Skocz do zawartości

Modernizacje marki Bürstner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie w związku iż powstał nasz upragniony kącik zakładam temat w którym będziemy prowadzili rozmowy, uwagi oraz sugestie które pomogą nam w modernizowaniu, udoskonalaniu naszych kochanych ogonków.

W dniu dzisiejszym zbiorę informację co w przeciągu 2 miesięcy zmodernizowałem i udoskonaliłem w swojej.

1. wtyczka 13pinowa i problem z jakim borykają się Buerstnery (źle podłączone przewody zasilające lodówkę 12V) od nowości inne przyczepy tego błędu nie posiadają.

2. zbiornik z wodą przeniesiony z łóżka do bakistry -bardzo nie funkcjonalne nalewanie (brak wlewki z zewnątrz)

3. kinkiety - przytulność za pomocą kinkietów

4. przerobienie - światełka świetlówkowego

5. dołożenie stolika pod telewizor i instalacji telewizyjnej (bez dziurawienia poszycia)

6. bagażnik (ale to w innym dziale bo to uniwersalność)

7. i masa innych.

relacje zamieszczę i utrudnienia.

Edytowane przez ufolz (wyświetl historię edycji)
  • Odpowiedzi 122
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się nad montażem listwy ledowej na zewnątrz bo te nasze cepki mają jednak kiepskie oświetlenie zewnętrzne. Szperam po forum i szukam ciekawych rozwiązań. jak zbiorę wiedzę to na pewno się z nią podzielę

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się nad montażem listwy ledowej na zewnątrz bo te nasze cepki mają jednak kiepskie oświetlenie zewnętrzne. Szperam po forum i szukam ciekawych rozwiązań. jak zbiorę wiedzę to na pewno się z nią podzielę

Napisz do tarapukuara

lub poszukaj go na forum Niewiadówek. On Ci taki palniczek ledowy może wykombinować, że będziesz siedział

w przedsionku w okularach przeciwsłonecznych :palacz::]

Widzaiłem gotowe lampki robione przez niego - POTĘGA !!!

Opublikowano

Dzięki Beruang. Tylko muszę pokombinować jak przerzucić kabel żeby było ok.

A tak na marginesie to widze że mamy taki sam holownik tyle że ja w dieslu :) dopiero teraz to zauważyłem

Aha nie wybierasz sie może do Krościenka na 11 listopada?

Opublikowano

a robił ktoś z Was podświetlenie bakistry?? bo w moim burstnerze jest ciemno w schowku że hoho.. w Swiftcie tak nie miałem.. :(

Opublikowano

To ja też napisze co sam zmieniłem :) w swoim domku na kółkach

- dodany mover :)

- diody led pod karniszami uruchamiane na pilota

- dodałem dywaniki ( 5 elementów )

- sejf

- zamontowałem antenę satelitarną

- montaż telewizora do ścianki - chodziło o możliwość oglądania na łóżku francuskim i z piętrowych

- przerobienie szafki pod zlewem na szufladę a'la cargo

- dodanie siłowniczków do klap pod siedzeniami - bo trzeba było trzymać jak się coś ze schowków wyciągało

- zmieniliśmy całą tapicerkę - to robił znajomy - ale to pikuś z czasem poświęconym na dobraniu kolorów i materiału :) hihi

- podłączenie akumulatora w instalację - choć jeszcze nie skończone

- wymiana gniazda 13 pinowego ( dziwnego ) na 13 pinowe ( normalne ) :)

a co jeszcze chce zrobić

- linoleum na ściany do łazienki

- światełka w przednim schowku

- montaż bagażnika na rowery z przodu

- wymiana klimatyzatora lub rozprowadzenie powietrza po całej przyczepie

- ze schowka na telewizor wykonanie podświetlanego barku na likiery Marzenki :)

- montaż zbiornika na szarą wodę - tranzytowego

i to chyba tyle :)

Opublikowano

To dwudziestoparolatki były lepiej wyposażone - bo ja dorabiałem tylko oświetlenie LED

i zasilanie awaryjne 12V ( aku. 12Ah ) :lol::ee:

A przepraszam - jeszcze dorobiłem błoto chlapy i wieszak na papier toaletowy. :jump:

Opublikowano

A przepraszam - jeszcze dorobiłem błoto chlapy i wieszak na papier toaletowy. :jump:

a widzisz ja mam wieszak na papier w standardzie hahaha.

a okno w WC masz??

bo u mnie też standardzie..

ale oświetlenie bakistry to zrobie z lampy świetlówkowej zdjętej z wnętrza.

