Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam czy istnieje możliwość zrobienia przeglądu i ubezpieczyć przyczepy :przyczepa: nie zarejestrowanej w Polsce np. na czas przejazdu do domu i czy komis może to wystawić czy pozostaje mi tylko laweta :oslabiony: z góry dziekuje

Edytowane przez Bodzio56 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jeżeli przyczepa ma zagraniczne numery rejestracyjne to w PZU możesz wykupić krótkoterminowe ubezpieczenie OC na pojazd przeznaczony do rejestracji w kwocie 20 zł, ważne 1 miesiąc i spokojnie podjechać na przegląd techniczny.

Jeżeli natomiast przyczepa jest bez tablic to tego nie przerabiałem, ale można pobrać z WK tablice próbne.

Opublikowano

Przegląd pojazdu zarejestrowanego za granicą może ci zrobić stacja diagnostyczna. Nie wiem czy każda, ale znam gościa, który robił takie przeglądy w okręgowej. Pojazd zarejestrowany i z ważnym przeglądem ubezpieczysz bez problemu.

Opublikowano

Sprostuję - przyczepy, podobnie jak żadnego innego pojazdu zarejestrowanego na stałe za granicą nie ubezpieczysz w Polsce. Taki pojazd musi posiadać zarówno dowód rejestracyjny jak również OC zakupione na terenie kraju zarejestrowania (oczywiście piszemy o UE, bo w pozostałych państwach należy wykupić ubezpieczenie graniczne).

Jeżeli pojazd został wyrejestrowany za granicą (lub tablice zjazdowe), możemy go zarejestrować w Polsce (miękki dowód czasowy). Na podstawie dowodu można ubezpieczyć.

Ważne moi Koledzy - jeżeli na tablicach zjazdowych skończy się termin, nie wystarczy zrobić badania i ubezpieczyć. Pojazd w takiej sytuacji nie jest dopuszczony do ruchu. Każdy policjant może odholować auto/budkę na parking).

Badanie technicznie jest warunkiem dopuszczenia do ruchu, a nie dopuszczeniem. Do ruchu dopuszcza starosta wydając dowód rejestracyjny.

Opublikowano

Chwileczkę , z zagranicznym dowodem rejestracyjnym idę do wydziału komunikacji,i prosząc o wydanie pozwolenia czasowego, w celu przejazdu na badanie techniczne

Mając pozwolenie czasowe ubezpieczam przyczepę

Jadę na wakacje , legalnie hehe%281%29.gif

Opublikowano

Chwileczkę , z zagranicznym dowodem rejestracyjnym idę do wydziału komunikacji,i prosząc o wydanie pozwolenia czasowego, w celu przejazdu na badanie techniczne

Mając pozwolenie czasowe ubezpieczam przyczepę

Jadę na wakacje , legalnie hehe%281%29.gif

Legalnie, tylko do końca ważności pozwolenia czasowego.

Jeśli do tego dostaniesz tablice czasowe ( a tak powinno być ) to dobry policjant może zakwestionować, te tablice i celowość ich wydania - np wydane w Krakowie a przyczepka skontrolowana w np. Szczecinie.

Jarek! trochę "zakręciłeś" temat i chyba do końca tak nie jest jak piszesz.

Opublikowano

Warunek jest taki, że pojazd nie jest zarejestrowany na stałe. Jeżeli jest zarejestrowany na stałe - nic nie zdziałasz. Podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu OC w kraju rejestracji.

Opublikowano (edytowane)

Jest tak jak pisze Karlik, nasi nie chcą wydawać czasówek ale mają taki obowiązek.Swojego czasu zwiozłem na takich tablicach wiele aut z DE.

Policjant może sobie kwestionować (odmowa i sąd jeśli ma problem) ważnoś pozwolenia to nawet 6 tygodni, mozesz zrobić badania gdziekolwiek ,ile to ja awantur w WK robiłem o te tablice

.Rejestrację czasową na wniosek dokonuje się w celu umożliwienia :

- wywozu pojazdu za granicę,

- przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej,

- przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy.

Edytowane przez piotrekbb (wyświetl historię edycji)