Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych sympatyków przyczep marki Adria :rolleyes:

Pozwoliłem sobie do Was napisać, ponieważ mam zamiar nabyć przyczepkę marki Adria. Dlaczego? Bo uważam, że Adrie są po prostu ładne, stosunkowo lekkie i całkiem nieźle wyposażone. Jestem początkującym w dziedzinie caravaningu i mam nadzieję, że Adria to będzie trafiony wybór.

Mam już kilka przyczepek „na oku”, ale na początku krótki bilans mas holownika i przyszłej Adrii:

- holownik Opel Zafira B 1.9 CDTI (120 KM), DMC: 2195 kg, MW:1613 kg, dopuszczalna masa przyczepy z hamulcem: 1275 kg,

- przyczepa np. Adria Unica 430 ph: DMC: 1000 kg, MW: 753 kg.

Posiadam prawo jazdy kat. B, więc ogranicza mnie 3,5 tony. Teraz proszę radę czy dobrze liczę:

1. DMC holownika 2195 kg + DMC przyczepy 1000kg = 3195 kg, a więc mam jeszcze 305 kg w zapasie (do 3500 kg).

2. Mam 275 kg zapasu, jeśli chodzi o dopuszczalną masę holowanej przyczepy z hamulcem.

3. DMC przyczepy (1000 kg) nie przekracza MW holownika (1613 kg).

Wg mnie wszystkie kryteria spełniam, ale czy na pewno wszystko jest w porządku? :)

Teraz co wpadło mi w oko, planuję kupić coś do ok. 25 000 zł, może nawet wybiorę się po Adrię do Holandii bo tam jest dużo większy wybór, ale oglądałem już kilka sztuk na żywo, oto one:

http://allegro.pl/adria-unikca-430-uh-bardzo-zadbana-i1478252068.html

- Adria z komisu w Knurowie, tutaj masa wzrośnie o 100 kg, ponieważ ten model ma rzekomo DMC 1100 kg, ale nie pasuje mi ten układ wnętrza,

http://otomoto.pl/adria-przyczepa-kempingowa-adria-430-ph-unica-T1734860.html

- Adria z komisu w Bieruniu, ta ma wg mnie o niebo lepszy układ wnętrza, są dwie sypialnie, a to się przydaje przy jeździe w 4 osoby (w moim przypadku).

http://caravans.marktplaza.nl/caravan-adria/Adria-430-DK-Unica-A-3-stapelbed-13111149.htm

- ciekawostka jak dla mnie, też Adria z serii 430, ale proszę zwrócić uwagę, w tyle jest potrójne łóżko piętrowe, a więc przyczepka ma 5 miejsc sypialnych.

Proszę o radę, czym tak naprawdę się sugerować czy poszukiwaniu i zakupie Adrii, na co zwrócić uwagę i czy warto inwestować akurat w odmianę 430, może są inne ciekawsze?

Pozdrawiam :(

Opublikowano

Miałem Adrię, ale starszy model (jest na forum) i byłem bardzo zadowolony. Rzeczywiście do Twojego holownika DMC 1000kg jest w sam raz :rolleyes: Co do wyboru modelu, układu wnętrza to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile osób ma jechać z Tobą na urlop. Ja bym "przyszłościowo" polecał dwie sypialnie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Posiadam prawo jazdy kat. B, więc ogranicza mnie 3,5 tony. Teraz proszę radę czy dobrze liczę:

1. DMC holownika 2195 kg + DMC przyczepy 1000kg = 3195 kg, a więc mam jeszcze 305 kg w zapasie (do 3500 kg).

2. Mam 275 kg zapasu, jeśli chodzi o dopuszczalną masę holowanej przyczepy z hamulcem.

3. DMC przyczepy (1000 kg) nie przekracza MW holownika (1613 kg).

Wg mnie wszystkie kryteria spełniam, ale czy na pewno wszystko jest w porządku? :)

wszystko w jak najlepszym porządku :rolleyes: dobry stosunek mas zaowocuje komfortem w podróży :(

Opublikowano

Mam ADIRIE UNICA 462 DP o masie własnej 990 kg i DMC 1300 kg i wraz z moim Peugeocikiem o MW 1610, DMC 2130 kg 136 KM bardzo ładnie sobie radzą na trasie. W twoim przypadku nie powinieneś mieć żadnych problemów.

