piotrekbb Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Planuje zamontować na stałe antene Wi-Fi oraz Sat ,DVBT i może jeszcze UHF/VHF, chciałbym jakoś sensownie wpuścić przewody do wewnątrz, czy zrobienie dziury w dachu to dobry pomysł ? Może są jakieś specjane przelotki itp.Mocowania owych anten przewiduje na fabrycznym relingu więc potrzebuje tylko jedntj dobrej dziury na kilka przewodów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gfizyk Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Może coś takiego: http://allegro.pl/lacznik-kabla-podokienny-axing-sak-25-01-przelotka-i1682210202.html W sumie to wolałbym skorzystać z otworu już istniejącego, a jeśli miałbym wiercić, to raczej w podłodze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekbb Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 te płaskie przelotki znam, ja chce "profesjonalnie" bez wiszących kabli itp.,chcialbym aby kable wchodziły obok komina i był schowane w szafie antena będzie TAKA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gfizyk Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Nickt taką montował. Ja bym zrobił gniazdo w tylnym zderzaku lub pod bakistą i puścił dołem (zależy gdzie będzie maszt anteny). Na zimę będziesz demontował antenę, problem rozłączania odszedłby z automatu. Kabel zamontował bym taki jak telefoniczny (sprężynka). I tak antena będzie na wysuwanym maszcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekbb Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 (edited) Tylko,że ja nie chce masztu, antena będzie przykręcona na relingu, nie chce nic demontować na zimę. Szukam jeszcze używanej automatycznej Sat pod kopułą. Może poprostu nawiecić obok komina , wpuścić przewód i całą tą kopułę przykleić na Sikafleksie ? Edited July 16, 2011 by piotrekbb (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa_77 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 (edited) Może coś takiego: http://szopeneria.pl...ica-8mm32mm/168 Podobne dławice widziałem też w jakimś sklepie internetowym, specjalnie dedykowane do przyczep i kamperów, jak znajdę to dam znać. Pozdrawiam. Jest: http://www.modernhome.pl/product-pol-681-Przejsciowka-przez-dach-1-wyjscie-.html Jak dobrze przykleisz, to na pewno będzie szczelne Edited July 16, 2011 by Sowa_77 (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobi Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 piotrekbb , Ta antenka to niezły bajer ale w drugą strone. Na bank nie będziesz miał zasięgu 6km jak sprzedawca pisze. To jest zwykła tania antena dookólna i jeszcze na takim długim kablu W lapku masz lepszą antene. Jak chcesz kupic antene to tylko kierunkową o zysku energetycznym 17dBi i skieruj w stronę nadajnika. jest pełno informacji o tych niby antenkach. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gfizyk Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Nie pamiętałem jak się nazywa ta "dławica". Mam podobnie puszczony wąż wodny do budki. To jest rozwiązanie. Co do działania antenki - pogadaj z Nicktem póki jest. Za chwilę (w poniedziałek) wyjeżdża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekbb Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Właśnie takiej dławicy szukałem. Sprawa zasięgu anteny to napewno teoria , miałem już anteny z yagi i działały dobrze.Jeśli chodzi o długośc przewodu to nie ma znaczenia piniewaz nie jest to przwód antenowy tylko USB to antena aktywna wewnątrz jest karta.Spokojnie wystarczy mi zasięg 2-3km Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NICKT Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Na pewno antena wzmacnia sygnał, ale nie na 4-6km jak podają w opisie. Mam porównanie samego lapka i z tą anteną. Problem jest u mnie jeden (może do rozwiązania) - jak zamontuję sterownik zewnętrznej karty sieciowej, która jest w antenie, to potem odłączając kabel USB mam problem ze sterownikiem karty sieciowej w lapku. Nie miałem czasu poczytać jak to rozwiązać. Po odłączeniu anteny musiałem przywrócić system do stanu poprzedniego. Pozostało mi być stale na podłączonej antenie zewnętrznej (czyli wifi tylko w cepce) lub na antenie wbudowanej w laptop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekbb Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Dzięki NICKT , nie pomyslałem o konflikcie kart , mam Win7 64 więc moży być jeszcze gorzej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
botax1 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 http://allegro.pl/show_item.php?item=1684531196 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts