Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mamy XXI wiek, prądożerne Meleksy na akumulatory, baterie słoneczne, a producent uzależnia nasze podróżowanie od jakichś pól namiotowych z zasilaniem 230V.

Dołożenie 4 akumulatorów 100Ah to nie aż tak dużo waży przecież, bo to zaledwie 120 kg.

A nawet 8 by się zmieściło i jesteśmy niezależni.

Przeczytałem setki postów i wszyscy piszą tylko o jakichś starych zasilaczach z 78r.

Czyżby nikt nie miał nowej przyczepy z nowoczesnym zasilaniem?

W związku z tym mam pytania.

Czy ktoś wie gdzie wpiąć akumulator 12V do instalacji Hobby De luxe 460? (zasilacz Dometic 400W 230V/12V)

Co będzie działało na ten akumulator, bo pewnie nie wszystko?

Aktualnie podłączyłem przez przetwornicę 12V na 230V, ale taki układ nie jest zadowalającej sprawności, gdyż sama przetwornica pobiera 0,4A.

Opublikowano

A nawet 8 by się zmieściło i jesteśmy niezależni.

Czyżby nikt nie miał nowej przyczepy z nowoczesnym zasilaniem?

Czy ktoś wie gdzie wpiąć akumulator 12V do instalacji Hobby De luxe 460? (zasilacz Dometic 400W 230V/12V)

Co będzie działało na ten akumulator, bo pewnie nie wszystko?

Uwazam ze 4 akumulatory to przesada, 8 to juz szalenstwo. Oczywiscie mowa o akumulatorach duzej pojemnosci, tzn od 100Ah i wiecej.

Jeden gora dwa aku wystrarcza, jesli z czegos takiego pradu zabraknie to trzeba sie wspomagac solarami lub generatorami spalinowymi. Bedzie o wiele lzej i taniej.

Pomysl ze do jednoczesnego naladowania 8 rozladowanych aku 100Ah potrzeba by bylo malej elektrowni - w szczycie 14V @ 350A . Mozna je ladowac kolejno, ale zadna automatyka czegosc takiego nie przewiduje, wiec bawilbys sie recznie.

Co do Twojej Hobby: Musisz gdzies miec miejsce gdzie doprowadzone sa centralnie kable zasilajace od wszystkich urzadzen Twojej przyczepy. Te wszystkie kable poprzez bezpiecznik/bezpieczniki podlaczasz do zasilacza. Jesli zasilacz jest sprytny i ma wejscie na akumulator, to bedzie na niego dzialalo dokladnie to wszystko co w przyczepie jest na napiecie 12V. U mnie jest to cale oswietlenie, pompy wody, TV, radio, gniazda 12V, dmuchawa ogrzewania, lodowka, Z urzadzen zasilanych tylko na 230V pozostaje bojler cieplej wody i gniazda 230V - one na aku dzialac nie beda.

MAciej

Opublikowano

Jesli zasilacz jest sprytny i ma wejscie na akumulator, to bedzie na niego dzialalo dokladnie to wszystko co w przyczepie jest na napiecie 12V. U mnie jest to cale oswietlenie, pompy wody, TV, radio, gniazda 12V, dmuchawa ogrzewania, lodowka, Z urzadzen zasilanych tylko na 230V pozostaje bojler cieplej wody i gniazda 230V - one na aku dzialac nie beda.

Wielkie dzięki za odpowiedź i naprowadzenie, bo w końcu znalazłem to wejście na akumulator w tym zasilaczu i jestem happy w końcu:)

Męczyłem się z tym tydzień.

Myliło mnie wcześniej tylko jedno. Mianowicie czarny kabelek wychodzący z zasilacza idzie do +, a biały do -.

Nie chcąc uszkodzić zasilacza, wcześniej podłączałem czarny kabelek do -, a biały do + i w tym podłączeniu nie działało.

Dziwne, bo chyba ogólnie przyjęte jest, że czarny to uziemienie, a tu jest odwrotnie.

A mam jeszcze jedno pytanie. Może się ktoś orientuje czy powyższy zasilacz, będzie ładował akumulator po podłączeniu do sieci 230V?

Opublikowano

Moj nie ladowal, po prostu przy braku 230V wiedzial ze ma brac zasilanie z akumulatora.

Teraz przerobilem elektryke na swoja wlasna i laduje.

MAciej

Opublikowano (edytowane)

Z tym ładowaniem, to nie jest taka prosta sprawa. Dla akumulatora istotne są ścisłe parametry napięcia. 12V jest napięciem umownym a nie takim że można sobie podpiąć byle aku i gitara. Sporo pisałem o tym w tym dziale, poszperajcie troszkę, poczytajcie a zrozumiecie istotę.

Edytowane przez Wojtek Chrysler (wyświetl historię edycji)