Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam padło mi 12 v po pdłączeniu 220 v w przyczepie hobby i nie działa mi oświetlenie łazienki pąpki wodne oświetlenie okapu i wentylator pieca gazowego , czasem już tak było ale poruszłem gniazdem bezpiecznika szklanego i wszystko grało hmmmmmmmmm trafo do wymiany ????????, generalnie jak paliło się swiatło łazienki i włączyło się pąpkę wody światło łazienki przygasało

proszę o pomoc dziękuję

Opublikowano

A lodówka na 230 działa? Wentylator pieca masz na 12V ? Pytam bo w przyczepach montowane były częściej nadmuchy na 230V, a to by znaczyło że prędzej gdzieś na gnieździe nie ma styku niż że padła przetwornica.

Opublikowano

lodówka na 220 v działa a wentylator pieca mam napewno na 12v czyli trafo tak szybko nie klęknie ????? rozkręcić i szukać przyczyny na stykach ???

Opublikowano

....czasem już tak było ale poruszłem gniazdem bezpiecznika szklanego i wszystko grało hmmmmmmmmm trafo do wymiany ????????, generalnie jak paliło się swiatło łazienki i włączyło się pąpkę wody światło łazienki przygasało ...

na początek posprawdzaj wszystkie styki i sprawdz mase :-] A przygasanie światła może być też spowodowane mała mocą przetwornicy :skromny:

Opublikowano

Witam.

Mój Tygrys Mały przygrzał trafo to objawy były identyczne. Było 12 V ale mocno przysiadało. Do wymiany trafo. Ja kupiłem 75 W z zabezpieczeniami za coś 120 zł .

Pozdrawiam.

Oczywiście wcześniej wszystko posprawdzaj.

Opublikowano

Zaraz, zaraz, sprecyzujmy. Zasilanie z 230V na 12V przekładane jest przez transformator czy zasilacz elektroniczny? - zwany często przetwornicą. Przygasanie światełka po włączeniu pompki, to naturalne w fizyce zjawisko nawet przy dużej wydajności źródła zasilania. Stawiam na zagrzany/przegrzany/wypalony styk jakiegoś wspólnego bieguna ew. bezpiecznik.

Opublikowano

Stało się to na chorwacji dopiero wruciliśmy moja kochana żona naukładała w szafie ręczników itp. trafo mogło się zagotować bezpiecznik dałem nowy dziś wieczorem rozkręce i posprawdzam styki kable

Witam.

Mój Tygrys Mały przygrzał trafo to objawy były identyczne. Było 12 V ale mocno przysiadało. Do wymiany trafo. Ja kupiłem 75 W z zabezpieczeniami za coś 120 zł .

Pozdrawiam.

Oczywiście wcześniej wszystko posprawdzaj.

poprosze o jakieś namiary na to trafo ????

Opublikowano (edytowane)

Jest sporo zasilaczy do wyboru do koloru osobiście mam stary od komputera ale trochę partyzantka, odpowiedni znajdziesz tutaj.Ale zacznij od sprawdzenia swojego, czy dochodzi do niego zasilanie 230 i jakie jest napięcie i czy w ogóle jest na wyjściu. Jeżeli Zasilanie dochodzi a na wyjściu nie ma to ewidętnie zasilacz jeśli zasilanie nie dochodzi do zasilacza no to trzeba szukać w innym miejscu.

Edytowane przez maras78 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mi padło trafo na X zlocie i kolega California polecił aby całe zdemontować i zamiast tego założyć ładowarkę

do akumulatora 8 A. Następnie całe zasilanie 12V wyprowadzić z akumulatora, dzięki czemu będzię 12V prądu

stałego. Z trafo był zmienny i problem np. z radiem samochodowym. Ładowarkę już kupiłem koszt 270 zł ,

całości jeszcze nie montowałem, ale myślę że będzie ok. Patrząc na ceny trafo to i tak jestem parę setek

do przodu.

Opublikowano

Tak moja i długo zastanawiałem się czy jej link tutaj zamieścić, tak jakoś głupio i nie wypada... Dobrze że już po aukcji.