Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Czy ma ktoś aktualne informacje n/t drogi do przejścia Zwardoń-Skalite ? Czy pracują drogowcy, czy przyczepą można przejechać, czy na przejściu można kupić winietki na Słowację i ewentualnie na Austrię ? Jak z kantorem wymiany walut - chodzi o korony słowackie ?

Pozdrawiam

Opublikowano
czy na przejściu można kupić winietki na Słowację i ewentualnie na Austrię ? Jak z kantorem wymiany walut - chodzi o korony słowackie ?

tomekk, Spokojnie winietki kupisz na stacji benzynowej na Słowacji i Austrii, na przejściu jak są to droższe. Kantory praktycznie na każdym przejściu jak nie po jednej to po drugiej stronie.

Ostre widzę przygotowania do Chorwacji. :jump::hop1:

Opublikowano

Witam !

Mam nadzieję, że wypali. :jump: Wiem, że winietki wychodzą drożej. 4 lata temu kupowałem w Cieszynie już po stornie czeskiej, może tak samo można kupić w Zwardoniu-Skalite. Lubię być wyposażony od razu w niezbędne "elementy" podróży, a poza tym idąc za Twoją "namową" Dzidas jak najbardziej rozpatruje wariant jazdy nocnej. :hop1:

Pozdrawiam

Opublikowano

Do Chorwacji zawsze preferowałem jazdę nocną. Tylko moja trasa zawsze była bardziej "autostradowa", Cieszyn, Wiedeń, Graz, Maribor i dalej. To naprawdę szybka droga.

Plany wypalą na 100% i zdasz nam dłłłłłłłługą relację. :hop1::jump:

Opublikowano

Jeśli Bratysława to może dalej przez Węgry trasą 86 do granicy ze Słowenią albo do granicy z Chorwacją, a tam to już prawie same autostrady.

Opublikowano
Witam !

Mój projekt trasy to : Dom - Bielsko-Białą - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor i dalej.

Pozdrawiam

zdecydowanie szybsza trasa jest przez czechy, austrię, słowenię :jump:

jazda przez wegry jest zdecydowanie bardziej czasochłonna

jeżeli chodzi o przejście graniczne w Zwardoniu to musisz przed samą granicą zjechać w kierunku stacji paliw i tam jest kantor ( drogi kantor ), od pewnego czasu jest nowe przejście graniczne i bezpośrednio przy nim nie ma ani kantora ani możliwości kupienia winietek

proponuję zaopatrzyć się w winietki w Słowacji na stacji a w Austrii na granicy lub wysyłkowo w PZM Travel www.pzmtravel.com.pl

Opublikowano
Witam !

Cosin boję się, że właśnie w Czechach kontrolują kat. E do B. Poza tym, skracam sobie drogę.

Pozdrawiam

niestety Słowacy też kontrolują prawko E do B, mam nadzieję że uda Ci sie dojechać bez kontroli na miejsce a tym bardziej wrócić do domu :jump: jeżeli jest to możliwe to stosując się do starej zasady caravaningowca nie wracam drogą którą jechałem do celu !!! tego również Ci życzę

Opublikowano

Witam !

No tak, ale coś mi się wydaje, że Czesi zmienili przepis w kodeksie na 750 kG, a Słowacy teoretycznie powinni uznać Nasze prawo jazdy, no i sumaryczną masę mniejszą niż 3500 kG. Oczywiście to jest moje gdybanie i jak tylko uzbieram pieniążki to trzeba robić E do B i już.

Pozdrawiam

PS Może przez Niemcy jechać :jump:

Opublikowano

Niemcy równiez kontrolują od czasu jak w Polsce wprowadzono nowe prawo jazdy :jump:

Litwa również odpada :jump:

Obyś człowieku wrócił :jump:

A EdoB i tak wszyscy będa musieli zrobić po nowelizacji przepisów które wymusi na Polsce UE :hop1:

Opublikowano

Witam !

To w takim razie, Cosinku kochany jeśli masz E do B, to pełnij dyżur i gdyby co to wtedy przeprowadzisz mój zestaw przez granicę :jump::hop1:

Pozdrawiam

Opublikowano
gdyby co to wtedy przeprowadzisz moj zestaw przez granice :jump:

Cosin, sytuacja identyczna jak z pelusiem na Litwie co nie :hop1: