Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam dzięki że tu zerkacie

więc tak noszę się z zamiarem zakupu przyczepy lub przyczepki! niegdy się tym nie interesowałem ale już znudziły mi sie wyjazdy z :zlo: i szukam z żoną czegoś do spania :zlo: na kołach.

co byście mi proponowali szukałbym czegoś dla 4 osób.

TANIEGO!!

pytanie 1

czy szukać czegoś za granicą?? bo to nie problem pojechać

pytanie 2

a może kupić coś taniego np do remontu? widziałem na trasie Chojnice -wałcz ma facet takie troche zapuszczone przyczepy?

pytanie 3

mam prawo jazdy kat B,C z jaką przyczepą mogę latać? bo dużo tu pisze n ten temat i ciężko coś wywnioskować mój samochód waży około 1500kg

dziękuje za pomoc :ok:

Opublikowano

Witaj!

Generalnie jest tak jeśli zestaw - holownik + przyczepa nie przekracza 3,5t to prawko kat.B. Jak poszperasz na forum to znajdziesz pogaduchy na ten temat.

Co do przyczepy to zależy od kasy, zdolności manualnych, i wolnego czasu.

Co do marki to trudno powiedzieć rzecz gustu i okazji jaką trafisz a także stanu przyczepy. Na forum jest sporo rad na temat zakupu przyczepy, ale to teoria jak nie masz doświadczenia i nieczyjesz się na siłach lepiej poszukać pomocy kogoś doświadczonego(wie gdzie patrzeć co szarpać i gdzie wąchać :zlo: )

A jeśli chodzi o miejsce to bez ruszania się z domu Allegro, lub lokalne komisy.

Jak coś znajdziesz konkretnego to pstrykaj foty pokazuj będziem oceniać :ok:

A poza tym witaj na forum jakby co to pytaj.

Opublikowano

mateusz, idealnym komisem "obok ciebie" jest Szadek. Polecam przyczepki, nie polecam obsługi. Jest olbrzymi wybór bo ze 100-150 przyczep. Sprzedający j.w, "szacher macher". Od ciebie to jakieś 400km ale jedziesz raz i wracasz z przyczepą. Ja za kamperem z 1500 przejechałem i dopiero tam znalazłem.

Opublikowano

mam prawo jazdy kat B,C z jaką przyczepą mogę latać? bo dużo tu pisze n ten temat i ciężko coś wywnioskować mój samochód waży około 1500kg

dziękuje za pomoc :zlo:

W skrócie na kat B można:

1) holować przyczepę lekką

LUB

2) przyczepe której DMC nie przekracza MW holownika, a DMC zestawu nie przekracza 3,5T. W razie innych wątpliwości odsyłam do wątku na ten temat.

Opublikowano

to tyle już wiem tylko teraz dylemat czego szukać :zlo: by było wygodnie dla 4 osób wiadomo tylko do spania bo w dzień to się nie siedzi w przyczepie bynajmniej nie przez cały czas

jaki kierunek zakupu wybrać? :ok:

na co zwrócić uwagę przy oglądaniu? :zlo:

czy jak są zielone przyczepy od drzew to nie przeszkadza zejdzie?? i czy można pomalować ja jak samochód? np różowy metalik :zlo:

Opublikowano

Mateusz, zagłębie przyczepowe w naszej okolicy to chyba Koszalin, ja tam właśnie zanabyłem przyczepę :ok:

zwracać uwagę trzeba na wszystko tylko musisz być świadom swoich potrzeb

zobacz sobie jakieś przyczepy na aukcjach albo w komisach i zadaj pytanie jaki układ Ci odpowiada, jaki wygląd preferujesz itp. napisz ile chcesz wydać

i nie próbuj malować przyczepy na różowy metalik, w ogóle jej nie maluj, błagam :zlo:

Opublikowano

Mateusz , zostaw w tym kolorze co jest , najwyżej odśwież, widziałeś kiedyś np . różowe żaglowki ? . Ten kolor [biały lub lekko kremowy ew. srebrny ] chyba najlepiej wygląda na kempingu ale przedsionek możesz mieć różowy . To jest jedynie moja opinia - zrobisz jak chcesz . Jacek .

Opublikowano
jestem z gdańska czy oriętujecie się gdzie w moich okolicach szukać takich komisów?

hmm :zlo: w Wejherowie są trzy czy cztery komisy w których stoi po kilka przyczep. Co prawda nie jest to duży wybór ale dla zorientowania się w temacie powinno wystarczyc, no i niedaleko od gdanska

Opublikowano
właśnie się wybieram do wejherowa coś polukać

no to powodzonka życzę. Wczoraj oglądałem przyczepy w komisie na I Bryg. Panc.

Tam jest obok hurtownia wędlin i taki samolot stoi na placu.