Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo Was proszę o pomoc, co moze byc przyczyną:

Mianowicie butla podłączona prąd podłączony a piecyk gazowy nie odpala :( oczywiście nie słychać i nie czuć że gaz się ulatnia :zly:

pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

Po pierwsze jaki masz piec?

Czy nie masz przypadkiem zaworu przed piecem na instalacji gazowej?

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie sorry powinienem napisać jaki typ pieca, wróce z pracy zobaczę i napiszę jaki to model, a co do zaworu sprawdze czy takowy jest.

Edytowane przez Jarek_Tor (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

I pamiętaj, że po odkręceniu butli może minąć chwila zanim gaz wypełni przewody ( szczególnie jeśli butla była długo nieużywana). Przy zapalnikach mechanicznych musisz przytrzymać pokrętło od sterowania wciśnięte przez około 10 sekund ( po wywołaniu iskry) - mój piec odpala się na pozycji z "błyskawicą".

Edytowane przez Kocer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

oprócz reduktora musisz mieć zawory u mnie w hobby znajdują sie w szafce kuchennej :tuptup:

jak odkręcisz reduktor i ten zawór poczekasz pare sekund jak gas dojdzie i wtedy wciskasz i przekręcasz pokrętło najlepiej na 4-6 i czymasz wciśnięte 10 s jezeli sie nie uda odczekaj 2 min zanim drugi raz odpalisz dla własnego bezpieczeństwa :winner: i powinno działac jezeli nie to cos masz zepsute a cena jest troche droga bo ok 1500 zł :sciana:

Edytowane przez szczypek73 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Sprostuję Kocer'a :

(...) przytrzymać pokrętło od sterowania wciśnięte przez około 10 sekund ( po odpaleniu płomienia) - mój piec odpala się na pozycji z "błyskawicą".

Dodam, że ja jak podłączam świeżą butlę, to po jej odkręceniu puszczam gaz w kuchence bez odpalania aż go nosem poczuję.

W grzejniku fakt, też trzeba czekać aż gaz dojdzie do dyszy, a iskrownikiem cały czas co kilka sekund należy iskrę zapodawać.

Wycięte okienko jest wziernikiem, pod odpowiednim kątem płomień jest tam widoczny.

Opublikowano

w trumie gazu nie poczujesz bo ma zamknietą komorę spalania

inaczej rano :hej::swiety:

a iskra jest ? bo może iskrownik nawala ? (baterie trza zmienić ?)

Opublikowano

w trumie gazu nie poczujesz bo ma zamknietą komorę spalania

inaczej rano :hej::swiety:

a iskra jest ? bo może iskrownik nawala ? (baterie trza zmienić ?)

Słusznie mnie sprostowałeś :) ale miałem na myśli odległości czasowe dla porównania :)

Opublikowano

No i sprawdź czy działa iskrownik, bo bez tego ani rusz ;).

Opublikowano

Witam

po co Ci instrukcja skoro juz dziala?

pozdrawiam

Dziękuje Radwan za pomoc, ciepełko aż miło :bevil:

pozdrawiam

Opublikowano

Mam taki piec i w instrukcji piszą:

1. Przekręć pokrętło w lewo i naciśnij przez 20 sekund.

2. Puść pokrętło i odczekaj też 20 sekund.

3. Naciśnij pokrętło w lewym skrajnym położeniu i włącz iskrownik,

4. Po zapaleniu pieca trzymaj jeszcze przez chwilę pokrętło wciśnięte.

Odkąd stosuję taką procedurę piec zapala.

Ten piec ma wlot powietrza i wylot spalin pod podłogą. Nie ma takiego ciągu jak w piecu z kominkiem na dachu. Stąd te czasy aby powstała odpowiednia mieszanka gazowo powietrzna..

Jeżeli nie uda się zapalić pieca to należy odczekać co najmniej 3 min bo przy następnej próbie piec lubi zrobić głośne bum.

Pozdrowienia

Opublikowano

Jeżeli nie uda się zapalić pieca to należy odczekać co najmniej 3 min bo przy następnej próbie piec lubi zrobić głośne bum.

Pozdrowienia

witam

skad ja to znam ?hmm.gifhmm.gif

pozdrawiam