Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja lodówka uległa awarii - szczegółowo opisałem problem tutaj http://forum.karawaning.pl/topic/4646-problemy-z-lodowka-gaz/page__st__15.

Pytanie - czy znacie jakiś serwis w Warszawie który specjalizuje się w tego typu lodówkach czy próbować wzywać majstra od normalnej lodówki ( na rozsądek wydaje się,że nie ale postanowiłem zadać to pytanie:-)

Czy w ogóle takie usterki są skutecznie naprawialne w tego typu lodówkach, bo w tradycyjnych to spotkałem się z opinią uczciwego fachowca który stwierdził że nawet jeśli znajdzie dziurkę którędy uciekł gaz to za chwilę powstanie następne taka naprawa będzie trwała bez końca i będzie nie skuteczna. Polecił kupić nową.

Może istnieje możliwość wymiany całego układu ?

Ile może kosztować nowa i gdzie szukać całej lodówki tego typu ?

Czy w miejsce tej można zamontować tylko i dokładnie taką samą ?

Jak podejść do tematu ?

Poradźcie.

post-2249-0-44923800-1298404997_thumb.jpg

Opublikowano

poczytalem... wg mnie to bym stawial na rozszczelnienie i brak czynnika chlodzacego... teraz problemem moze sie okazac jego zdobycie...

ja bym zrobil tak - zorientowalbym sie za czynnikiem chlodzacym /chyba R717/

jesli takowy bedziesz mial mozliwosc zdobyc to wlutowalbym w uklad /wtedy bedziesz wiedzial czy masz czynnik/ koncowke z zaworkiem i napompowac powietrza i szukac nieszczelnosci ...

Opublikowano

Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Rafał -em (login Rafał). On przerabiał temat próby naprawy lodówki. Temat zakończył się wymiana agregatu, ponieważ nikt nie zajmował się naprawą takich urządzeń.

Zagadnij Rafał-a.

Opublikowano

A obracałeś ją w końcu, czy nie ?

W tamtym temacie broniłeś się przed obracaniem, a to naprawdę potrafi wyleczyć sprzęt.

Opublikowano

Tak to prawda -jest to jeden ze sposobów zeby sprawdzic lodówkę .Zbyt długie nie uzywanie powoduje ze czynnik chłodzący osiada na dole i trudno go wzruszyc,fachowiec doradzał zeby trochę pociągac przyczepkę .Ale skoro masz juz wyciąnietą to nalezy ją wolno pobracac-nową zawsze zdązysz kupic .Powodzenia

Opublikowano

No nie obracałem, bo jej jeszcze nie zdemontowałem. Za demontaż sam się nie wezmę. W Rumunii tak wytelepałem przyczepę że raczej płyn powinie ruszyć z miejsca. Dzięki FTW65 za polecenie, jutro zadzwonię.

Opublikowano

Dzięki FWT, jestem po rozmowie z Panem Mirosławem. Bardzo fachowo chociaż w sumie to samo mi powiedział co wy, że trzeba wymontować i potarmosić. Rozszczelnienie zostało wykluczone bo absorberem jest amoniak i podobno by śmierdziało jak cholera gdyby był wyciek. Rozszczepienie się amoniaku i wody tez nie z uwagi na terenową jazdę i liczny wstrząsy :-) Mogła się wyzwolić jakaś bańka powietrza które blokuje przepływ płynu chłodzącego. Więc lodówkę zdaniem pana Mirka trzeba wyjąć i postawić na noc do góry nogami i ogólnie poobracać. Zamontować i sprawdzić. I TERAZ MAM PYTANIE -- jak się zabrać do demontażu lodówki, bo przecież ona i do gazu i do instalacji elektrycznej podczepiona, i chyba nawet blat przeszkadza aby ja wyjąć przodem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego nie chce Cie smucić ale to raczej nie pomoże. Obracanie potrząsanie nie pomaga próbowałem na kilku lodówka nie raz nie pomaga. Jak by Ci sie jednak udało napisz na forum

Opublikowano

Sam, nie będę obracał, wzywam fachowca. Jak to nie pomoże to fachowiec ma naprawić. Lepsze to niż 3,5 tys za nową.

• 1 rok później...
  • 2 lata później...
  • 5 lat później...
Opublikowano

To  jest przecież tylko i wyłącznie  lokowanie produktu ....