Co ciekawego zauważyłem, że Adrie mają stosunkowo mały współczynnik oporu powietrza. Na trasie 1150 km (750 autostrady i 400 polskie drogi) ciągnąłem moją Adrię a później Dethleffsa New Line 350 97r. (MW 770, DMC 1000 kg). Pomimo znacznej różnicy masy przyczep i długości auto spaliło znacznie mniej paliwa z Adrią na haku niż z Dethlefsem.

Adria z pierwszego twojego linka nie pasuje dla ciebie, ponieważ to jest salonka z jednym dużym spaniem, natomiast trzeci link Adria w Holandii jest naprawdę interesująca. Pierwszy raz widzę przyczepę z trzy-poziomowym spaniem.

Może układ podobny do mojej by ci pasował lecz przy mniejszej DMC

http://forum.karawaning.pl/topic/6080-adria-unica-b-462-2001-r/

Polecam ADRIĘ.

Opublikowano

Witam szanownych sympatyków przyczep marki Adria :)

witam

Mam jak najlepsze przekonania do Adrii , nie tylko przyczepek ,ale takze camperow( dojezdzalem takiego ) jest to produkt pnacy sie do gory i zdobywajacy coraz wiecej zwolenikow.Adria montuje bardzo dobre urzadzenia (wyposazenie) .

Jedynym problemem w twoim przedziale cenowo /rocznikowym sa te zielone szyby .Byly produkowane i montowane dla Adri.

1. Jest je bardzo trudno ,w razie awari kupic

2. Jezeli przyczepa stala dluzej jedna strona do slonca, okna traca kolor (bledna ) w szczegolnosci te 2 cm przylegajace do uszczelki.

3 . Pod wplywem duzego nagrzania slonecznego okna (moga) ale nie musza sie rozklejac , i staja sie nieszczelne .Poznasz to po zbierajacej sie parze wodnej miedzy szybami.My wlaczalismy w czasie przejsciowym wiosna /jesien ogrzewanie na maxa i wtedy bylo widac czy okna sa szczelne (pomiedzy szybami) czy nie (roznica temperatur i skraplanie)

pozdrawiam

DAKOTA

Opublikowano

Mam jak najlepsze przekonania do Adrii , nie tylko przyczepek ,ale takze camperow( dojezdzalem takiego ) jest to produkt pnacy sie do gory i zdobywajacy coraz wiecej zwolenikow.Adria montuje bardzo dobre urzadzenia (wyposazenie) .

Jedynym problemem w twoim przedziale cenowo /rocznikowym sa te zielone szyby .Byly produkowane i montowane dla Adri.

1. Jest je bardzo trudno ,w razie awari kupic

2. Jezeli przyczepa stala dluzej jedna strona do slonca, okna traca kolor (bledna ) w szczegolnosci te 2 cm przylegajace do uszczelki.

3 . Pod wplywem duzego nagrzania slonecznego okna (moga) ale nie musza sie rozklejac , i staja sie nieszczelne .Poznasz to po zbierajacej sie parze wodnej miedzy szybami.My wlaczalismy w czasie przejsciowym wiosna /jesien ogrzewanie na maxa i wtedy bylo widac czy okna sa szczelne (pomiedzy szybami) czy nie (roznica temperatur i skraplanie)

pozdrawiam

DAKOTA

Dakota - Magocik możesz powiedzieć jakie "bardzo dobre" urządzenia-wyposarzenie montuje Adria? Czy nagrzewanie przyczepy w okresach przejściowych jest rozsądne?

Opublikowano (edytowane)

witam

napisz inaczej to drugie pytanie , moze sprecyzuj o co ci chodzi ,

DAKOTA

ps odpowiem w nastepnym tygodniu teraz wyjazd testowy na Wegry

Dakota - Magocik możesz powiedzieć jakie "bardzo dobre" urządzenia-wyposarzenie montuje Adria? Czy nagrzewanie przyczepy w okresach przejściowych jest rozsądne?

Edytowane przez Magocik (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dziękuje za wszystkie rady i sugestie :dzieki:

Mam jeszcze tylko pytanie czy z takimi parametrami, o których pisałem na początku tego postu mogę jeździć po Europie /a nie tylko po Polsce/?