Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Przymierzam się do zabudowy kapingowej busa - wybór bazy po wielu tygodniach rozpoznania padł na Iveco Daily maxi (kubatura 17,2 m3).

Czy ktoś z forumowiczów ma może takie autko i może podzielić się swoimi uwagami.

Jak macie jakieś ogólne uwagi do budowy na busie to również chętnie przyjmuję rady starszych stażem kolegów i koleżanek.

Zamierzam robić coś takiego jak na schemacie poniżej.

post-7965-0-35752600-1314789490_thumb.jpg

Opublikowano

Też o czymś takim myślałem, więc pytania: z jakich materiałów chcesz to robić (waga a DMC), czy przekładka z przyczepy czy meble robione na wymiar, jakie wyposażenie kampera (aku, bojler, prysznic, wc kasetowe, markiza, solary)? Czy sam to zrobisz, czy chcesz zlecić profesjonalnej firmie?

Opublikowano

Też o czymś takim myślałem, więc pytania: z jakich materiałów chcesz to robić (waga a DMC), czy przekładka z przyczepy czy meble robione na wymiar, jakie wyposażenie kampera (aku, bojler, prysznic, wc kasetowe, markiza, solary)? Czy sam to zrobisz, czy chcesz zlecić profesjonalnej firmie?

Odpowiadając na Twoje pytania

a) lekka sklejka ew rama z lekkiego drewna i boki z cieniutkiej sklejki

B) Meble na wymiar (ale dawca będzie potrzebny do lodówki, ogrzewania, bojlera itp)

c) wyposażenie (Akku, WC, prysznic, ogrzewanie, bojler, - markizy brak - z założenia ma być to samochód wykonany w technologii "stealth" :D czyli żadnych oznak na blaszaku, że w środku jest kamperek.

Nawet gniazdko zewnętrzne będzie ukryte.

d) gdzieś w dzieciństwie - dawno temu zdobyłem zawód technika meblarstwa. Muszę sobie co prawda przypomnieć większość ale robię sam (za wyjątkiem prac specjalistycznych (gazowe)

Opublikowano

DUNI miał takiego kamperka na Iveco, ale sprzedali. Fajny był :)

Powodzenia w realizacji planów :)

Ja policzyłem koszt auta + "dawcę" + to czego nie mają zwykle cepki (czyt. dawca) czyli bojler, krany, zbiorniki na wodę czystą i brudną (100l), aku, przetwornica... I wyszło mi, że można za taką kwotę znaleźć oryginalnego kampera. Twój trzeba wykonać, bo jest specyficzny (garaż na motocykl). Wydaje mi się, że garaż zajmie Ci też tę środkową część (schemat)

Opublikowano
Wydaje mi się, że garaż zajmie Ci też tę środkową część (schemat)

Nie zajmie - mierzone. Co prawda na innym samochodzie, ale zbliżonym wymiarowo (szerokość)

post-7965-0-14951200-1314795213_thumb.jpg

Opublikowano

No tak, ale tu możesz wejść przodem, stanąć z boku i ustawić motocykl. Ze schematu zrozumiałem, że w garażu masz dwie ścianki, czyli tam gdzie stoi motocykl szerokość mniej więcej na szerokość kierownicy? Czy się mylę? To jak chcesz go tam wepchać?

Opublikowano

No tak, ale tu możesz wejść przodem, stanąć z boku i ustawić motocykl. Ze schematu zrozumiałem, że w garażu masz dwie ścianki, czyli tam gdzie stoi motocykl szerokość mniej więcej na szerokość kierownicy? Czy się mylę? To jak chcesz go tam wepchać?

Ścianka boczna (długa) i tylna będą demontowalne. Wjeżdżasz do środka, podpinasz moto i obudowujesz "trumnę".

Raczej byłbym za skręceniem kierownicy w pozycji zablokowanej - zajmuje mniej miejsca i postawieniem moto bardziej do pionu (jakieś podwyższenie dla stopki)z wykorzystaniem miękkich wkładek pomiędzy ścianą samochodu a moto..