gooralos Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Witam serdecznie. Posiadam przyczepę Hobby 420 1994r. z osią firmy PEITZ. Po powrocie z Grecji koło z jednej strony stoi niżej niż z drugiej. Czy jest w Polsce firma, która fachowo zajmuję się regeneracja tych osi? Proszę o poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NINED Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Kiedyś, z 15 lat temu miałem podobny przypadek z Hobby 370 T i regenerowałem oś "na poczekaniu " w firmie Centrum Campingowe Smolicz w Paczkowie pod Poznaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
California Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Witam, ciekawe czy do dziś świadczą taką usługę i za ile. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldus1961 Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 (edited) Tu masz wątek z forum. Oś Peitz jest prosta w budowie i naprawie. Oś będzie nawet identyczna jak u ciebie. Uszkodzone nadkole. Hobby 400 1994 r Edited October 10, 2011 by waldus1961 (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przyczepy-wiola Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Firma STAGG w Tarnowskich Górach regeneruje osie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzy1961 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Firma STAGG w Tarnowskich Górach regeneruje osie. Witam serdecznie .... ile się naszukałem "STAGG" ... , same gitary , a tu chodzi o STTAG, mała literówka , a jaka różnica . W zasadzie to nie naprawiają płaskowników , nie dorabiają, odradzają spawanie "rozklejonych" łączeń by nie rozhartować końcówek . Gdy tylko całe to polecają zamianę lewą z prawą stroną i ewentualnie jak luz w kwadratowych gniazdach to przekładkę teflonową pomiędzy płaskowniki.Ważne : polecają ostrożność przed mechanicznymi zarysowaniami i innymi powierzchniowymi uszkodzeniami , bo może być początek do pęknięć , jak zarysowana szyba . Namiary STTAG ... P. Alojzy Starzec tel. 32 285 52 37 . W zasadzie to nie wiele proponują poza przerobieniem osi na wałki gumowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzy1961 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Nowe wiadomości w W-wie !! W-wa ul. Łodygowa tel. 22 679 99 19 Kowalstwo Naprawy Resorów i Sprężyn Grzegorz RoguskiGość dorabia nowe elementy sprężynujące na podstawie dostarczonego zestawu razem z wahaczami ze specjalnie hartowanej stali. Dobiera przekroje do kwadratowych gniazd wahaczy i pasuje (montuje) je ciasno do wahaczy. Też nie zaleca spawania , które tylko doraźnie "wzmacnia" , a służy jedynie do montażu. Generalnie słabość wynika już z odkształcenia , zmęczenia materiału i luzach w gniazdach . W przypadku dwóch elementów tj. lewy i prawy niestety cena ok. 1000 zł. - tak robił do kampera. Nie wiem czy już nie lepiej kupić nową Alko ze świeżymi bębnami za ok 1600 zł. ?? :( . Zobaczę co mnie czeka po zdemontowaniu i może doraźnie uda się w/g zaleceń STTAG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maras Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 ... Nie wiem czy już nie lepiej kupić nową Alko ze świeżymi bębnami za ok 1600 zł. ?? :( . Zobaczę co mnie czeka po zdemontowaniu i może doraźnie uda się w/g zaleceń STTAG IMO ,przy tych kosztach naprawy (1000zł) lepiej kupić nową oś za 1600 ,nowe łożyska,nowe bębny,szczęki ,rozpieraki itd.i dodatkowo dostajesz nowe linki .Nowa oś na nowych wałkach gumowych prezentuje się jak modelka na wybiegu w porównaniu ze starą zmeczoną .... Tyle tylko ,ze Ty w swojej Hobby nie masz osi AL-KO ! a ta za 1600 PLN to pewnie zwykła oś do towarówek a nie Delta , jaka jest montowana w nowszych budkach.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzy1961 Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 IMO , Tyle tylko ,ze Ty w swojej Hobby nie masz osi AL-KO ! a ta za 1600 PLN to pewnie zwykła oś do towarówek a nie Delta , jaka jest montowana w nowszych budkach.. To na podstawie rozmowy tel. Bronisze - Ożarów z firmą http://www.cylex.pl/reviews/viewcompanywebsite.aspx?firmaName=transmark--centrum-sprzeda%C5%BCy-i-obs%C5%82ugi-przyczep--nowicki-m-&companyId=10596757 która zamawia alko lub knot na podstawie dostarczonej starej , w/g której uwzględnia parametry i mocowania Przynajmniej tak zapewniają ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts