ktomek Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Podczas jazdy na wakacje w tym roku rozleciała mi się opona. Trzeba więc kupić kpl. nowych, tym razem mocniejszych "C" bo przyczepa ma DMC 1300 Przy okazji pomyślałem o zmianie felg na ALU ponieważ stalówki które miałem pomimo niewielkiego przebiegu są pordzewiałe I tu pojawił sie problem Nie potrafię znaleźć Alusów 14" 5x112 ET30 (lub podobne) Teoretycznie mogę dać 15" i odpowiednio inną oponę, ale to bardzo mocno podroży koszt no i bardzo usztywni mi przyczepę, a jednak trochę amortyzacji na oponie chciałbym mieć Czy ktoś wpadł gdzieś na alufelgi 14" 5x112? Może po prostu źle szukam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamH Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Przerabiałem zmianę felg na większe i opony o mniejszym profilu. Fatalny skutek. Stanowczo odradzam. Opony powinny mieć jak największy profil. AH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ed Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Podczas jazdy na wakacje w tym roku rozleciała mi się opona. Trzeba więc kupić kpl. nowych, tym razem mocniejszych "C" bo przyczepa ma DMC 1300 Przy okazji pomyślałem o zmianie felg na ALU ponieważ stalówki które miałem pomimo niewielkiego przebiegu są pordzewiałe I tu pojawił sie problem Nie potrafię znaleźć Alusów 14" 5x112 ET30 (lub podobne) Teoretycznie mogę dać 15" i odpowiednio inną oponę, ale to bardzo mocno podroży koszt no i bardzo usztywni mi przyczepę, a jednak trochę amortyzacji na oponie chciałbym mieć Czy ktoś wpadł gdzieś na alufelgi 14" 5x112? Może po prostu źle szukam? Dużo taniej byłoby dać felgi do wypiaskowania i ponownie je pomalować - ale zrobisz jak Ci pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kit Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 felgi o takich wymiarach jak potrzebujesz znajdziesz w firmach związanych z karawaningiem i są to felgi specjalnie dedykowane do przyczep ale cena jest też specjalna Dopasować jakieś używki będzie ciężko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktomek Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Dużo taniej byłoby dać felgi do wypiaskowania i ponownie je pomalować - ale zrobisz jak Ci pasuje Tak planowałem na początku, później wymyśliłem sobie alufelgi żeby uniknąć na przyszłość rdzewienia. felgi o takich wymiarach jak potrzebujesz znajdziesz w firmach związanych z karawaningiem i są to felgi specjalnie dedykowane do przyczep ale cena jest też specjalna Dopasować jakieś używki będzie ciężko Kupowanie używek szczerze mówiąc nie przyszło mi do głowy, myślałem o nowych - ale nic nie znalazłem W internetowych sklepach caravaningowych też nie widzę, ale spróbuję podjechać do ELCAMPu i spytać osobiście. Choć pewnie jak piszesz cena będzie abstrakcyjna, ale zapytać można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maras Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 ktomek , jak już myślisz o zakupie alusków do przyczepy to pamietaj aby sprawdzić poza wymienionymi wcześniej parametrami ich nośność bo te samochodowe to małoprawdopodobne aby miały odpowiednią czyli nadającą się do przyczep. Tu masz link do alu i stalowych felg do przyczep zwróć uwagę na traglast -obciążenie , które widnieje przy danych każdej felgi. http://www.caravanre...ategories/KNAUS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktomek Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Naturalnie, felgi chcę również o odpowiednim indeksie nośności, inaczej cała zabawa nie miała by sensu Widziałem wystrzał opony w przyczepie przedemną, nie widziałem rozwalonej felgi, ale mogę sobie wyobrazić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszn Posted January 22, 2013 Share Posted January 22, 2013 Witam Rowniez posiadam problem z zakupem felgi do przyczepy potrzebuje jednej sztuki... szkoda ze podrzucony link kilka postow wczesniej nie jest po polsku znalazlem tam felge pasujaca do mojem tylko jest na 5 srub, moja jest mocowana na 4 sruby. jestem w stanie kupic nowa sztuke tylko gdzie tego szukac?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comsio Posted January 22, 2013 Share Posted January 22, 2013 Było opisane na forum, w Wolica pod Warszawą. Jest zakład, tym się zajmuje , nawet wysyła. Posiada też nowe. Na feldze są symbole, musisz je mu podać. Otwory i rozmiar, to za mało ,aby dobrać taką samą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszn Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 przejzalem wszystkie posty i nie moge znalesc namiarow na ten zaklad kolo wawy z felgami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comsio Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 W ałcie mam kajet z namiarami ,jutro ci podam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszn Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 ok dzieki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comsio Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 (edited) Wolica ,felgi.opony-felgi/Aprica-Sp-z-o-o-serwis-sieci-Driver-Polska,12614 Telf 22 720 37 64 Edited January 24, 2013 by comsio (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszn Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 dziekoweczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal83 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Zamawiał już ktoś z Was w firmie z Wolicy jakieś felgi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts