Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szukając po raz kolejny Waszej rady.

Po ostatnim wypadzie "na dziko" z przyczepką, kiedy przez moją niewiedzę (głupotę) rozładowałem sobie 120Ah aku w przeciągu kilku godzin zacząłem się zastanawiać nad alternatywnym źródłem energii dostępnej przy takich wypadach. Oczywiście przeszukałem forum, wyczytałem jakie panele są wystarczające, ile kosztują, jak montować, itd. Przypadkowo całkiem trafiłem na takie coś i nie ukrywam, że mimo niedużej mocy prostota, waga i cena bardzo mnie zainteresowało poniższe cudo.

http://allegro.pl/mobilna-elektrownia-wiatrowa-skladana-i1875984143.html

Z mojego punktu widzenia rozwiązanie jest dużo lepsze, tańsze i pewniejsze jako źródło zasilania, ale nie uprzedzam faktów. Bardzo chętnie poznam Wasze zdanie, a może ktoś miał już do czynienia z czyms takim.

Pozdrawiam,

W.

Opublikowano (edytowane)

Jest co najmniej jeden feler: wymagana prędkość nominalna wiatru jest "niebanalna" bo 10m/s to piątka w beauforcie - a to już jest wiaterek bardzo żeglarski. - wystaw łeb przez okno przy 40 km/h to będziesz miał pojęcie o jakiej sile wiatru mówimy :-)

wydruk strony aukcji w pdf-ku dla potomnych bo za miesiąc już nie będzie widać o czym była dyskusja

MOBILNA ELEKTROWNIA WIATROWA - SKŁADANA ! _(1875984143_) - Aukcje internetowe Allegro.pdf

Edytowane przez macieku (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Cena taka jak Kogut dał za solary, a te ładują nawet w czasie jazdy i są praktycznie bezobsługowe.

Na polu zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że świst mu przeszkadza. Ilość prądu jest podobna do wspomnianych wyżej

solarów

Opublikowano (edytowane)

Masz rację. Zwróciłeś również z pewnością uwagę na fakt, że start elektrowni jest przy 3m/s. Jeśli ta elektrownia ma taką samą charakterystykę pracy jak inne (większe) to moc jest wprost proporcjonalnie zależna od prędkości wiatru, czyli przy ~4m/s akumulator jest ładowany 1A.

plusem jest ładowanie w nocy, teoretycznie nawet podczas jazdy (praktycznie nie przekraczam 70km/h).

<div>Solary nie ładują w nocy a ten wiatraczek pewnie jest mniej uciążliwy dla sąsiadów niż moje chrapanie :D.</div>

Edytowane przez wikked (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Sąsiad pewnie też chrapie, ale będzie miał powód żeby się czepiać. Ludzie nie lubią inności, a każdy powód jest

dobry do kłótni jak mu żona przyniesie ciepłe piwo. Solar w nocy nie ładuje, ale wiatr też zawsze nie wieje :niewiem:

Opublikowano

w opisie sprzedawca pisze że jest to nowa konstrukcja- bardzo cicha. Oczywiście pojęcie względne ale jak pisałem wcześniej chodzi mi o zasilanie w przypadku moich wyjazdów na dziko. Czekam oczywiście na dalsze opinie.

Opublikowano

Moc nie jest proporcjonalna do prędkości wiatru. W zwykłych warunkach nie będzie Ci skutecznie ładować. Na jachcie wiatrak nam przeszkadzał, był głośny. Ale jak dobrze ładował to wiała " szóstka" i wtedy to w ogóle było głośno. Nie sądzę aby ta turbina była cicha. Jachty mają i wiatraki i solary. A na lądzie słabo wieje. Nie wróżę sukcesu.

:ok:AH

Opublikowano

@AdamH zaczynasz studzić mój zapał. 6-ka to już dość dmucha (coś chyba ok. 40km/h) i jeśli nie byliście zadowoleni/ doładowani to znaczy że to "nie robi" za dobrze.

