciecz. Wobec tego butla gazowa musi mieć pozycję pionową-najlepiej zaworem do góry.smirk%281%29.gif Zaworem do dołu to stosuje się przy przelewaniu z większej butli do mniejszej, oczywiście po amatorsku. Nie polecam. Pozdrawiam. E.T.

Edytowane przez NINED (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Standardowa musi stać. Te od wózków widłowych mogą leżeć.

Szary :niewiem: skąd masz takie informacje? Ta od wózka wogle się nie nadaje do instalacji w przyczepie :krzykacz: ona jest przystosowana do pracy w pozycji leżącej ale ona dostarcza gaz w postaci cieczy !!!

• 3 lata później...
Opublikowano

Wyjąłem z przyczepy butlę 11kg, zakupioną w w ubiegłym roku wraz z przyczepą i użytą kilka razy na sprawdzenie urządzeń przy zakupie, jakieś herbaty itp. Chciałem sprawdzić ile jeszcze jest gazu więc zakołysałem nią a tu nic - cisza, nic nie przelewa się w środku.  Byłem pewny że gaz wyfrunął przez te parę miesięcy przez jakieś nieszczelności. Podłączyłem ją jednak do kuchni bardziej z beznadziei niż  z przekonania i zdziwienie - jest gaz. Po kilku godzinach gotowania na średnio 3 palnikach nie było żadnych objawów braku gazu. Czy ktoś może to skomentować - dlaczego nie słychać przelewania się gazu we wnętrzu butli ? Czy to jakaś nieznana mi technologia magazynowania gazu np w porowatych materiałech ? Przyczepa i butla przyjechały z Niemiec.

Opublikowano (edytowane)

Czy to jakaś nieznana mi technologia magazynowania gazu np w porowatych materiałech ? Przyczepa i butla przyjechały z Niemiec.

w podziemnych zbiornikach gazu przechowuje się go właśnie w czymś jak pumeks

ale w butlach nie spotkałem się z tym powszechnie , kiedyś alu butla miała cos takiego - gaz był ale nie chlupał i wagowo wszystko się zgadzało

Standardowa musi stać. Te od wózków widłowych mogą leżeć.

leżeć może jak jest do widlaków przystosowana , normalna nie może leżeć, chyba, że wsadzasz ją do widlaka to wtedy może chociaż tylko do połowy będzie działała zgodnie z założeniem

chociaż również teoretycznie butlę od wózków można by położyć w przyczepie - tylko napism "góra" do dołu i wypuszczając trochę gazu w powietrze - wtedy rurka będzie brała gazową frakcję spod sufitu a na dole będzie płyn

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
  • 7 lat później...
Opublikowano

Dziś jadę kupić butlę gazową w okolicy mam Obi, Casto, Leroy, butle są w podobnej cenie 219 za nową pustą, którą się wymienia od razu na używkę z gazem. Zamierzam jednak jej nie wymieniać i pojechać do rozlewni gazu, żeby nabili. 

Ogólnie butla 11kg to butla 11kg czy na cos trzeba zwracać uwagę?

Taka wydaje mi się sensowna?

https://www.obi.pl/piecyki-gazowe/butla-gazowa-domowa-bd-11-pusta/p/4044715#BVRRContainer

Opublikowano

Jeśli chcesz jej nie mieć na wymianę to zwróć uwagę żeby miała jak najdłuższe badanie techniczne.
IMO warto jest znaleźć rozlewnię, gdzie do butli wleją Ci czysty propan, a nie mieszankę propan-butan. Nawet przy wiosennych, czy jesiennych wyjazdach temperatura w nocy spada na tyle że butan może mieć problemy z odparowaniem. Później ludzie się denerwują że w butli towar jeszcze jest, a ogrzewanie nie chce działać. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania do takiego przewożenia zbiornika na szarą wodę koło butli?

W Adriach jest również dodatkowy box na zakrycie dwóch butli, znacząco ogranicza jednak przestrzeń przy używaniu tylko jednej z nich - jakieś argumenty za tym aby go jednak montować?20230330_140821.jpg

Opublikowano
10 minut temu, piorun napisał(a):

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania do takiego przewożenia zbiornika na szarą wodę koło butli?

W Adriach jest również dodatkowy box na zakrycie dwóch butli, znacząco ogranicza jednak przestrzeń przy używaniu tylko jednej z nich - jakieś argumenty za tym aby go jednak montować?

2 x Nie ma żadnych...:)