Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w zakupie i doborze przyczepki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Od dłuższego czasu szukam odpowiedniej przyczepki dla siebie i mojej rodzinki. Interesuje mnie coś co ma 4 miejsca do spania i DMC do 1200 kg - ze względu na moje prawko kat. B. Tego się najbardziej boję, zrobił bym E, ale mam tyle obowiązków, że trudno jest o znalezienie czasu na kursy. Przedział cenowy to 25 - 30 kPLN. Generalnie zastanawiam się nad fabrycznie nową Niewiadówką N126n, są 4 miejsca do spania, nie ma co prawda WC, ale to jest sprawa dyskusyjna i co najważniejsze - waga DMC 750 kg, a więc jest to przyczepa lekka i można spokojnie z taką wszędzie jechać. Z drugiej strony podobają mi się przyczepki używane, np. Hobby Excellent Easy model 400, 440 lub 450 z lat 2002 - 2004, lub Adria Unica 430, ale tutaj trzeba liczyć się z tym, że są to już przyczepy ciężkie i mogą być (lub nie ??? ) problemy z interpretacją przez np. Policję mojej kategorii prawa jazdy. Proszę o wszelkie rady i sugestie.

Pozdrawiam :)

Michal83

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie ma żadnej interpretacji uprawnień ! :policja:

Jeżeli DMC zestawu nie przekracza 3,5 T to można na kategorie B ( wyjątek przyczepa lekka gdzie można więcej ).

Ten temat był już wałkowany bardzo dokładnie poszukaj na forum.

Jeśli chodzi o Niewiadówki to widziałem też z kibelkiem.

Jeżeli chcesz kupować jedną przyczepę na lata to wydaje mi się, że można pomyśleć o nowej. Pytanie co używanego można kupić za te same pięniążki :hmm: . Prześpij się dobrze z tematem bo to nie kilka tysięcy - żebyś potem nie żałował decyzji :zly:

Powodzenia w zakupie :drive::przyczepa:

Opublikowano

Babula, tą co pokazałeś to jest N126et - dwuosobowa, jest też N126nt - też dwuosobowa i N126ntl - trzyosobowa. A mnie pasowało by coś co ma 4 spania :) więc z Niewiadówek pozostaje N126e - ale jest troszkę mała, ewentualnie N126n - wersja 2+1+1 (hamak).

Opublikowano (edytowane)

z Niewiadówek pozostaje N126e - ale jest troszkę mała, ewentualnie N126n - wersja 2+1+1 (hamak).

a z Niewiadówek np.N 132 -model o wiele większy i z kibelkiemi jak każdy laminat nie zgnije....:przyczepa:

Edytowane przez babula (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

NICKT, byłem w Bieruniu i byłem o obydwu przyczepkach, które pokazałes. Obejrzałem je dokładnie i jednym słowiem ruina. W DETHLEFFS-ie śmierdzi stęchlizną, zapach maskują odświerzacze powiertrza, po za tym laminat pojemnika na butle gazowe ma dwa wyraźne pęknięcia nad uchywtami manewrowymi zaklejone paskami odblaskowymi. A co do Adrii to też ruina, w środku szafki się nie domykają, Truma jest rozwalona, odpada od niej płyta czołowa :( Ale ciągle szukam.

P.S. A większość z Was jaką ma kategorie prawka?

Opublikowano (edytowane)

NICKT, byłem w Bieruniu i byłem o obydwu przyczepkach, które pokazałes. Obejrzałem je dokładnie i jednym słowiem ruina. W DETHLEFFS-ie śmierdzi stęchlizną, zapach maskują odświerzacze powiertrza, po za tym laminat pojemnika na butle gazowe ma dwa wyraźne pęknięcia nad uchywtami manewrowymi zaklejone paskami odblaskowymi. A co do Adrii to też ruina, w środku szafki się nie domykają, Truma jest rozwalona, odpada od niej płyta czołowa :( Ale ciągle szukam.

P.S. A większość z Was jaką ma kategorie prawka?

Jeżeli chodzi o prawko to mam B+E. (dmc składu 4600kg) Natomiast jeżeli o zakup przyczepki to zobacz może też w Bieruniu na tej samej ulicy 500m dalej w Center Camp. Ja tam kupiłem teraz przyczepkę i powiem Ci że jestem zadowolony z obsługi i ze stanu, a jak z ciekawości chodziłem i oglądałem przyczepy które stały na placu to nie wpadła mi w oko żadna w kompletnej ruinie. Zresztą zobacz sobie sam na stronie www.center-camp.pl

Mam nadzieję, że nikt mi nie wytknie tutaj wskazywanie konkretnego sprzedawcy, ale nie mam w tym żadnego interesu poprostu jestem z niego zadowolony :-)

Edytowane przez bartosz_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Byłem w center-campie i tam można już coś fajnego wybrać :) Nie umiem się tylko zdecydować, czy lepsza była by przyczepka lekka, czy jednak zainwestować w coś powyżej 750 kg?:niewiem:

Opublikowano

Szukaj kompromisu, ja bym na Twoim miejscu, za takie pieniądze szukał fajnej używki, ale do 1000kg. Co do klaja to ja tam kupiłem swojego Knausa i wszyscy, którzy widzieli moją cepkę zachwalają, a laicy pytali nawet czy to nowa. W każdym razie w klaja była jako komisowa. Tylko ta mi odpowiadała finansowo i wyposażeniem, choć wiele obejrzałem. Powodzenia w poszukiwaniach.

Opublikowano

U Klajów są fajne przyczepki - chodzi mi o nowego typu hobby 400 z pionowymi światłami, ale cena jest troche za wysoka :( A Ty NICKT z jaką kat. prawka jeździsz?