Opublikowano (edytowane)

ostatnio widziałem wiatraki na oświetleniu reklamy :bzik:

są tam 4solary i dwa wiatraki, faktem jest że wiatraki się więcej nie kręcą niż kręcą :(

IMO jako wspomagacz solara - tak, jako podstawowe ładownie - nie

trafić 3-4dni bezwietrzne jest zupełnie czymś normalnym, trafić noc polarną w naszym klimacie ... niemożliwe :D

jeśli na dziko to kup cichy agregat, masz 100% że doładuje niezależnie od warunków, a w ciągu dnia nie będzie przeszkadzał :hmm:

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

post-6711-0-50595600-1319579723_thumb.jpg

No i co z tego że jest tu nabazgrolone a wykres wygląda imponująco. Jakiś grafik po pijanemu to nabazgrał i tyle.

Czy laik jest w stanie sprawdzić, pomierzyć te parametry? NIE!

I tak w tym kraju nabija się społeczeństwo w butelkę.

4A @12V...

To niby jego wydajność, ok, ale należy wiedzieć, że im bardziej obciążona jest ta prądnica (wzrostem pobieranych z niej amperów), tym większy opór stawia do kwadratu.

Podana charakterystyka jest przy założeniu wydajności nieobciążonej prądnicy.

Przypomnijcie sobie , jaki opór toczenia stawia rowerowe dynamo, jak jego przyłączenie do koła zwiększało wysiłek? A w ręku tak leciutko się kręciło...

Tam było 200-500mA@6V tylko dla 2 żaróweczek, z czego jedna zazwyczaj była niesprawna ;)

Tu po raz kolejny domagam się, by każde urządzenie sprzedawane klientowi w PL posiadało certyfikat zgodności podanych parametrów bo te masowe otumanianie to już szlag człowieka trafia,... Wszystko ma teraz 1000wat, żywotność 10tys h albo np TV kontrast 10milionów:1 Co to za parametry? Inflacja jakaś?

Opublikowano

Witam.

Jak miałbym być oszczedny to wersja Konrada jest logiczna i mucha nie siada.

Jak chcesz wiatru to proponuję samoróbkę z alternatora. Taniej i jak nie wyjdzie to przełożysz do auta. :hehe:

Opublikowano

Witam.

Jak miałbym być oszczedny to wersja Konrada jest logiczna i mucha nie siada.

Jak chcesz wiatru to proponuję samoróbkę z alternatora. Taniej i jak nie wyjdzie to przełożysz do auta. :hehe:

Temat dodatkowego zasilania w dziczy wertuje już od paru miesięcy i chyba lada dzień po tak długim czasie czytania na forach i necie kupie agregat inwertorowy o mocy 2000W.Koniecznie 4-suw,65 decybeli na 7 metrach,max spalanie to ok.1,2litra przy mocy nominalnej i ok.0,5 przy minimalnym obciążeniu oczywiście na motogodzinę!Honda to koszt około 4.5 tysiaka ale Kipor już od ok.1,9 tysiaka!

Opublikowano

Temat dodatkowego zasilania w dziczy wertuje już od paru miesięcy i chyba lada dzień po tak długim czasie czytania na forach i necie kupie agregat inwertorowy o mocy 2000W.Koniecznie 4-suw,65 decybeli na 7 metrach,max spalanie to ok.1,2litra przy mocy nominalnej i ok.0,5 przy minimalnym obciążeniu oczywiście na motogodzinę!Honda to koszt około 4.5 tysiaka ale Kipor już od ok.1,9 tysiaka!

moim zdaniem hałas nie jest problemem jak stoimy na dziko ... z kilku metrów nawet nie słychać że pracuje ;)

większy problem jest z wożeniem, chyba tylko w kufrze budki, bo zawsze będzie śmierdział benzyną :(

Opublikowano (edytowane)

Robi nam się OT , ale muszę zapytać/pochwalić się. Do czego potrzebujecie 230V w dziczu z agregatu?

Ja mam zamiar zrobić dla przyjaciół majówkę 2012 z karaoke, projektorem, zabawnymi filmikami z YT, małą estradą dla muzykalnych, bajkami dla młodszych i w ogóle full atrakcji ale właśnie w miejscu bez cywilizacji.

Edytowane przez Wojtek Chrysler (wyświetl historię edycji)