Opublikowano

a okno w WC masz??

bo u mnie też standardzie..

Okno w WC mam - Burstnery to porządny sprzęt waytogo.gif

Opublikowano

trzymam kciuki za rozwój tematu :ok: może sie cos podpatrzy cfaniaczek.gif

PS.oświetlenie w przednim schowku właśnie przerabiam z wykorzystaniem krańcówki :ok: będzie automacik :jump: może ten pomysł się Wam przyda :-]

Opublikowano

No to jak wszyscy to wszyscy :piaskownica:

- diody led pod karniszami uruchamiane na pilota - różne kolorki

- zamontowałem Duo - Control z przodu i rozrowadziłem instalacje na dwie butle

- zamontowałem bagażnik na rower z przodu który przerobiłem ze zwykłego bagażnika na samochód

- no nie mogę zapomnieć o pięknej naklejeczce z tyłu - projekt Ja i Ufolz - Drukowanie Luksusowa - Naklejanie wszyscy uczestnicy zlotu na rozpoczęcie tego sezonu w Warcie :dzieki:

a do zrobienia

- zabezpieczyć czepkę od Spodu ( zrobię to jeszcze przed zimą w serwisie )

- światełka w przednim schowku - dobry pomysł więc i ja spróbuję

- akumulatorek + prostownik - szczególnie tego brakuje bo jak nie ma zasilania czepka musi być wpięta w gniazdo od autka.

- Powiększenie zbiornika na wodę może zrobię przelewowy - obecnie tylko około 40 literków jak mamy jeździć w dzicz no to trzeba zainwestować hehe%281%29.gif

- zastanawiałem się nad solarami ale chyba kupię agregat mały, wydajny, sprawny przyda się nie tylko do czepki

Jery

Opublikowano

No to ja już oświetlenie w bakistrze mam wykonane. Na razie się nie włącza samo ale będzie.. :)

nastała jasność w bakistrze.. :)

Zmodernizowałem oświetlenie nad częścią przednią co wiązało się z zamontowaniem żyradnola (własnej roboty)

dwie żarówki tradycyjne 12V i jedna Ledowa 12V co by w trasie lub pobycie na dziko zużywać jak najmniej prądu.

No i to co miałem zrobić z łóżkiem piętrowym na tyle nie wyszło (narazie)

Jak najmniej ingerowałem w orginalne części i przesunąłem łóżko piętrowe bardziej pod przednią szybę (zachowując jego funkcjonalność)

Dzięki temu można spokojnie usiąść i zdjeść przy stole.

No to dzisiaj koniec.. dnia.

Kolejny etam to wykonanie sanek na kolo zapasowe wg wzoru gfizyka. (orginalne)

Opublikowano

Witajcie w związku iż powstał nasz upragniony kącik ....

1. wtyczka 13pinowa i problem z jakim borykają się Buerstnery (źle podłączone przewody zasilające lodówkę 12V) od nowości inne przyczepy tego błędu nie posiadają.

możesz przybliżyć ten problem, bo chciałbym zacząć korzystać z lodówki podczas jazdy

To ja też napisze co sam zmieniłem....

- podłączenie akumulatora w instalację - choć jeszcze nie skończone

możesz bliżej opisać jak to zrobiłeś, bo mnie to też czeka. Narazie zamontowałem solar i akumulator i "na krótko" dołączyłem do instalacji, a na przyszły sezon chciałbym zrobić to porzadnie.

Opublikowano (edytowane)

możesz przybliżyć ten problem, bo chciałbym zacząć korzystać z lodówki podczas jazdy

To ja mogę powiedzieć że 5 buerstnerów co oglądałem i jeden ten który kupiłem obydwoje miały źle podłączone lodówki. (dziwili mi się sprzedający dlaczego wtyczki tak skrupulatnie oglądam)

Musi ona się włączać po zapłonie czyli w czasie jazdy musi być ładowanie z akumulatora.

Przed modernizacją była lodóweczka podpięta na stałe (pin zasilanie stałe) co prowadziło do rozładowania akumulatora gdy zapomnieliśmy wyłączyć ją w przyczepie.

układ pinów jest bardzo ładnie podane w kąciku elektrycznym.

Wada dotyczy tylko Buerstnerów i należy ją usunąć.

Przewody były pociągnięte ale zmostkowane więc zastosowałem przekaźnik 40A NO (normalnie otwarty) po podaniu impulsu z samochodu przekaźnik się przełącza i działa lodóweczka jak włącze zapłon (uruchomię samochód)

Edytowane przez ufolz (wyświetl historię edycji)