Kogut69 Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Proszę o info jak to jest z tym maleństwem ? Przede wszystkim jak z wydajnością takiego bojlera ? W przyczepie "dawcy " jest zamontowany i zastanawiam się czy przenieśc go do bydowanego kampera , co tam tak naprawdę co grzeje , ciepła woda powietrze czy ciepłe powietrze ogrzewa wodę . Osobiście preferuję turystykę dziką opartą o solary i 12V , więc może nie warto sobie tym głowy zawracać i sprzedać ??? Poradźcie .....jak to u Was się sprawdza ? Adam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamH Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Grzeje grzałka 300 W. Termostat trzyma około 60 stopni. Nagrzewanie trwa 30 - 40 min. w zależności od temp. otoczenia i nadmuchu ( Trumy ). Wystarczy abym wziął kąpiel. To bardzo fajne urządzenie. AH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maras Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Kogut69 , to jeszcze dla Ciebie instrukcja obsługi w pdf-e : http://www.truma.com...cja_Obslugi.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut69 Posted September 25, 2011 Author Share Posted September 25, 2011 dziękuję za reakcję i wskazówki .........jednym słowem jest tak : woda się grzeje i wydzielane ciepło jest wykorzystywane do podgrzania powietrza we wnętrzu ? Dobrze to odczytałem ? A jeśli dobrze to jaką temperaturę można uzyskać przy wyjściu ogrzewania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NINED Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 ja mam na 230V oryginalny w hobby i jest to dobra rzecz, nie bajer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maras Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 (edited) dziękuję za reakcję i wskazówki .........jednym słowem jest tak : woda się grzeje i wydzielane ciepło jest wykorzystywane do podgrzania powietrza we wnętrzu ? Dobrze to odczytałem ? A jeśli dobrze to jaką temperaturę można uzyskać przy wyjściu ogrzewania ? Żle odczytałeś Jak masz włączone ogrzewanie gazowe Trumatic i posiada ono rozprowadzenie ciepłego powietrza (takie karbowane papiero-podobne rury) to te powietrze dodatkowo podgrzewa ten boiler. Podgrzanie wody "obiegiem "ciepłego powietrza można powiedzieć krótko ,że jest to teoria bo w praktyce nie wiele z tego będzie.Fakt czas podgrzania wody troszeczke może być krótszy tyle tylko ,że latem nie wyobrażam sobie włączyć ogrzewania gazowego. Woda myślę ,że ma około 60st. i na początku trzeba ją "mieszać " z zimną aby się nie poparzyć. Edited September 25, 2011 by Maras (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut69 Posted September 25, 2011 Author Share Posted September 25, 2011 aaaaaaaaa to teraz jest jaśniej , dzięki za uświadomienie ... faktycznie jak powietrze ma ogrzewać wodę to ta zabawka staje się prawdziwą zabawką ... i tak miałem w planie zamontowanie wydajnego bojlera na gaz i to ze zbiornikiem 10 L , do takiego jestem przyzwyczajony i wiem jak to fajnie działa ... pełnowymiarowy prysznic w kampie to podstawa tak w zimie jak i w lecie ... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodzioklb Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 (edited) zle zrozumiales...cieple powietrze ma "podgrzewac wstepnie wode"... w praktyce jak w chlodne dni grzejesz na full ogrzewaniem to woda jest letnia tylko trzeba pamietac ze jak juz w cepce jest cieplo to trumatic juz nie grzeje a nadmuch dmucha zimniejszym powietrzem co powoduje schladzanie wody - trzeba pamietac aby wylaczyc dmuchawe grzanie wode odbywa sie poprzez grzalke zasilana z 230V u mnie takie malenstwo tylko z mocniejsza grzalka grzeje wode w okolo 25 minut tak ze leci wrzatek trzeba odrazu mieszac poprzez baterie z zimna woda - podczas brania wody i po spadku temperatury woda jest znow podgrzewana spokojnie starcza wody na kapiel - wsumie mieszajac z zimna woda podczas kapieli otrzymujesz z tego malenstwa spokojnie okolo 30-35l cieplej wody - tyle po jednej kapieli pod prysznicem ubywalo mi ze zbiornika Edited September 25, 2011 by bodzioklb (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodzioklb Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 pełnowymiarowy prysznic w kampie to podstawa tak w zimie jak i w lecie ... takowy u siebie tez zrobilem i to malenstwo spokojnie daje rade mala przerwa na odparowanie lazienki po kapieli i znow mozna isc sie kapac... woda w miare szybko sie nagrzewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut69 Posted October 2, 2011 Author Share Posted October 2, 2011 Dziś trochę porozbrajałem przyczepę i znalazłem fabryczny błąd w instalacji ciepłej wody , załąmanie węża do zlewu w kuchni , za wielki zakręcik i zapewne użytkownik nie raz się dziwił , że w kuchni ciepła woda to rarytas .... przy okazji zdecydowałem , że bojler na 230V 5l nie znajdzie dla siebie miejsca w budowanym kamperze , więc pod młotek .... może ktoś z Was ma ochotę , proszę o propozycje na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Kogut wstawiaj Trumę na giełdę http://forum.karawaning.pl/forum/87-ogloszenia/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts