Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie lamp tylnych.

Ponieważ moje lampy wyblakły postanowiłem kupić nowe. Wybór padł na dwa identyczne lewe moduły od Mercedesa 207-410 Busa. To lampy cztero-segmentowe mające światło stop, kierunkowskaz, pozycję i przeciwmgielne.

Pytanie brzmi:

Czy jest istotne w których segmentach będzie pozycja, stop i przeciwmgielne? Budowa lampy pozwana na dowolność ( oprócz kierunku oczywiście )

Dołączam zdjęcie

post-1520-0-01445400-1308589452_thumb.jpg

Opublikowano

W światłach o trzech segmentach stop był od wewnętrznej strony. Reszty :niewiem: .

U mnie też klosze wyblakły i kupiłem zwykłe lampy od przyczepy rolniczej :lol: .

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie lamp tylnych.

Ponieważ moje lampy wyblakły postanowiłem kupić nowe. Wybór padł na dwa identyczne lewe moduły od Mercedesa 207-410 Busa. To lampy cztero-segmentowe mające światło stop, kierunkowskaz, pozycję i przeciwmgielne.

Pytanie brzmi:

Czy jest istotne w których segmentach będzie pozycja, stop i przeciwmgielne? Budowa lampy pozwana na dowolność ( oprócz kierunku oczywiście )

Dołączam zdjęcie

post-1520-0-01445400-1308589452_thumb.jpg

Stop nie może być obok przeciwmgielnego.

Opublikowano

Stop jest tam, gdzie najlepsze jest lustro. W tym przypadku masz dwie lewe, więc są po 2 lepsze lustra* w każdej. Zatem pozycja powinna być z lustrem bardziej matowym a stop i p/mgielne to już kwestia wyboru.

* Lustro, umownie do odbicia światła. Może być stosowany jako biały plastik do słabego odbicia (pozycyjne) lub chromowany element do intensywnego odbicia (stop, p/m).

Opublikowano

Kolego - na podstawie czego tak twierdzisz :niewiem:?

Sprawę oświetlenia pojazdów reguluje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (z późniejszymi zmianami), a w szczególności załącznik numer 6 tego rozporządzenia (pełny tekst znajduje się tutaj). Nie ma tam nic na temat sąsiedztwa świateł stop i przeciwmgielnego - z tego co wiem, nigdy takiego zapisu nie było.

Mas444 - kolejność świateł jest dowolna, o ile spełnisz wymogi rozporządzenia.

W praktyce wygląda to tak:

post-761-0-86147400-1308598673_thumb.jpg post-761-0-49101700-1308598684_thumb.jpg

Po wymianie w kolejności od krawędzi zewnętrznej mamy kierunkowskaz, światło pozycyjne, przeciwmgielne, cofania, stop.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Obejrzałem dokładnie odbłyśniki i tak jak sugerował Wojtek można zauważyć różnice. Segment obok kierunku ma odbłyśnik pod innym kontem niż pozostałe, ponadto klosz tego segmentu ma troszkę inną fakturę. Wygląda więc, że kolejność będzie taka jak pisał noemi_s kierunek, pozycja, przeciwmgielna, stop.

Opublikowano (edytowane)

Sprawę oświetlenia pojazdów reguluje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (z późniejszymi zmianami), a w szczególności załącznik numer 6 tego rozporządzenia (pełny tekst znajduje się tutaj). Nie ma tam nic na temat sąsiedztwa świateł stop i przeciwmgielnego - z tego co wiem, nigdy takiego zapisu nie było.

Mas444 - kolejność świateł jest dowolna, o ile spełnisz wymogi rozporządzenia.

W praktyce wygląda to tak:

post-761-0-86147400-1308598673_thumb.jpg post-761-0-49101700-1308598684_thumb.jpg

Po wymianie w kolejności od krawędzi zewnętrznej mamy kierunkowskaz, światło pozycyjne, przeciwmgielne, cofania, stop.

Pozdrawiam!

Światła przeciwmgłowe tylne umieszczane są niekiedy jako jedna dodatkowa lampa na tylnym zderzaku[6], częściej jednak znajdują się one w zespole lamp tylnych, nie bliżej niż 10 cm od świateł "stop", nie niżej niż 25 i nie wyżej niż 100 cm nad jezdnią. Zazwyczaj stosowane są do tych świateł żarówki P21W.

I tu

http://www.126fan.pl/www/swiatla.htm

Edytowane przez Kimkolwiek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kimkolwiek, spokojnie - załoga noemi na wakacjach, także póki co raczej nie forum im w głowie, raczej wypoczynek i pora relaksu.

Opublikowano

Wg mojej prywatnej opinii nie ma znaczenia jaka kolejność świateł niemniej jednak przeciwmgielne zabudowałbym w miejscu gdzie fabrycznie jego miejsce.

Za tym rozwiązaniem przemawia fakt że, miejsce na żarówkę przeciwmgielną jest fabrycznie przygotowane na dzierżenie wysokich długotrwałych temperatur (wentylacja;mocniejsze plastiki itp.), które generuje ciągłe świecenie 21W żarówki podczas jazdy z włączonym światłem przeciwmgielnym. Nie wiem jak w tym zespole świateł ale w starszych typach lamp nawet odbłyśnik był metalowy. (np przytaczane dotatkowe czerwone od Malucha w świetle cofania w tymże aucie na przykład był odbłyśnik plastikowy).

Opublikowano

Załącznik nr 6, par. 2, pkt. 13, kolumna 11 - inne wymagania: nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania "stop". Czyli: jest taki zapis. Czytałeś nieuważnie.

Grzegorz

Opublikowano

Załącznik nr 6, par. 2, pkt. 13, kolumna 11 - inne wymagania: nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania "stop". Czyli: jest taki zapis. Czytałeś nieuważnie.

Grzegorz

Grzegorzu zmieniłeś płeć naszej wspaniałej koleżance (zresztą nie Ty jeden)

Opublikowano

Grzegorzu zmieniłeś płeć naszej wspaniałej koleżance (zresztą nie Ty jeden)

Przepraszam, Noemi. To był jeden z pierwszych postów na tym forum i nie sprawdziłem z kim przyszło mi dyskutować. :zly: